Duruma göre farklı Rıza!

Duruma göre farklı Rıza!

Duruma göre farklı Rıza! AKP yöneticileri ve yandaş kalemlere göre Rıza Sarraf en başta “Hayırsever'', “Rıza Bey'', “mağdur'', “cari açığı kapatan ihracat şampiyonu''ydu. Sarraf ABD’de tutuklanınca “Türkiye ile ilgisi yok'', “vatandaşımız,...

AKP yöneticileri ve yandaş kalemlere göre Rıza Sarraf en başta “Hayırsever'', “Rıza Bey'', “mağdur'', “cari açığı kapatan ihracat şampiyonu''ydu. Sarraf ABD’de tutuklanınca “Türkiye ile ilgisi yok'', “vatandaşımız, suçu yok'' oldu. ?Tanık olunca, cümleler yine değişti: “Kumpas, itirafa zorlanıyor'', “İtiraf değil, iftiraya zorlanıyor''. 5 gün ses gelmeyince “Rıza nerede'' diye nota verildi. Sonra “Rıza’nın canı cehenneme'' denildi. Şimdiyse o bir “ajan''.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet gerekçesiyle gözaltına alındığında “Hayır işlerine girdiğini biliyorum'' sözleri ile “kefil'' olduğu İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın 70 gün sonra tahliye edilmesini de “Hak yerini buldu'' sözleri ile değerlendirmişti. Tatil için gittiği ABD’de tutuklandığında ise “Ülkemizle alakası yok'' dedi ancak yine de onun için Sarraf, “Rıza Bey''di. Tutuklulukta 6 ay geçince Erdoğan “Vatandaşımız olduğu için hukukunu aramak zorundayız. Kaldı ki bir suçu da bulunmuyor'' diye konuştu. Tutukluyken ABD’ye nota bile verildi ancak daha sonra ajan olup olmadığı sorgulanmaya başlandı. Önce “itirafçılığa'' zorlandığı belirtildi, daha sonra zorlandığı alanın “iftiracılık'' olduğuna karar verildi.

İşte AKP’nin yaşanan her duruma göre değişen ''Rıza’sı:

''HAYIR İŞLERİNE GİRDİ’

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de gözaltına alındığında 26 Aralık 2013’te Sarraf için “Altın ihracatı yapan bir zat. Ülkeye katkısının olduğunu, hayır işlerine girdiğini biliyorum'' dedi. Tutuklanmasının ardından Sarraf, ticareti ile Türkiye’nin cari açığını kapatan hayırsever olarak tanıtıldı.

''HAK YERİNİ BULDU’

Erdoğan; Sarraf’ın, 17/25 Aralık’tan sonra 70 günlük hapisliğinin ardından “Paralel yargı mesnedi olmayan adımlar attılar. ''Er geç hak yerini bulacaktır’ diye bir temennim vardı ve hak yerini buldu. Temenni ederim ki buna benzer birçok mağdur olan insanlar vardı. O mağdur olan insanlar da hakkın tecellisiyle bu hapishanelerden bir an önce çıkma imkanı yakalasınlar'' ifadelerini kullandı.

farklirizadetay.png

TÜRK BAYRAKLI SAVUNMA!
Sarraf, hükümete yakın A Haber’in Türk bayrağı fonlu ekranında kendisini ''savundu.’ Sarraf, “Ben bir işadamıyım. Değil İran, hiçbir ülkenin işadamı değilim. Ben Türkiye’de, Türkiye ekonomisine ticaretiyle katkı sağlamış bir işadamıyım. 500 bin dolar, 87 milyar dolar... Bu rakamlar nereden çıkıyor? Gözlerim yerinden fırlıyor'' dedi.

farklirizadetay2.png

İHRACAT ŞAMPİYONU RIZA
Sarraf, 21 Haziran 2015’te düzenlenen ve Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle ''ihracat şampiyonu’ ilan edilmişti. Sarraf, ödülünü dönemin başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş, dönemin ekonomi bakanı Nihat Zeybekci ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden almıştı.

''ÜLKEMİZLE İLGİSİ YOK’
Sarraf tatil için gittiği ABD’de tutuklandı. Erdoğan, 29 Mart’ta ABD’ye giderken, “Aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi, bir kara para aklama konusu mudur değil midir, gerekçesini bilmeden böyle bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Sarraf ile ilgili varsa bir şey Rıza Bey’in avukatları da kendisini savunacaklardır'' dedi. Sarraf’ın tutuklandığı dönem AKP Sözcüsü olan Ömer Çelik, “Amerika’daki bir savcının tasarrufu'' diye konuştu.

''VATANDAŞIMIZ, SUÇU YOK’
Erdoğan, Sarraf’ın tutukluluğunun 6. ayında, “Neticede bizim vatandaşımız olduğu için, hukukunu aramak zorundayız. Kaldı ki bir suçu da bulunmuyor'' değerlendirmesini yaptı. Erdoğan ayrıca tutuklamanın hangi kurala göre yapıldığını ABD’ye sorduğunu aktardı.

BOZDAĞ ''KUMPAS’A DÖNDÜ
Tutuklandığı sırada Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ, “Herhangi bir endişemiz yok. Türkiye yaptığı bütün işleri, bugüne kadar anayasa ve hukuka göre yapmıştır; İran’la ilişkiler dahil'' dedi. Ancak, duruşma tarihi yaklaştıkça Bozdağ’da “endişe'' doğdu. Bozdağ, Hükümet Sözcüsü olarak soruları yanıtlarken, “Sarraf davası, Türkiye’ye dönük açık bir kumpastır. Siyasi bir davadır, hukuki dayanaktan yoksundur. 17/25 Aralık sürecinde FETÖ’nün başaramadığı hukuk darbe teşebbüsünün ABD yargısı eli ile tekrarlanmasından başka bir şey değildir'' dedi.

farklirizadetay3.png

''RIZA NEREDE’ NOTASI
Duruşma tarihi yaklaşırken, Sarraf’ın dosyadaki konumunun ''sanık’lıktan ''tanık’lığa kaydığı, hem de tutukluluk halindeki durumunun değiştiği haberleri artmaya başladı. Türkiye Sarraf için ABD’ye nota verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Notayla sorduk. Bu bizim vatandaşımızdır ve böyle haberler var, bunun durumu nedir. Aradan 3-4 gün geçti. ABD’den herhangi bir ses çıkmadı. Dün itibarıyla arkadaşlarımız tekrar bir notayla, ''Biz şu tarihli bir notayla sorduk ama sizden dönüş olmadı’ diye sordu. ''Başka bir yerde. Sağlığı da iyi, güvende, bir sorun yok’ diye genel bir cevap verilmiş'' bilgilerini verdi.

''CANI CEHENNEME!’
ABD’den gelen Sarraf’ın ''itirafçı’ olduğu yönünde haberler artarken, AKP’li Mehmet Metiner, “Birileri bizim Rıza Sarraf’ı savunduğumuzu iddia ediyor. Bu ne büyük bir ahlaksızlıktır ya. Sarraf’ın canı cehenneme. Tut ki Rıza Sarraf’ın üzerinden Amerikan ambargosu delinmiş olsun bu Sarraf’ın kişisel suçudur'' açıklamasını yaptı.

''KENDİNİ YAKALATTI’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlarından İlnur Çevik, Yeni Birlik gazetesindeki köşesinde, “Bu işlerin buraya varacağını daha Rıza Sarraf kuzu kuzu Amerika’ya gidip kendini FETÖ’cü ABD savcılarına yakalattığı zaman anlamalıydık'' ifadelerini yazdı.

''İFTİRAYA ZORLUYORLAR’
Hükümetin ''tanıklık’ yönündeki haberler karşısındaki ilk tutumu Sarraf’ın ''itirafçılığa zorlandığı’ yönünde oldu. Bozdağ daha sonara, “Bunlar rehin durumunda adeta orada. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hükümeti, kurumlarını suçlayan ve Türkiye’nin aleyhinde karar çıkmasına yardımcı olacak itiraflarda bulunmaya daha doğrusu iftiralarda bulunmaya zorluyorlar'' dedi.

AJAN DA OLDU
AKP’li Burhan Kuzu, “Tabiu, şimdi Rıza Sarraf şüpheli bir tablo. Hakikaten baştan beri Amerikan ajanı mıydı? Bugüne kadar ne biliniyordu, Rıza Sarraf, iyi bir adamdır, Türkiye’nin de dostudur, işadamıdır, kritik zamanlarda destek olunmuştur gibi bakıldı. Ama baştan beri farklı telden çalıyor gibi'' diye konuştu. Kuzu’nun bu şüphesi, “suçsuz ve hayırsever vatandaş Rıza Bey'' için ABD’ye neden nota verildiği sorusunu gündeme getirdi.

SELVİ: HEDEF ERDOĞAN
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, köşeside, Sarraf davasında hedefin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu anlatırken, “Gezi’nin ünlü sloganıyla söyleyelim, mesele sadece Rıza Sarraf değil arkadaş, sen hâlâ anlamadın mı?'' ifadelerini kullandı.

abc_tele1_destek.jpg


 

"Duruma göre farklı Rıza!" haberi, 01 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 01 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Duruma göre farklı Rıza! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Duruma göre farklı Rıza! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  2. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  3. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  4. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  5. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  6. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  7. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  8. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  9. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  10. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  11. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  12. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  13. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  14. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  15. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  16. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  17. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  18. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  19. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  20. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
Gündem Haberleri