TÜBİTAK, barış akademisyenlerinin projelerinden desteği kesti

TÜBİTAK, barış akademisyenlerinin projelerinden desteği kesti

TÜBİTAK, barış akademisyenlerinin projelerin... Bir süredir bilim dışı projeleriyle gündeme gelen TÜBİTAK, bu kez de ortaöğretim okullarında düzenlenen proje yarışmasında, "Değerler Eğitimi"

Bir süredir bilim dışı projeleriyle gündeme gelen TÜBİTAK, bu kez de ortaöğretim okullarında düzenlenen proje yarışmasında, "Değerler Eğitimi" adı altında ödül verdiği projelerle adından söz ettirdi. "EKG önlüğüyle mahremiyet koruma" adlı projeye verilen birincilik ödülü, "Kıble yönü tayini" projesine verilen bölge üçüncülüğü ödülü verilmesi, TÜBİTAK'ın hangi saiklerle bilimsel projeler ürettiğini sorgulattı.

TÜBİTAK Ortaöğretim Okulları Proje Yarışması’nda "Değerler Eğitimi” alanında Trabzon Yılmaz Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin "EKG Önlüğü ile Mahremiyeti Korumak” projesi, bölge birincisi olduğu 2016 yılında Türkiye genelinde yarışmıştı. Diğer yandan, 2017 yılında Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin “Osmanlı Padişahlarının Mevcut Portreleri Tarih Bilincimizi ve Ecdat Algımızı Nasıl Etkiliyor” projesi, tarih alanında bölge birincisi olurken, aynı yıl Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin "Kazan İlçesinin 15 Temmuz Darbe Girişimindeki Rolü ve Kahraman Unvanını Alması” projesi Sosyoloji alanında Türkiye üçüncüsü oldu. Yine 2017'de Elazığ Şehit Eyyüp Oğuz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, “Güneşin Deklinasyonu ile Kıble Yönü Tayini” projesiyle fizik alanında bölge üçüncüsü oldu.

DW Türkçe'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, bu projelerin hangi kriterlere göre seçildiği sorusuna TÜBİTAK'tan herhangi bir yanıt alınamazken, TÜBİTAK'ın barış bildirisine imza atan akademisyenlerin projelerine verdiği desteği kestiğinin de altı çizildi.

Çağlayan Adliyesi’nde silah sesleri

BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİN YER ALDIĞI PROJELERDEN DESTEK ÇEKİLDİ

Desteğin durdurulduğu projelerden yer alan akademisyenlerden biri olan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü'nden bildiriye imza atan Prof. Ülkü Doğanay'ın, 2014 yılında yedi meslektaşıyla üç seçimi kapsayacak şekilde yürütmeye başladıkları “Siyasal Parti Liderlerinin Seçim Konuşmalarında Demokrasi Söylemi” başlıklı araştırma projesine TÜBİTAK destek verdi. Ara raporların başarıyla karşılandığı proje, 2016 Aralık ayında sona erdi. Ancak sonuç raporunu teslim etmelerinden sonra Doğanay ve projede yer alan bir diğer akademisyen İnan Özdemir, 7 Şubat 2017'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. İhraçların ardından TÜBİTAK projenin durdurulduğunu bildirdi. Proje geçen sene ise yürürlükten kaldırıldı. "Proje kapsamında ABD'ye gitmiştik. O kadar fon harcanmış ama böyle bir araştırma hiç yapılmamış gibi sistemden siliniyor. O kadar emek var ancak yok hükmünde sayılıyor, çok can sıkıcı” diyen Prof. Doğanay'ın proje kapsamında alacağı ödemenin geri kalanı da yapılmamış.

'İSTENMEYEN BELGE GEREKÇE GÖSTERİLDİ'

TÜBİTAK'ın desteğini çektiği veya yok saydığı akademisyenler yalnızca KHK ile ihraç edilenler değil. Bilimsel panellere ya da görüş bildirmek için proje değerlendirme toplantılarına çağrılan ve görevine halen devam eden akademisyenler, barış bildirisi sonrası çağrılmaz olmuş. DW Türkçe'ye bilgi veren ODTÜ'lü imzacı bir profesör, "En son Ocak 2016'da bir toplantıya çağrıldım, sonrası gelmedi” diyor.

2016 yılında aralarında barış imzacılarının da olduğu bir grup ODTÜ'lü akademisyen, o sene TÜBİTAK'ın "Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projelerini Destekleme Programları” kapsamında bir proje önerisi vermiş. İlk aşamayı geçen projenin ikinci aşaması barış bildirisi sonrasına denk gelmiş. ODTÜ'lü profesör, değerlendirme komitesinin ilk aşamada oldukça başarılı bulunan projenin reddedildiğini anlatıyor:

"Proje önerisine çeşitli kamu kurumlarındaki yöneticilerle mülakat yapacağımızı yazmıştık, başarılı da bulunmuştu. Ancak ret gerekçesinde bu kurumlardan gerekli izin belgelerini almamamış olmamız yer aldı. Normalde böyle bir izin istenmiyor.”

Akademisyenler, verilen kararların herhangi bir dayanağının olmadığını söylüyor. ODTÜ'lü barış imzacısı akademisyen, aynı destek programı kapsamında ikinci aşamayı geçerek fonlanmaya hak kazanan bir başka projenin yürütücüsünden ekipteki barış imzacılarının çıkarılmasının talep edildiğini ancak talebi kabul etmemesi üzerine bu projenin de desteklenmediğini belirtiyor.

ODTÜ'lü akademisyene göre, TÜBİTAK projelerindeki en büyük eksiklerden biri etki analizi yapılmaması… Kurumun yıllardır farklı disiplinlerden gelen çok sayıda projeyi fonladığını ancak verilen desteklerin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığına dair bugüne kadar yapılmış bir çalışma olmadığının altını çiziyor. "Etki analizi yapılmasını gerektiğini hep söylüyoruz ama olmadı. TÜBİTAK özel sektöre de fon veriyor. Bu kadar para harcanıyor ama peki hedeflere ulaşılıyor mu? Tahsis edilen fonların etkisi nedir?” diye soran akademisyen, bu eksikliğin kurumun misyonunu sorgulamaya neden olduğu kanaatinde.

YURTDIŞINDA DOKTORA YAPAN AKADEMİSYEN DEĞERLENDİRMEYE ALINMADI

DW Türkçe'ye konuşan genç bir bilim kadını, iki sene önce uzman yardımcısı pozisyonu için TÜBİTAK'a iş başvurusunda bulunmuş. Şu anda yurtdışında biyoloji alanında doktora yapan akademisyen, sonuçlar açıklandığında sistemde sadece "Değerlendirmeye alınmadınız” yazısıyla karşılaştığını, sıralamaya giren isimlerin ise yayınlanmadığını söylüyor. "Normalde ilk 10'a giren kişiler ve puanları yayınlanır, eksik evrağı olan bile listelenir. Mülakata çağırılanların puanı neydi? Ben kaçıncı sıradaydım? Bunu bilmek isterdim” diyerek işe alımlarda şeffaflık konusunda da sıkıntılar yaşanabildiğine dikkati çekiyor.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞIYLA PROTOKOL

TÜBİTAK son yıllarda yaptığı işbirlikler ile de gündeme geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile 2017 yılında imzalanan protokol, bunlardan biri. Protokol kapsamında ulusal gözlemevinin bulunduğu Antalya'ya "AYGÖZ Hilal Gözlem Sistemi”ni kuruldu. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, projenin amacının Ramazan ayında yaşanan imsak ve yatsı tartışmasının ortadan kaldırmak olduğunu dile getirerek, "Diyanet İşleri Başkanlığının fıkıh alimleri ve astronomi uzmanları, TÜBİTAK'ın astronomi hocaları hep birlikte Rabbimizin kainata yerleştirdiği bu hesabın en ince noktalarını ortaya koyacaklar” demişti.

SORU ÖNERGESİ YANITSIZ BIRAKILDI

Lise öğrencisi İlayda Şamilgil'in "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesinin üç sene önce TÜBİTAK tarafından kabul edilmemesi de kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Şamilgil'in projesi Polonya'da düzenlenen Fizik Nobel Ödülü'ne İlk Adım (First Step to Nobel Prize in Physics) adlı yarışmada ödül kazanmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal konuyla ilgili olarak 2014 yılında Meclis'e yazılı soru önergesi verdi. "TÜBİTAK projeleri değerlendirme yöntemi nedir? Bu konuda kriterler nelerdir?” sorularını yönelten Tanal'ın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a sorduğu sorulara cevap verilmedi.

Öte yandan DW Türkçe fonlanan bilimsel araştırma projelerinde öne çıkan kriterler ile barış bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik desteğin kesilmesine dair yönelttiği sorulara da kurumdan cevap alamadı.

"TÜBİTAK, barış akademisyenlerinin projelerinden desteği kesti" haberi, 17 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Eğitim kategorisi altında bulunan TÜBİTAK, barış akademisyenlerinin projelerinden desteği kesti haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TÜBİTAK, barış akademisyenlerinin projelerinden desteği kesti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  2. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  3. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  4. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  5. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  6. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  7. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  8. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  9. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  10. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  11. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  12. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  13. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  14. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  15. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  16. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  17. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  18. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  19. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  20. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
Eğitim Haberleri