Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’e gidiliyor

Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’e gidiliyor

Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’... Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu, Yunanistan’ın geri çevirdiği ve Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’e başvuracaklarını açıkladı.

Edirne’nin İpsala ilçesi Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde dün Yunanistan’ın çevirdiği 22 mülteciden 19’u Edirne’de donarak ölmüştü. Edirne Barosu hayatını kaybeden mülteciler için Avrupa İnsan Mahkemesi’ne başvuracak.

Edirne Barosu Başkanı Tacettin Sivrikaya, olaya karşı Avrupa’da ve dünyadaki diğer ülkelerin sessiz kaldığını belirterek, eleştirdi. Sivrikaya, “22 insan kış ortasında ülkenin sınırını çizen nehrin üzerine atılmak suretiyle üzerlerindeki kıyafetler, ayaklarındaki botlar alınıyor. Bu kötü muamele falan değil, bu açıkça işkence. İşkenceye maruz bırakılmak suretiyle ölüme terk ediliyor. Şu anda da ıstırabını çekiyorum, bu insanların ben isimlerini dahi bilmiyorum. Bunları şu bilmemek dahi çok acı. Bizi yeterince ıztıraba sevk ediyor” dedi.

YUNAN AVUKATLARA ÇAĞRI

Yunanistan’daki meslektaşlarına da çağrıda bulunan Sivrikaya, şunları kaydetti:

“Ben, bu süreçte öncelikle Yunanistan’da çalışan, orada avukatlık yapan meslektaşlarıma seslenmek istiyorum. Ne olursunuz kıymetli meslektaşlarım, hukukçu hangi ülkede, nerede yaşıyorsa yaşasın, bulunduğu yerde yaşanan tüm hukuksuzluklara karşı tüm insan hakkı ihlallerine karşı dik duran, karşı çıkan, buna karşı mücadele eden insandır. Biz böyle bir meslek grubunun üyesiyiz. Ne olur, ülkenizdeki bu tip uygulamalara karşı adli ve idari soruşturmaların takipçisi olun, bunların hesabını sorun. Yunanistan halkına seslenmek istiyorum; Yunan medeniyeti gerek sanatıyla mitolojisiyle felsefesiyle dünyada yeri olan bir medeniyet. Bu medeniyetin evlatları buna gözlerini kapatamaz, kulaklarını tıkayamaz. Lütfen bu duruma müdahale edin, engellemeye çalışın, sorumluların ortaya çıkıp cezalandırılmasını isteyin.”

“MEKTUP YAZIP ÇAĞRIDA BULUNACAĞIZ”

Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler dahil birçok temsilciye mektup yazacaklarını da kaydeden Sivrikaya, şöyle devam etti:

“Selanik Baro Başkanı’na, Atina Baro Başkanı’na bir mektup yazmak istiyorum, bu meselenin çözümü için kendilerini göreve davet edeceğim. Ayrıca Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Birleşmiş Milletler Göçmenlerin İnsan Hakları Özel raportörü Felipe Gonzales Morales, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson’a yine mektuplar yazarak kendilerini, Türkiye’ye, özellikle Edirne’ye davet edeceğim. Gelsinler sorunu yerinde görsünler. Bizim Meriç Nehri’ni, Tunca Nehri’ni yerinde görsünler, göçmenlerin yaşadığı sorunu görsünler. Ayrıca gurur kaynağımız Edirne Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ni görsünler. Bulundukları makamlarda tüm yetkilerini, imkanlarını kullanarak bu sorunu tekrar dünyanın gündemine getirsinler.”

‘OKULA SİLAHLI VE BOMBALI SALDIRIDAN FARKLI DEĞİL’

Dünyanın, İpsala’da ve öncesinde çok kez yaşanan mülteci dramlarına karşı duyarsız kaldığını belirten Sivrikaya, “Dünyanın her tarafında insanlar, hiçbir şey olmamış gibi gözlerini kapayarak, kulaklarını tıkayarak yaşıyorlar ve sonra diyorlar ki ‘Bize çip takacaklar’. Size zaten çip takılmış. Bütün insani duygularınız bir kenara atılmış, sonra diyorsunuz ki bize çip takılacak. Yani ille başınıza gelmesini mi bekliyorsunuz. Anlayabilmek mümkün değil. Bu durum herhangi bir ülkede, herhangi bir caninin bir okula girerek silahlı saldırı yapıp bomba patlatmasından farklı bir olay değildir, aynı şeydir” dedi.

“AİHM’E BAŞVURACAĞIZ”

Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Anıl Yaşagör de 2020 yılından beri geri itilen mültecilerle ilgili AİHM’e çok sayıda başvuruları olduğunu lakin hiçbirinin çözüme kavuşmadığını belirtti. Son olayla ilgili de başvurularının olacağını kaydeden Yaşagör, “Son olayda şu an için vefat edenlerin yakınlarını tespit etmeye çalışacağız. Hayatta olduğunu düşündüğümüz 10 kişiye ulaşabilirsek onlar için başvurular tabii ki yapılacak. Vefat edenler için başvuru ancak yakınlarına ulaşılabilirse yapılabiliyor. Onlara ulaşabilirsek başvuru yapılabilecek” diye konuştu.

"Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’e gidiliyor" haberi, 03 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’e gidiliyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Edirne’de donarak ölen 19 mülteci için AİHM’e gidiliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:55 İsrail Savunma Bakanı: Lübnan'da Hizbullah Komutanlarının Yarısı Öldürüldü
  2. 16:52 Türkiye Çöl Tozları ve Sıcak Hava Dalgasıyla Mücadele Ediyor
  3. 16:48 EURO 2024: Portekiz ve Türkiye, F Grubu Liderliği İçin Kıyasıya Mücadele Ediyor
  4. 16:47 Kısa vadeli dış borçta yeni rekor belirlendi! Merkez Bankası verileri paylaştı
  5. 16:45 Dolandırıcılar kara para aklamak için her şeyi denedi: Kiralık hesap oyunu
  6. 16:39 Mustafa Keser'e İbrahim Tatlıses'ten Ağır Sözler: "Kör Ol Fakat Nankör Olma!"
  7. 16:38 Yeni Mercedes-Benz G 580, ziyaretçileri ile buluşacak!
  8. 16:38 Gazze'deki Hastanede toplu mezar! Ellerini arkadan bağlayıp infaz etmişler
  9. 16:38 25 Nisan 2024 günlük burç yorumarı
  10. 16:32 Kireç Kalıntılarına Doğal Çözüm: Limon Tuzu ve Suyla Parlaklık Kazanın!
  11. 16:30 İrfan Can Kahveci'ye Dev Bir Teklif Geldi!
  12. 16:30 Yargıtay'da belirsizlik devam ediyor: 30 gündür başkan seçilemedi
  13. 16:29 İngiltere Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri, Polonya Ziyaretinde Güçlü Savunma Taahhüdünde Bulundu
  14. 16:28 Dışişleri açıkladı: 1915 olayları hakkındaki tek taraflı açıklamaları reddediyoruz
  15. 16:25 BDDK'dan bankalara "limitleri artırmayın" talimatı geldi
  16. 16:25 Gazze'de Toplu Mezar Dehşeti: Elleri Bağlı Cesetler Nasır Hastanesi'nde Bulundu
  17. 16:23 Damacana su fiyatlarına rekor zam! Bir bardağı 2 buçuk liraya içiyoruz
  18. 16:20 Beyaz ette yeni kriz: 5 ayda yüzde 200 zam geldi
  19. 16:17 Trabzonspor'u kahreden haber geldi! Efsane başkan hayatını kaybetti
  20. 16:14 ABD Senatosu 95 Milyar Dolarlık Dış Yardım Paketini Onayladı: Bernie Sanders Karşı Çıktı
Yaşam Haberleri