Ekvador başkanlık seçimleri: Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı

Ekvador başkanlık seçimleri: Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı

Ekvador başkanlık seçimleri: Solcu aday Luis... Seçimin ikinci turunun 15 Ekim'de yapılması planlanıyor.

Ekvador'da solcu aday Luisa Gonzalez ve sürpriz rakibi iş insanı Daniel Noboa, yolsuzluk karşıtı aday Fernando Villavicencio'nun öldürülmesiyle gölgelenen yarışta altı rakibini geride bırakarak başkanlık seçimlerinde ikinci tura kaldı. Seçimin ikinci turunun 15 Ekim'de yapılması planlanıyor.

Eski Devlet Başkanı Rafael Correa'nın sosyal programlarını yeniden canlandırma sözü veren Gonzalez, Ulusal Seçim Konseyi'nin rakamlarına göre sandıkların yüzde 70'inden fazlasının sayılmasıyla yüzde 33'lük bir destek elde etti.

Gonzalez, seçim sonuçlarının açıklanmasının peşinden yaptığı açıklamada "Kutlama yapıyoruz çünkü tarih yazıyoruz, birçoğumuz görmezden gelinmiş olsa da bugün farklı bir tarihe doğru ilerlemeye başlıyoruz" dedi.

Ülkenin önde gelen iş insanlarından eski milletvekili Daniel Noboa, yüzde 24 oyla sürpriz bir şekilde ikinci sırada yer aldı.

İkinci tur seçimleri dört gözle beklediğini söyleyen Noboa, "Ekvador halkı kazandı. Umut arayan, Ekvador'u değişiklik yapmak isteyen insanların, gençlerin adayı zafer kazandı" dedi. 

Correa'nın Yurttaş Devrimi Partisi, Ulusal Meclis'teki sandalye sayımında ortalama yüzde 40 destekle önde giderken, Villavicencio'nun Construye Partisi sandıkların ortalama yüzde 35'inin sayılmasıyla yüzde 21'lik bir destek elde etti.

Öldürülen aday yüzde 16 oy aldı

Ağustos ayının başlarında, seçime günler kala bir kampanya etkinliği çıkışında başından vurularak öldürülen yolsuzluk karşıtı aday Villavicencio'nun oy oranı yüzde 16'ydı.

Villavicencio'nun yerine araştırmacı gazeteci Christian Zurita aday yayınlandı. Ancak Villavicencio'nun adı, oy pusulaları öldürülmesinden önce basıldığı için oy pusulasında yer aldı.

Seçime günler kala, yolsuzluk karşıtı başkan adayı Fernando Villavicencio bir etkinlik çıkışında otomobilinde vurularak öldürülmüştü. Görgü tanıkları, Villavicencio'nun silahlı saldırganlar tarafınca başına üç el ateş edilerek öldürüldüğünü söylemişti. Savcılık, üç şüpheli silahlı saldırgandan birinin öldürüldüğünü açıklamıştı. 

Eski bir sendika lideri ve gazeteci olan Villavicencio, ölümünden ortalama bir hafta önce yaptığı açıklamada kendisi ve ekibinin uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı bir çetenin lideri tarafınca tehdit edildiğini söylemişti.

Villavicencio'nun seçim kampanyası yolsuzlukla mücadele, çevre tahribatı ve Ekvador'un artan güvenlik problemlerine odaklanıyordu.

Ülkede Temmuz ayında Manta Belediye Başkanı Agustín Intriago ve Şubat ayında da Puerto López Belediye Başkanı adayı Omar Menéndez öldürülmüştü.

Villavicencio'nun öldürülmesinden sonra yarışta güvenlik ihtiyacı ön plana çıktı. Diğer adaylar kendilerine yönelik saldırılar olduğunu bildirmiş, ama polis tehditlerin bir kısmının adayların kendilerine yönelik olmadığını söylemişti. 

TIKLAYIN | Ekvador Cumhurbaşkanı adayı ve ulusal meclis üyesi Fernando Villavicencio vurularak öldürüldü

İkinci tura kalan adaylar kampanyaları süresince ne dedi?

Adaylar, uyuşturucu çetelerinin sebep olduğu suç oranlarındaki keskin artışla mücadele etme ve sıkıntıları işsizlik ve göçün artmasına neden olan zor durumdaki ekonomiyi iyileştirme sözü vermişti.

Gonzalez, Ekvador ekonomisini desteklemek için uluslararası rezervlerden 2,5 milyar dolar serbest bırakma ve yolsuzluktan hüküm giymiş olan eski başkan Rafael Correa'nın iktidardaki on yılı süresince uyguladığı milyon dolarlık sosyal girişimleri geri getirme sözü verdi.

Mevcut Başkan Guillermo Lasso ulusal meclisi feshedip erken seçim çağrısı yapana kadar milletvekili olan Noboa, kampanyasını istihdam yaratma, yeni işletmeler için vergi teşvikleri ve ciddi vergi kaçakçılığı için hapis cezaları üzerine odakladı.

Yurtdışı oylarına siber saldırı

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Diana Atamaint, yurtdışında yaşayan bazı Ekvadorluların oylarını kullanmaları için kurulan web sayfasının siber saldırıya uğradığını ama oylamanın bu durumdan etkilenmediğini duyurdu. 

Atamaint, yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması için hazırlanan web sayfasına Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Rusya, Ukrayna, Endonezya ve Çin'den siber saldırılar düzenlendiğini söyledi. Atamaint, "Kaydedilen oyların ihlal edilmediğini açıklığa kavuşturuyor ve vurguluyoruz" dedi.

Çok sayıda aday web sayfasındaki sorunları kınadı ve Gonzalez, yurtdışı oylamanın tekrarlanması çağrısında bulunmuş oldu. 

İki çevre referandumu da sonuçlandı

Oylamada ayrıca Quito civarlarındaki bir ormanda madencilik yapılmasını ve Amazon'da bir petrol bloğunun geliştirilmesini engelleyebilecek iki çevre referandumu da vardı.

Yasuni petrol bloğuna ilişkin oylamada, sandıkların ortalama yüzde 24'ü sayılırken, kalkınma yasağına destek yüzde 58 ile önde geldi. Choco Andino ormanında madenciliğin yasaklanması da yüzde 67'lik bir destekle kazandı. 

"Ekvador başkanlık seçimleri: Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı" haberi, 21 Ağustos 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Ağustos 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Ekvador başkanlık seçimleri: Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ekvador başkanlık seçimleri: Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 00:11 Otomotiv satışları, 21 ayın ardından sert bir düşüş yaşadı
  2. 00:10 Jonas Svensson'dan başarı sözleri! "Hak ettiğimiz bir galibiyet aldık"
  3. 00:09 Koltuk Fabrikasının İflas Haberiyle Alacaklılar Eşyaları Yağmaladı!
  4. 00:09 Mobilya firması iflas etti: Alacaklılar tır ile kapıya dayanıp ne buldularsa aldılar!
  5. 00:06 40 Yıllık enerji devinin şirketinden kötü haber geldi! 3 aylık iflas erteleme istedi
  6. 00:05 AKP'nin kanun teklifi, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının 10 kat artırılmasını öngörüyor
  7. 00:04 New York Borsası, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından güçlü bir şekilde kapandı
  8. 00:03 Öğrencilerin İsteği, Mansur Başkan'ın Hizmeti! Yeni Bir Hizmetle Öğrencilerin Hizmetinde!
  9. 00:01 Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını duyurdu
  10. 00:00 Borçlarını ödeyemeyenler bu yönteme başvuruyor!
  11. 23:57 Hatayspor, yeni teknik direktörü belli oldu!
  12. 23:57 Aşkta şanslı olan 3 burç! Aradıkları aşkı çok daha kolay bulup mutlu olacak
  13. 23:50 Telefonunuzu yatarken şarjda bırakmayın!
  14. 23:48 Kayısı çekirdeklerini çöpe atmayın: Bakın 1 avuç yenilirse ne oluyor
  15. 23:45 Kıyafetlerinizi naylon poşette saklamayın!
  16. 23:39 Evde pastaneleri aratmayan dereotlu poğaça tarifi: Günlerce dursa bayatlamıyor
  17. 23:39 Elmalısıyla yarışır! Damak çatlayan havuçlu kurabiye tarifi
  18. 23:39 Mayalamayı beklemeden hızlıca yapın! İşte püf böreği tarifi
  19. 23:35 Fenerbahçe Beko Turu Zora Taşıdı!
  20. 23:32 Ütünüz Eskidi ve Karardı mı? Bu Pratik Yöntemle Ütünüz Yeni Gibi Olacak!
Dünya Haberleri