Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik zorluklar

Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik zorluklar

Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Or... Dünya Bankası'nın yayımladığı rapora göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da zayıf büyüme, artan borçlanma ve çatışmaların yol açtığı belirsizlikler, bölge ekonomilerini etkiliyor. Raporda, MENA ekonomilerinin Kovid-19 salgını öncesi düşük büyüme trendine girmesi bekleniyor.

Dünya Bankası'nın yayımladığı MENA Ekonomik Güncellemesi raporunda, "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Çatışma ve Borç" başlığı altında, bölgedeki zayıf büyüme, artan borçlanma ve çatışmaların yükselen belirsizlik ortamını tetiklediği belirtildi. Rapora göre, MENA ekonomilerinin Kovid-19 salgını öncesi döneme benzer şekilde düşük bir büyüme trendine girmesi beklenirken, bölgenin 2023'te yüzde 1,9 olan GSYH artışının 2024'te yüzde 2,7'ye yükseleceği tahmin ediliyor.

Yüksek petrol fiyatlarının petrol ihracatçısı ülkelerin büyümesini desteklediği vurgulanan raporda, neredeyse tüm petrol ithalatçısı ülkelerde GSYH büyümesinin yavaşlaması bekleniyor. Öte yandan, Orta Doğu'daki çatışmaların ekonomik etkisinin incelendiği raporda, Gazze'deki ekonomik faaliyetlerin neredeyse durma noktasına geldiği ve Gazze Şeridi'nin GSYH'sinin 2023'ün son çeyreğinde yüzde 86 oranında düştüğü ifade ediliyor.

Batı Şeria'nın, eş zamanlı kamu ve özel sektör krizleriyle birlikte resesyona girdiğine dikkat çekilen raporda, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda altyapılara verilen zararın maliyeti ile Gazze halkı üzerindeki yıkıcı etkinin daha derinlemesine ele alındığı belirtiliyor.

DÜNYA BANKASI RAPORU: ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA'DA ARTAN BORÇLANMA VE EKONOMİK ZORLUKLAR

Raporda, MENA bölgesinde artan borçlanmanın ele alındığı ve 2013-2019 arasında bölge ekonomileri için ortalama borcun GSYH'ye oranının yüzde 23'ten fazla arttığı belirtildi. Kovid-19 salgınının, gelirlerdeki düşüşlerin yanı sıra destek harcamalarının da birçok ülkenin finansman ihtiyacını artırmasıyla işleri daha da kötüleştirdiği ifade edildi.

Raporda, artan borçluluğun ağırlıklı olarak petrol ithal eden ekonomilerde yoğunlaştığı ve bu ekonomilerin borç/GSYH oranının şu anda yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin küresel ortalamasından yüzde 50 daha yüksek olduğu belirtildi. Geçen yıl GSYH'nin yüzde 90'ına yaklaşan MENA'daki petrol ithalatçısı ülkelerin borç oranının, bölgedeki petrol ihracatçısı ülkelere göre neredeyse üç kat daha yüksek olduğu vurgulandı.

Raporda, bazı MENA ekonomilerinde önemli rol oynayan bütçe dışı kalemlerin borç ve mali şeffaflığa zarar verdiğine dikkat çekilirken, petrol ihracatçılarının karşılaştığı zorlukların ekonomik ve mali gelir çeşitlendirmesini gerektirdiği değerlendirmesinde bulunuldu. Genel olarak, MENA ekonomilerinin büyümeyi desteklemek ve sürdürülebilir bir yol izlemek için yapısal reformlara odaklanması gerektiği vurgulandı.

"Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik zorluklar" haberi, 15 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik zorluklar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik zorluklar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Ekonomi Haberleri