Elektrik zammına esnaf tepkisini faturaları camlarına asarak gösteriyor

Elektrik zammına esnaf tepkisini faturaları camlarına asarak gösteriyor

Elektrik zammına esnaf tepkisini faturaları ... Türkiye'de 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanan elektrik zamları ülke genelinde protesto ediliyor

Türkiye yeni yıla doğalgaz, akaryakıt ve elektrik zamlarıyla girdi. Yılın ilk elektrik faturalarındaki artış ise Türkiye'nin dört bir yanından tepki çekiyor.

Vatandaşlar elektrik dağıtım şirketlerinin önünde toplanarak esnaf ise elektrik faturalarını işyerlerinin camlarına yapıştırarak gelen zamlara tepki gösteriyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber'de katıldığı bir programda elektrik faturalarında yeni adımların atılacağını söyledi.

Kalın, "Çok yakında elektrik faturalarına yeni düzenleme gelecek" dedi ve devam etti:

"Cumhurbaşkanımız talimatlarını verdi, süreci yakından takip ediyor. Burada temel ilke vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyecek adımları ivedi şekilde atmak. Neticelerini yakın zamanda göreceğiz. Vatandaşın yükünü hafifletecek yeni adımlar atılacak."

Yeni uygulamaya göre elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi, aylık 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi.

"Buyurun gelin elektriğimizi kesin"

İstanbul Küçükçekmece'deki Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği'ne, ticarethane tarifesinde sınıflandırılarak dün 30 bin 60 TL elektrik ve 11 bin 847 TL doğalgaz faturası kesildi.

Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, Alevi Dernekleri Federasyonu'nun faturayı ödememe kararı aldığını, Çarşamba günü mahkemeye başvuracağını belirtti.

Fırat, Twitter hesabındaki paylaşımında, "Buyurun gelin elektriğimizi kesin. Cemevleri ticarethane değil, ibadethanemizdir" diye yazdı ve devam etti:

"Bu ülkede diğer ibadethanelere ne hak tanınıyorsa bize de onun sağlanmasını istiyoruz" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşımda, Garip Dede Cemevi'ne gelen faturayı Twitter hesabında paylaşarak "Cemevlerinin elektrik gideri Hazine tarafından karşılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Hükümetten yeni düzenleme açıklaması

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş dün Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "İlk planda yüksek enflasyon ortaya çıkınca asgari ücret ve memur ve emeklilerin ücretlerinde iyileştirmeler yapıldı" dedi, "Bir taraftan da doğalgaz fiyatlarının 4'te üçünü, elektrik faturalarının yarısını devlet ödedi" sözlerini ekledi.

Kurtulmuş ayrıca, "Bunun hazineye getirdiği olağanüstü bir yük var, bu zam maalesef 1 Ocak itibariyle vatandaşımıza yansıdı, ağır bir fatura oldu, bunun farkındayız lakin zorunlu, kaçınılmaz bir durumdu" sözleriyle zamların vatandaşa yarattığı yükü kabul etti.

İşletmeler tehdit altında

Elektrik faturalarını ödemekte zorlanan bazı işletmeler ise geleceklerinin tehdit altında olduğunu aktarıyor.

Manisa'da bir restoranın sahibi, işyerinin kirasının 4 bin TL, elektrik faturasının ise 23 bin TL olduğuna dikkat çekti.

Antalya'da ise bazı dükkanlar vitrinlerine elektrik faturalarını detaylandıran afişler astı.

Bu hareket Türkiye'nin birçok bölgesine yayıldı.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, elektrik zamlarının işletmelerin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını belirtti.

Yıldırım, "Kademeli tarifede işletmelerimiz için özel bir sınır belirlenmeli, indirime gidilmeli. Kabul edilebilir sınırı aşan artışlara önlem alınmazsa üretim, istihdam ve dolayısıyla ekonomi büyük yara alacak" açıklamasını yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin özel şirketler tarafından yapılması konusunda uyarıda bulundu, "Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır" ifadelerini kullanıldı.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, faturalardaki okumaların bir kısmının Aralık ayı okumaları olduğuna dikkat çekti, esas Şubat ayında gelecek faturaların daha da kabarık olacağını ileri sürdü.

"Elektrik zammı bel büküyor"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Twitter'da yaptığı paylaşımda hükümet yetkililerine yardım çağrısında bulundu.

Soyer, "Vatandaşlarımız ev kirasından daha yüksek meblağlarda elektrik faturası ödemeye başladı. İzmir ve İzmirliler adına hükümet yetkililerine çağrımdır. Bu #ElektrikZammı bel büküyor. Harekete geçin" dedi.

"Elektrik zammına esnaf tepkisini faturaları camlarına asarak gösteriyor" haberi, 08 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Elektrik zammına esnaf tepkisini faturaları camlarına asarak gösteriyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elektrik zammına esnaf tepkisini faturaları camlarına asarak gösteriyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  2. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  3. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  4. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  5. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  6. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  7. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  8. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  9. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  10. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  11. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  12. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  13. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  14. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  15. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  16. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  17. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  18. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  19. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  20. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
Gündem Haberleri