Eğitim Sen'den 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' açıklaması

Eğitim Sen'den 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' açıklaması

Eğitim Sen'den 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' ... Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, TBMM'de kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun eğitim emekçilerini temsil etmediğini ve yetersiz olduğunu vurguladı. Güneş, "Bu kanun, ekonomik ve sosyal sorunlarımıza çözüm sunmuyor," diyerek, yeni bir meslek kanunu talep ettiklerini belirtti.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Güneş, bu kanunun eğitim emekçilerini gerçek anlamda temsil etmediğini ve yasalaşmış olmasının meşruluğunu göstermediğini belirtti. "Mücadelemiz kararlılıkla sürecek," dedi.

Eğitim Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Güneş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) daha önce verdiği iptal kararına rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini vurguladı. Bu durumun, eğitim sendikaları, ataması yapılmayan bir milyonu aşkın öğretmen, eğitim fakültelerindeki akademisyenler ve öğrencilerin eleştirilerini yok sayarak gerçekleştiğini ifade etti.

Güneş, "Bu kanunun, bir milyonu aşkın eğitim emekçisi ve ataması yapılmayan öğretmen nazarında bir anlamı yoktur" diyerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın taleplere kulak tıkadığını ve sürecin başından beri bildiğini okuduğunu kaydetti. Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun, eğitim emekçilerini yok sayarak hazırlandığını, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlara çözüm sunmadığını ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını dile getirdi. 

Eğitim Sen Genel Sekreteri, öğretmenlerin kariyer basamakları üzerinden sınıflandırılmasının ve buna göre ücret uygulamasına geçilmesinin, meslekteki kıdemine bakılmaksızın tüm öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluğu yok saymak anlamına geldiğini ifade etti. Güneş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kanunla eğitim emekçilerine yönelik şiddeti önlemeyi amaçladığını varsaymanın "çok iyi niyetli" bir yaklaşım olduğunu belirterek, şiddeti önlemenin değil, cezalandırmanın hedeflendiğini vurguladı.

Güneş, TBMM'de yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun kapsamının dar ve yetersiz olduğunu, ILO ve UNESCO ortak belgesi olan "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi" metnini esas almayan bir meslek kanununun taleplere yanıt vermesinin beklenemeyeceğini söyledi. Ayrıca, bu tasarının, AKP iktidarı döneminde gündeme getirilen öğretmenlik mesleği ile ilgili üçüncü yasa tasarısı olduğunu hatırlatarak, önceki süreçlerde AYM'ye götürülen tasarıların iptal gerekçelerinin dikkate alınmadığını ifade etti.

Son olarak, Güneş, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin hak ve taleplerini kapsayan yeni bir meslek kanunu hazırlanması gerektiğini belirtti. "Bu kanun gerçek anlamıyla bizi temsil etmiyor. Yasalaşmış olması bu kanunun meşruluğunu göstermez. Mücadelemiz kararlılıkla sürecek," dedi. Eğitim Sen, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin özlük, ekonomik ve demokratik haklarını geliştirmek için kararlılıkla mücadele edeceğini vurguladı.

"Eğitim Sen'den 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' açıklaması" haberi, 11 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Eğitim Sen'den 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' açıklaması haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eğitim Sen'den 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 11 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:57 Turkcell çalışanından çarpıcı iddialar!
  2. 21:51 Karadut'un Zuhal'i İrem Helvacıoğlu, Ural Kaspar ile Evlendi!
  3. 21:43 Bingöl'de Gösteri Yasağı: Üç Gün Sürecek! Neden Bu Karar Alındı?
  4. 21:39 3-0'lık Zafer: Ümit Milli Takım'dan Etkileyici Performans!
  5. 21:37 RTÜK, Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal etti
  6. 21:35 Altın fiyatlarında sert düşüş! Yatırımcılar endişeli!
  7. 21:34 5 bin TL üzeri drone ve kol saatleri ÖTV kapsamına alınacak!
  8. 21:31 Tarkan'dan Gebze'de hayvan katliamı tepkisi
  9. 21:28 İYİ Partili vekilden Köfteci Yusuf'a ziyaret: 'Dostlarımızla Köfteci Yusuf’taydık'
  10. 21:23 MCT Technic, Galatasaray Erkek Basketbol Takımı'nın forma sponsoru oldu
  11. 21:19 Beşiktaş Asbaşkanı Göçmez'den Semih Kılıçsoy açıklaması
  12. 21:15 TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan yabancı VAR hakemi iddialarına yanıt
  13. 21:11 Dervişoğlu’ndan “yeni çözüm süreci” açıklaması: 'Bir spekülasyona alet olmak istemiyoruz'
  14. 21:10 AKP'li Derya Yanık: "İstanbul Sözleşmesi varken de kadın cinayetleri vardı"
  15. 21:07 Gaziantep FK maçında sakatlanmıştı: Beşiktaş'ta Paulista'nın durumu netlik kazandı
  16. 21:05 İğneada'da bungalov evlerinde 6 kişi hayatını kaybetmişti; Savcı, 'olası kast'tan ceza istedi
  17. 21:01 Eşine Yalan Söyledi, Mahkeme Kusurlu Buldu! Boşanma Kararı Verildi
  18. 21:01 Gıda denetimlerinde üç firmanın ürünlerinde boya ve ilaç tespit edildi
  19. 20:57 Norwich City'den Osayi-Samuel için transfer açıklaması!
  20. 20:56 Hasta Taşıyan Ambulans Şoförü Trafikte Saldırıya Uğradı!
Gündem Haberleri