Elif Çakır: Yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelmek için daha fazla kanıt istiyormuş

Elif Çakır: Yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelmek için daha fazla kanıt istiyormuş

Elif Çakır: Yabancı yatırımcı Türkiye’ye gel... IMF, Fitch ve Moody’s de Türkiye ile ilgili olumlu açıklamalar yapıyor, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmeye başladığını ifade ediyorlar.

Mehmet Şimşek “Türkiye’nin rasyonel zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda önemli olacaktır” diyerek Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralalı altı ay oldu.

Hakkını teslim etmek gerekiyor ki altı ayın bir günü bile boş geçirmedi, gecesini gündüze katarak çalıştı.

Ekonomide iktisat biliminin genel kabul kurallarını yeniden devreye soktu; güvenilir bir ekonomi programı oluşturdu, Merkez Bankası’nın yönetimine ekonomi çevrelerinin ve piyasaların güven duyacağı isimlerin gelmesini sağladı, Merkez Bankası faiz artışına başladı.

Türkiye’de yatırımlar yapmış ama alışılmışın dışındaki ekonomi politikaları nedeniyle ülkemizden gitmiş olan yatırımcıları yeniden Türkiye’ye yatırıma ikna etmek için ziyaretler gerçekleştiriyor.

2021 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından “kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı engellemede eksiklikleri olduğu” için Gri Liste’ye alınan ülkemizin gri listeden çıkması için adımlar atılıyor.

Piyasalarının güven duyduğu, itimat ettiği bir isim Bakan Şimşek; atılması gereken tüm adımları atıyor, doğru şeyleri söylüyor. Hamaset, popülizm yapmıyor, her fırsatta geleneksel ekonomi politikaları doğrultusunda adımların kararlılıkla atılacağını, programın sürekliliği konusundaki endişelerin yersiz olduğuna dair mesajlar veriyor.

***

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek, ülkemizin kredi görünümünü revize etti, Eylül ayında “negatif’ten “durağan”a, Aralık ayında ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltti.

IMF, Fitch ve Moody’s de Türkiye ile ilgili olumlu açıklamalar yapıyor, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmeye başladığını ifade ediyorlar.

Ekonomide ortodoks politikalara dönüş içeride ve dışarıda karşılık bulmaya başladı ama yeteri kadar değil.

Şimşek her fırsatta “endişeler yersiz” mesajı veriyor ama piyasalar temkini elden bırakmıyor. Yabancı yatırımcıları ikna etmeye çalışıyor, teminat olarak kendi varlığını ortaya koyuyor ama yabancı yatırımcılar temkini elden bırakmıyor.

Bakan Şimşek Körfez ülkeleri turu sonrası çıktığı bir televizyon programında “yabancı yatırımlar geri dönecek ama zaman alacak” demişti. (25 Ekim 2023)


Tercümesi şu, yabancı yatırımcı “Türkiye yatırım için cazip bir ülke, ama biraz zaman geçmesini bekleyelim, yatırım yapmak için acele etmeyelim, biraz daha zaman geçsin bir bakalım” diyor.

Niye biraz daha zaman geçmesini bekliyor peki?

Mehmet Şimşek göreve geleli altı ay oldu ve altı ay da az bir süre değil.

***

ABD’li finans ajansı Bloomberg’te bu soruya yanıt arayan bir analiz yazısı yayınlandı. Yayınlanan analizde yabancı yatırımcıların Erdoğan yönetiminin ortodoks politikalara gerçekten bağlı olduğuna dair “daha fazla kanıt” istediklerini, 14/28 Mayıs seçimlerden sonra hayata geçen yeni ekonomi politikalarını tam anlamıyla ikna edici bulmadıklarını belirtiliyor.

Yatırımcılar sebep olarak iktidarın son dönemlerde sıkça yaptığı U dönüşlerini göstermişler. Mevcut politikanın devam edip etmeyeceğini ve 2024’ün neler getireceğini görmek istiyorlarmış.

Haberde görüşüne yer verilen isimlerden New York’taki Medley Global Advisors Ürün Müdürü Nick Stadtmiller şöyle demiş mesela:

“Yatırımcılar, son yıllarda Türk ekonomi politikasındaki U dönüşleri nedeniyle, yetenekli bir teknokratın dönüşüyle yatıştırılmayacak kadar çok kez yandılar.”

Commerzbank AG döviz stratejisi başkanı Ulrich Leuchtmann şöyle demiş:

“Piyasanın şüpheciliğinin nedeni, mevcut para politikası duruşunun sürdürülebilirliğine olan güvensizliği… Bu durum ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasayı para politikası konularına müdahale etmeyeceğine ikna etmesi halinde değişebilir.”

Bloomberg yatırımcıların “Türkiye’de ortodoks politikalara gerçek bağlılığa dair daha fazla kanıt görene kadar” ikna olmayacağını yazıyor.

Ekim ayında Bloomberg’in yayınladığı Bank of Amerika raporunda da benzer görüşler vardı. Bloomberg, raporda, yatırımcıların çoğunun Şimşek’in açık oluşunu ve şeffaflığını takdir ettiğini, yatırımcılarla ilişkisinin mükemmel olduğunu ama Türkiye’ye yatırım yapmak için erken olduğu görüşünde hem fikir olduklarını, yerel seçimleri beklediklerini yazdığını aktarmıştı. (11 Ekim 2023 https://tr.euronews.com/2023/10/11/bofa-raporu-fon-yoneticileri-turkiyeye-yeniden-yatirim-icin-henuz-erken-oldugunu-dusunuyor )

Mehmet Şimşek’in ismi yatırımcıyı ikna etmeye yetmiyor. Özelde güven duyuyorlar ama o kadar…

Bir gece yarısı Mehmet Şimşek’in görevden alınmayacağının garantisi yok.

Bir sabah Merkez Bankası Başkanının görevine son verilmeyeceğinin garantisi de yok.

Bir bakanlar toplantısından sonra hükümet sözcüsünün çıkıp “iktidarımız faiz sebep, enflasyon sonuç” ekonomi modeline geçmiştir açıklaması yapmayacağının garantisi de yok.

Daha fazla kanıt istiyorlar. Erdoğan, Türkiye’nin ekonomide rasyonel zeminden çıkmayacağına dair güven telkin etmesini istiyorlar.
Peki ama bu nasıl olacak?

Bu güveni nasıl verecek?

Mesela Erdoğan Merkez Bankası’nı bağımsızlığına kavuşturacak bir yasal düzenleme yapılmasını sağlayabilir mi?

Hukukta rasyonel zemine oturmadan ekonominin rasyonel zemine oturması mümkün mü?

Bir ülkenin Yargıtay’ının Anayasa Mahkemesi’ne savaş açtığı bir ülkeye yatırımcı gelmek ister mi? Kendisini güvende hisseder mi?

Mehmet Şimşek göreve gelirken böyle bir tabloyla karşı karşıya kalacağına ihtimal vermiş miydi acaba?

Yoksa seçimlerden sonra mı?

İşte yatırımcı şimdi güvenmiyor, bu soruların cevaplarını uygulamalı olarak görmek istiyor.

"Elif Çakır: Yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelmek için daha fazla kanıt istiyormuş" haberi, 15 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 15 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Elif Çakır: Yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelmek için daha fazla kanıt istiyormuş haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elif Çakır: Yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelmek için daha fazla kanıt istiyormuş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  2. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  3. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  4. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  5. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  6. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  7. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  8. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  9. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  10. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  11. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  12. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  13. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
  14. 17:56 Gazze Şeridi'nde İsrail'in Savaş Planları: Refah İşgali Gündemde
  15. 17:50 Yeşil Parti'nin Başkan Aday Adayı Jill Stein Filistin Protestosunda Gözaltına Alındı
  16. 17:45 Fiorentina, Galatasaray'ın Yıldızı Kaan Ayhan İçin Hamle Yapıyor!
  17. 17:41 Elon Musk'un Çin Ziyareti: Tesla'nın Otonom Sürüş Hedefi ve Çin Pazarındaki Zorluklar
  18. 17:37 Fenerbahçe'de İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Ligde Devam Edemeyecek!
  19. 17:33 Galatasaray Kadın Futbol Takımı Liderliğini Pekiştirdi: Son Haftaya Zirvede Girdi
  20. 17:28 İtalya'nın Kardeşleri Lideri Giorgia Meloni, AP Seçimlerinde Aday Olacak
Ekonomi Haberleri