Ekran bağımlılığının dikkate alınmayan riskleri

Ekran bağımlılığının dikkate alınmayan riskleri

Ekran bağımlılığının dikkate alınmayan riskleri Günümüzde dijital teknoloji kullanımının artması ve açık havada geçirilen zamanın azalması, göz sağlığı açısından önemli riskleri de beraberinde getiriyor.

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, çocuklarda Covid pandemisiyle birlikte özellikle miyopi, bir başka deyişle uzağı görememe sorununun çok daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, “Günümüz çocukları pandemiyle beraber dijital cihazlarla çevrili bir dünyada büyür hale geldi. Ekranlı dijital cihaz kullanım alışkanlıklarının artması ve açık havada daha az zaman geçirmek, çocukların göz sağlığını tehdit eder hale geldi. Özellikle göz hastalıkları arasında en yaygın görülen miyopi, pandemiyle birlikte çocuklarda artan sıklıkla görülmeye başlandı.” diyor.

1669619904_1

UZUN SÜRE DİJİTAL EKRAN KULLANIMINA DİKKAT

Miyopi, günümüzde dünya çapında önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul ediliyor. Dünyada yaklaşık 2,5 milyar insanda miyopi olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar bu sayının bu sayının 4,8 milyara ulaşacağını öngörüyor. Dijital ekran kullanımı ile miyopinin oluşum mekanizması henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak dijital ekranla uzun süre yakın göz temasının ve elektronik ekranlı cihazlı kullanımının miyopiye yol açtığı düşünülüyor. Akomadasyon, bir başka deyişle gözün bir cisme odaklanmak için kendini düzenlemesi sürecinde ekranda hızla değişen görüntüleri yakalama çabası, nesnelerin retinanın odağına getirilmesini sağlayan silyer kasının sürekli kasılmasına neden oluyor. Bu tablo sonucunda kalınlığı artan lensin intraoküler, yani göz içi basıncını yükseltmesinin gözde miyopi oluşumuna neden olacağı öne sürülüyor. Aşırı uyumun da (uzun zaman yakına bakma) gözün beyaz renkli görünen kısmı olan sklerada gerilmeye sebep olduğu ve gözde kusursuz göz gelişimini sağlayan aksiyel uzamayı etkilediği, bu yolla miyopiye yol açtığı düşünülüyor.

DİJİTAL CİHAZLAR GÖZLERİ KURUTUYOR

Dijital cihazların aşırı kullanımının oluşturduğu bir başka önemli sorun da ‘kuru göz’ gelişimine yol açabilmesi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, normalde gözümüzü dakikada 17-26 kez kırptığımızı belirterek, “Ancak sık bilgisayar kullananlarda göz kırpma sayısı dakikada ortalama 4-12 kırpmaya kadar düşüyor. Bunun sonucunda gözü temizleyen, nemlendiren ve yabancı cisim ile tahriş oluşturabilecek maddeleri gözden uzaklaştıran gözyaşı tabakasının buharlaşması artıyor ve gözyaşı tabakası göz kıpmanın az olması nedeniyle yenilenemiyor. Ayrıca gözyaşında buharlaşma miktarı da artıyor. Tüm bunlar gözlerin kuruması veya önceden varsa yakınmaların daha da artmasıyla sonuçlanıyor” bilgisini veriyor.

ÇOCUKLARIN AÇIK HAVADA ZAMAN GEÇİRMESİ ÖNEMLİ

Dijital cihazlar karşısında uzun zaman geçirmenin yanı sıra açık hava etkinliklerinin yetersiz olması da göz sağlığını olumsuz etkileyen başlıca faktörlerden. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Açık havada zaman geçirmek, biyolojik ritmi ve hormonal dengeleri olumlu yönde etkilemesi nedeniyle çok önemli. Açık havada UV ışığına maruz kalınıyor ve bu dopamin salınımını artırıyor. Bu durum da gözde miyopi gelişmesine sebep olan göz uzunluğunun büyümesini azaltıyor. Dolayısıyla çocukların her gün düzenli olarak açık havada zaman geçirmeleri de göz sağlığı için büyük önem taşıyor.” diyor.

1669619908_5

DİJİTAL EKRANDA OYUN SÜRESİ KISITLANMALI

Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, elektronik eğitimin de toplam eğitimin yüzde 30'undan fazla olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Elektronik cihazların kullanıldığı ev ödevlerinin günde 20 dakikadan fazla olmamasına dikkat edilmeli. Çocukların ödevlerini yaparken 20 /20/20 kuralı gereği olarak, 20 dakikada bir 20 saniye gözlerin ekrandan uzaklaştırılması ve 6 metre ve uzağa bakılması son derece önemli. Bunların yanı sıra dijital ekranda oyun süresini kısıtlamak, yaşa uygun bir kısıtlama geliştirmek ve aşırı çevrimiçi video oyunlarını engellemek de alınması gereken diğer önlemleri oluşturuyor.” diyor.

"Ekran bağımlılığının dikkate alınmayan riskleri" haberi, 01 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Ekran bağımlılığının dikkate alınmayan riskleri haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekran bağımlılığının dikkate alınmayan riskleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:37 Arda Turan'dan Galatasaray maçında yer almayacak futbolcular ile ilgili flaş açıklama
  2. 02:35 Bodrum FK hakem tepkisi verdi: "Emeklerimiz hiçe sayılıyor!"
  3. 02:24 Türkiye'nin dev şirketi iflasın eşiğinde: Borsa İstanbul'da işlem görüyordu!
  4. 02:24 Volkswagen'in tedarikçi şirketi iflas başvurusunda bulundu!
  5. 02:24 Kerem Aktürkoğlu yine attı: Benfica'nın dev zaferine damga vurdu!
  6. 02:05 Aytunç Erkin açıkladı: Kılıç yemini dosyasında bilinmeyen detaylar
  7. 01:57 Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Sabotajlara Rağmen Hayata Geçecek
  8. 01:42 Muharrem İnce’den sert sözler: Deve idrarına inanan kafalar sorgulayan nesil yetiştiremez
  9. 01:30 Narin Güran Cinayetinin Perdesi Aralanıyor: Adli Tıp Raporu Çarpıcı Detaylar Verdi
  10. 00:50 Müsavat Dervişoğlu: Başöğretmenimiz Atatürk’e ve Tüm Öğretmenlerimize Minnettarız"
  11. 00:43 Aksu, Serik ve Manavgat'ta Hortum ve Su Baskınları
  12. 00:38 Aile Bakanlığı, Gaziantep'teki Çocuklara Kötü Muamele İddiası Üzerine Açıklama Yaptı
  13. 00:34 Ahmet Çakar’dan Çarpıcı Galatasaray Yorumları
  14. 00:26 Fransa'dan Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri kullanılabileceğini duyurdu
  15. 00:23 Bartın'da kar yağışı başladı, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 cm'yi aştı
  16. 00:22 Kar Yağışı Altında Madenci Direnişi Devam Ediyor!
  17. 00:19 Ticaret Bakanlığı hızlı kargo dolandırıcılığı konusunda vatandaşları uyardı
  18. 00:17 Ronaldo Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Mourinho'dan Çarpıcı Açıklama!
  19. 00:16 Abdullah Güler: ‘Af ve Ana Dil Konuları Yeni Anayasada Yok
  20. 00:16 Abdulkadir Uraloğlu: "Ekiplerimiz, yurttaşlarımıza anında yardım etmek için teyakkuz halindedir"
Sağlık Haberleri