Ekonomist Atilla Çifter: "Bitcoin eski zirvesine çıksa bile kalıcı olması güç"

Ekonomist Atilla Çifter:

Ekonomist Atilla Çifter: "Bitcoin eski zirve... Ekonomist Doç. Dr. Atilla Çifter, "Bitcoin eski zirvesine çıksa bile kalıcı olması güç" dedi.

Dünya finans tarihinde yüksek spekülatif hisse senedi olarak başlayıp, güvenli liman olabilen bir varlık bulunmadığını söyleyen Ekonomist Doç. Dr. Atilla Çifter, "Bitcoin eski zirvesine çıksa bile kalıcı olması güç" dedi.

Kripto para piyasasında yaşanan çalkantı ve düşüşleri değerlendiren Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, şu sözlerle yorumladı:

"Bitcoin'in değeri pandeminin başladığı 2020 yılının Mart ayında 5 bin doların altındaydı. O dönemde kripto varlıkların piyasa değeri 150 milyar dolar seviyesine gerilemişti. Sonraki dönemde ABD merkez bankası (FED) ve diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının uygulamaya koyduğu parasal genişleme, hem kripto varlıklarda hem hisse senetlerinde fiyat artışlarına neden oldu. Bitcoin 30 bin dolar seviyelerine yükseldi. Elon Musk'un Şubat 2021'de Tesla'yı alet ederek yaptığı açık manipülasyon sonucunda yükseliş sürdü ve Bitcoin 60 bin dolar seviyelerine ulaştı."

Elon Musk'ın etkisi

Kripto paralarda yaşanan son düşüşe değinen Doç. Dr. Atilla Çifter, Elon Musk'ın hamleleri hakkında da şunları söyledi:

"Elon Musk'un bu ayın başında yeni bir açıklama yaparak Tesla'nın araba satışlarında kripto para ile ödemeleri kabul etmeyeceğini duyurması sonrası gerileme başladı. Çin'in kripto para madenciliğini askıya alması ise Bitcoin'un 40 bin doların altına inmesine yol açtı. Yüksek spekülatif hisse senetlerinin hem fiyatını hem de fiyat zamanını öngörebilmenin büyük oranda mümkün görünmüyor. Bence eski zirveleri tekrar görse bile bunun kalıcı olma olasılığı zayıf."

Dalgalı seyir beklentisi

Çifter, Bitcoin ve kripto paraların orta ve uzun vadede izleyeceği seyir ile ilgili de şu öngörülerde bulundu:

"Kripto paraların şu anda beş öngörü parametresi var: 1) Gelişmekte olan ülkelerin parasal genişlemesi. 2) Katılımcı sayısında artış. 3) Manipülasyonlar. 4) Ülkelerin regülasyon adımları. 5) Pandemi döneminin devam etmesi. Gelişmekte olan ülkelerin parasal genişlemeyi sürdürme olasılığı zayıf. Bu arada devletler kripto paraları sınırlama eğiliminde. Öte yandan manipülasyonlar da dalgalanmayı artırarak kripto varlıklara zarar veriyor. Pandemi ise birçok ülkede tamamen bitmese de kontrol edilebilir bir noktaya doğru gidiyor. Geriye sadece katılımcı sayısındaki artış faktörü kalıyor. Bu perspektiften bakarsak, kriptoların orta ve uzun vadede istikrarlı bir şekilde yukarı yönde gidebileceğini sanmıyorum. Fiyatlarının dalgalanma olasılığı çok daha yüksektir."

Güvenli liman sorunu

Kripto paraların altın benzeri güvenli liman olacağını savunanların yanıldığını da kaydeden Çifter, "Dünya finans tarihinde yüksek spekülatif hisse senedi olarak başlayıp güvenli liman olabilen bir varlık bulunmuyor. Tekrar yükselip düşebilir ancak altın gibi bir güvenli liman olabileceğini düşünmüyorum. Türkiye'de hazırlanmakta olan regülasyonun, kripto varlıkların yüksek spekülatif hisse olarak tanımlanması ve bu çerçevede vergilendirilmesi şeklinde olabilir" ifadelerini kullandı.

"Ekonomist Atilla Çifter: "Bitcoin eski zirvesine çıksa bile kalıcı olması güç"" haberi, 01 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 01 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kripto Para kategorisi altında bulunan Ekonomist Atilla Çifter: "Bitcoin eski zirvesine çıksa bile kalıcı olması güç" haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekonomist Atilla Çifter: "Bitcoin eski zirvesine çıksa bile kalıcı olması güç" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kripto Para konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  2. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  3. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  4. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  5. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  6. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  7. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  8. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  9. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  10. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  11. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  12. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  13. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  14. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  15. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  16. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  17. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  18. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  19. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  20. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
Kripto Para Haberleri