Dünya Sağlık Örgütü 'sağlıkta cinsiyet eşitsizliği'ni ortaya koydu: Kadınlar, erkeklerden yüzde 24 daha az kaz

Dünya Sağlık Örgütü 'sağlıkta cinsiyet eşitsizliği'ni ortaya koydu: Kadınlar, erkeklerden yüzde 24 daha az kaz

Dünya Sağlık Örgütü 'sağlıkta cinsiyet eşits... Türkiye'de sağlıkta yaşanan şiddet sorunu bir türlü çözülemezken Uluslararası Çalışma Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün raporu, sağlıkta çalışan kadın ve erkekler arasında gelir adaletsizliği olduğunu ortaya koydu.

Rapora göre dünyada sağlık ve bakım sektöründe çalışan kadınların oranı yaklaşık yüzde 67. Fakat kadınların yüzde 24’e varan oranlarda erkeklerden daha az kazanıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Sağlık ve bakım sektöründe cinsiyete dayalı ücret farkı: COVID-19 döneminde küresel bir analiz' raporunu yayınladı.

Rapora göre, sağlık ve bakım işgücü, dünyadaki toplam işgücünün yaklaşık 3.4'ünü oluşturuyor. Bu oran, yüksek gelirli ülkelerde yaklaşık yüzde 10 iken düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 1 civarında seyrediyor.

Sağlık ve bakım sektörünü 'oldukça kadın ağırlıklı' bir sektör olarak tarif eden rapor, kadınların tüm dünyadaki sağlık ve bakım sektörü çalışanlarının yaklaşık yüzde 67'sini oluşturduğunu gösteriyor.


Sektördeki kadın çalışanların oranının ülkelerin 'ekonomik gelişmişlik' seviyelerine göre değişiklik gösterdiğini ortaya koyan rapor, orta ve düşük gelirli ülkelerde bu sektördeki kadın oranının yüzde 63.8, yüksek gelirli ülkelerde ise yüzde 75.3 olduğunu ifade ediyor.

SAATLİK ÜCRETTE YÜZDE 15 FARK VAR
"Yüksek kadın çalışan oranına rağmen, sağlık ve bakım sektöründeki kadınlar ücretleri de dahil olmak üzere cinsiyet eşitsizlikleri ile karşı karşıya kalıyor" değerlendirmesinin paylaşıldığı rapor, sektörde kadınlar aleyhine yüzde 24'e varan cinsiyete dayalı ücret farkı olduğunu ortaya koyuyor:


"Bu rapor, türünün ilk örneği: Dünya çapında sektördeki maaşlı çalışanların yaklaşık yüzde 40'ını temsil eden 54 ülkeden verileri kullanarak küresel ve sektör çapında cinsiyete dayalı ücret farkı analizi sunuyor. "Rapor, ağırlıklı küresel tahminleri kullanarak sağlık ve bakım sektöründeki cinsiyete dayalı ücret fakının (ortalama saatlik ücretlerde) yaklaşık yüzde 15 ile (ortalama aylık ücretlerde) yüzde 24 arasında değiştiğini gösteriyor."

Rapor, bu hesaba dayanarak sektörde ücretli çalışan kadınların erkeklerden yaklaşık yüzde 20 daha az kazandığını ifade ediyor.


BM: ÜCRET EŞİTSDİZLİĞİNDE AYRIMCILIK, BİR ETKEN OLABİLİR
ILO ve DSÖ'nün raporunu bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuran BM, söz konusu 'farkın nedeninin çoğunlukla açıklanmadığını fakat örgütlerin kadınlara yönelik ayrımcılığın bu ücret farkına sebep olmuş olabileceğini tahmin ettiğini' söylüyor.
Rapor, aynı zamanda sağlık ve bakım sektöründeki maaşların diğer sektörlerdeki maaşlardan düşük olduğunu da gösteriyor. BM'ye göre, bu durum, "kadın çalışanların ağırlıkta olduğu diğer sektörlerde de ücretlerin düşük olduğu tespiti ile tutarlılık teşkil ediyor."


SEKTÖRDEKİ ANNELER EK CEZALARDAN MUSTARİP
ILO Çalışma Koşulları ve Eşitlik Departmanı Direktörü Manuela Tomei bu durumu özetle şu şekilde değerlendiriyor:

"Sağlık ve bakım sektörü, genel olarak düşük ücretler, cinsiyete dayalı ücretlerde inatla devam eden farklara ve çok meşakkatli çalışma koşullarına katlandı. Covid-19 pandemisi hem bu durumu açık bir şekilde gözler önüne serdi hem de sektörün ve sektörde çalışanların aileler, toplumlar ve ekonomilerin devamlılığı konusunda ne kadar hayati olduğunu gösterdi."

Rapora göre, "ödemelerin yüksek olduğu ve erkeklerin daha fazla temsil edildiği kategorilerde cinsiyete dayalı ücret farkları daha büyük iken ödemelerin düşük olduğu kategorilerde kadınlar fazla temsil ediliyor."

Rapor aynı zamanda sektördeki annelerin "ek cezalardan mustarip olduğunu" ve "kadınların üreme çağında ciddi oranda artan cinsiyete dayalı ücret farklarının çalışma hayatları boyunca devam ettiğini" gösteriyor.

Tomei de "Çoğu kadın olan sağlık ve bakım personeline daha adil ücretler de dahil daha iyi ve daha adil çalışma koşulları sağlamadan daha kaliteli sağlık ve bakım hizmetlerimizin olması mümkün değil" diyor.

"Dünya Sağlık Örgütü 'sağlıkta cinsiyet eşitsizliği'ni ortaya koydu: Kadınlar, erkeklerden yüzde 24." haberi, 14 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Dünya Sağlık Örgütü 'sağlıkta cinsiyet eşitsizliği'ni ortaya koydu: Kadınlar, erkeklerden yüzde 24.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 'sağlıkta cinsiyet eşitsizliği'ni ortaya koydu: Kadınlar, erkeklerden yüzde 24.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:05 Galatasaray Dybala İçin İstanbul’da Görüşme Gerçekleştirdi!
  2. 14:01 Özgür Özel: Suriye'nin Geleceği İçin Doğru Yöntem Demokratik Rejim
  3. 13:59 Mark Rutte: “Zelenskiy’in Scholz’u eleştirmesi adil değil”
  4. 12:51 Tarım ve Orman Bakanlığı, Belgrad Ormanları'ndaki İBB Yönetimini Tahliye Etti
  5. 12:43 Kasaplar Odası Başkanı: Etin Kilosu 2025'te Bin 200 TL'yi Aşacak!
  6. 12:42 Yılmaz’dan CHP’li Yücel’e sert tepki: "Hakikat çirkin sözlerle örtülemez"
  7. 12:39 2024’ün Kelimesi Seçildi: ‘Kalabalık Yalnızlık
  8. 12:34 Muğla’daki Helikopter Kazasının Kahramanları Antalya’da Uğurlandı
  9. 12:28 Yeni Araştırma: Şiddetli Kaşıntı Kanserin Habercisi mi?
  10. 12:23 Trump'ın Panama Kanalı Talebine Sert Yanıt: 'Egemenliğimiz Pazarlık Konusu Değil!
  11. 12:17 Beşiktaş, UEFA'ya Başvurdu: Twente Maçı Başka Bir Şehirde Oynansın!
  12. 12:11 Kalp Hastalığı Riskine Dikkat: İkizlerden Biri Hasta İse Diğeri de Kontrol Ettirilmeli!
  13. 12:07 Charles Smith'in 'Şaka'sı Pes Dedirtti: Taze Gıdalara Pestisit Sıktı!
  14. 12:03 İnsan-Doğa Çatışması Büyüyor: Japonya’da 219 Ayı Saldırısı!
  15. 11:54 Turhan Çömez’den Çarpıcı Sorular: 'Helikopterin Erdoğan’ın Programıyla Bir İlgisi Var mı?
  16. 11:49 ING Türkiye’de Üst Düzey Atama: Hüsniye Ulu COO Görevine Getirildi!
  17. 11:09 Amasya’da Tarihi Keşif: 2 Bin 100 Yıllık Asker Düdüğü Bulundu!
  18. 11:06 Yakutistan’da Efsanevi Bir Keşif: Yana Mamutunun Kalıntıları Ortaya Çıktı
  19. 10:44 WhatsApp 2025'te 19 Telefonu Desteklenmeyecek: Hangi Modeller Etkilenecek?
  20. 10:43 Fenerbahçeli Yöneticiden Gündem Yaratan Paylaşım: "Firavunları, Zalimleri, Hainleri..."
Sağlık Haberleri