Elif Doruk Budak: 'Sektörde var olan sıkıntılar ve yazarın dertlerini biliyoruz'
Elif Doruk Budak: 'Sektörde var olan sıkıntı... Yazarın dertlerini biliyoruz, bizler bu dertleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Yazarların büyük birçoğunun altı ay beklemekten yorulduğunu, kapak tasarımın yazarın fikri dahi alınmadan alınmadan hazırlandığını ve yazarın nasıl yıprandığından haberdarız.
Yayım hayatına 15 Mart’ta başlayan ve başladığı tarihten bu yana roman, öykü, şiir ve çocuk kitapları gibi edebiyatın neredeyse her dalından eserler basan Ange Yayınları Genel yayın yönetmeni Şair Elif Doruk Budak’la ABC Gazetesi okurları için bir araya geldik ve ‘Türkiye’de Yayın Sektörü’nü konuştuk.
Geçtiğimiz aylarda genel yayın yönetmenliğini üstlendiğiniz Ange Yayınları’nı kurdunuz ve neredeyse edebiyatının her alanında eserler basmayı ve kısa sürede okura ulaşmayı başardınız. Ange Yayınları nedir ve nasıl kuruldu?
Eşim Ahmet Budak ile birlikte Ange Yayınları’nı kurma kararı almadan önce, farklı yayınevi camialarında farklı kulvarlarda çalışıyorduk. Bu nedenle yayıncılığa yabancı değiliz. Bunun yanı sıra farklı yayınevlerinden iki farklı şiir kitabı yayımlamıştım bu süreçte. Hem yazar hem de bir yayınevinde çalışıyor olmak, yazarı, yazarın ne gibi istekleri olabileceğini sezinlememe yardımcı oluyordu. Ve birçok yayınevlerinin değişik tarafları olduğunu, yandaşı olmayan dosyaları değerlendirmeye bile almadıklarını görüyordum. Edebiyatın içerisine bu işlerin karışmış olması da beni çok üzüyordu. Aklımın bir ucunda hep kendi yayınevimi kurmak vardı. Bir gün geldi ve biz bu kararımızı eyleme dökme kararı aldık ve 15 Mart 2022 tarihinde tarafsız olarak yayım hayatımıza başladık.
Ange nedir sorusunu zaman zaman kendime sorar ve farklı cevaplar bulmaya çalışırım. Ange kelime anlamı olarak Fransızca Melek demek, Melek kızımın adı ama bu ismi verirken tek düşüncem; en masum olanın melekler olduğunu çocukluğumuzdan bu yana bize öğretilen olduğundan, saf ve temiz kalabilmek adına oluşturdum. Ancak ‘nedir?’ her seferinde beni aynı yere çıkarıyor. İnsanların birbirini okuyarak anlayacağı, kitapların bizlere düstur olduğu bir dünyadır Ange.
Elif Hanım yayın politikanızdan ve eserlerin basılma serüveninden bahseder misiniz?
Yayınevimiz yazarlarımızın tüm özgür görüşlerine saygı duyarak, yazılanlar arasında yasal olarak sorun yaratmayacak ve siyasi görüş barındırmayacak her türlü eseri yayınlamayı hedefliyoruz. Borges’in bizde hayranlık uyandıran “Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir.” cümlesini hayata geçirmek, yazardan okura köprü olmayı amaçlıyoruz.
Yazar dosyasını basılı bir hale getirmek istediği taktirde bir araştırmaya giriyor ve bizimle iletişime geçiyor. Yazarımızın dosyası bize ulaştığında yayım kurulumuz inceliyor ve dosyanın yayın politikamıza uygun olup olmadığını bir raporla kararlaştırıyor. Ardından yazarla tekrar iletişim kuruyoruz, basılmaya uygunsa eser yazarlık sözleşmesi hazırlayıp yazarımıza iletiyoruz ve hiç vakit kaybetmeden editöryal ve diğer işlemlere başlıyoruz. Olumsuz dosyalara ise editör yorumunu ve tavsiyelerimizi yazara iletiyoruz.
Ülkemizde yayıncılık sektöründe her geçen gün büyümeye devam eden ve bu sektörde sesini duyurmuş yayınevlerinden haberdarız. Büyük ve sermayedar yayınevlerine karşın yazar Ange’yi neden tercih etmeli?
İlk soruda da belirttiğim gibi editör ve grafik tasarımcılarım dahil kadromuzda yer alan arkadaşlarımın tamamı yayıncı ve yazar bir kültürden geliyor. Dolayısıyla sektörde var olan sıkıntılar ve yazarın dertlerini biliyoruz, bizler bu dertleri ortadan kaldırmak, en aza indirmeye çalışıyoruz. Yazarların büyük birçoğunun artık altı ay beklemekten yorulduğunu, kapak tasarımın yazarın fikri dahi alınmadan hazırlandığını ve yazarın nasıl yıprandığından ve sıkıldığından haberdarız. Dolayısıyla Ange olarak bu sıkıntıları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Yazarlarımızın kitaplarını desteklemek için röportaj oluşturuyoruz. Bunun yanı sıra dosya bize ulaştığı andan itibaren yazarla beraber tüm süreçleri sürdürüyoruz ve yazarımızın fikirleri doğrultusunda dosyayı kitap haline getiriyoruz.
Gönderilen eserlerde aradığınız nitelikler neler ve sizce her eser basılmaya değer mi?
Gönderilen eserlerin yazınsal yönleriyle ilgileniyoruz. Dolayısıyla dosyalarda özgünlük, kendi içinde bütünsel ve kullanılan dili tanımak gibi nitelikler aradığımızı söylememiz mümkün.
“Her eser basılmaya değer mi?” sorunuza gelecek olursak, her eser basılmayı hak etmez. Ancak yazarın bir derdi ve bunu anlatma çabası güden, yazarının desteklediği her eser basılmayı hak eder. Zira yazarının desteklemediği bir kitabı yayıncı destekleyemez.
Ange Yayınları’nın yayımladığı kitapları incelediğimiz zaman aslında sizin de söylediğiniz yazarlarınız bir derdi ve insanlara anlatmak istediği şeyler olduğu görmek mümkün. Bunun yanı sıra kitaplarınız her birinin hayatın farklı yönleri olduğunuz ve farklı konular barındırdığını da söylemek mümkün. Bu çizgide ilerlemek zor değil mi?
Sizin de belirttiğiniz gibi hayatın her alanında kitaplar yayımladık, yayımlama da devam edeceğiz. Biz Ange Yayınları olarak yayıncının bir tarafı olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda kendimizi her şeyi gören insanlar olarak tanımlamak yerine kör ama hayatın farklı yönlerini görmeyi amaçlayan insanlar olmayı amaçladık ve bu doğrultuda ilerlemeye devam ediyoruz. Dosyanın edebi yanından hariç, yazarın kimliği, meshebi, giyimi-kuşamı, tarzı gibi göreceli kavramlara körüz. Biz gözlerimizi esere açıyoruz.
Açıkçası her hangi bir düşüncenin ve siyasi oluşumun bayrak tutuculuğunu yapmıyoruz. Bizim için öteki diye sınıflandıracağımız hiçbir olgu yok. Yazarın yüreğinden parmak uçlarına erişmiş duygularının oluşturduğu eser bizi ilgilendiriyor. Bu yüzden bu çizgide ilerlemek bizi zorlamıyor.
Yeni yazarların ilk kitaplarını yayınlamak konusunda tavrınız nedir?
Yeni ve özgün işler ortaya koyulduğu müddetçe ilk kitap yayımla ve yazarının desteklenmesi taraftarıyız. Yayın hayatına başladığımız tarihten itibaren birçok ilk kitap yazarının dosyasını kitaplaştırdık ve kitabın tanıtımını çeşitli platformlarda yapıp kitaplarının okura ulaşmasını sağladık.
Günümüz Türkiye’sinde birçok yayınevi okur bulamama endişesiyle şiir kitabı basmayı tercih etmiyor. Ange Yayınları’nın şiir kitaplarına karşı tavrı nedir?
Sizin de belirttiğiniz gibi yayıncılar okur bulamama veya herhangi başka bir sebepten dolayı şiir kitabı basmayı tercih etmiyor. Ancak biz şiirin özel ve diğer edebi türlerden farklı bir alan olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de basılması ve desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ange Yayınları olarak şiir kitaplarını basıyor ve destekliyoruz.
Elif Hanım son olarak yazar olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Okumadan yazmak mümkün değildir. Bu yüzden her şeyden önce bol bol okumaları gerekiyor. Okudukları üzerine yazmaya çalışsınlar ve kelimeleri eğip bükmeyi, düşüncelerini, yazdıklarını nadasa bıraksınlar. Görecekler ki her geçen gün yazdıkları farklı bir boyut alacak, geliştiklerini gözlemleyecekler. Bunun yanı sıra yazdıklarını zaman zaman dergilere göndersinler ve editör tavsiyelerine kulak versinler.
Soruların sonuna geldik Elif Hanım, vaktinizi ayırıp sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ederiz.
Kıymetli sorularınız için ben teşekkür ederim.
"Elif Doruk Budak: 'Sektörde var olan sıkıntılar ve yazarın dertlerini biliyoruz'" haberi, 18 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Elif Doruk Budak: 'Sektörde var olan sıkıntılar ve yazarın dertlerini biliyoruz' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elif Doruk Budak: 'Sektörde var olan sıkıntılar ve yazarın dertlerini biliyoruz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 27 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.