Emrah Kolukısa yazısı: Cannes’dan kalanlar

Emrah Kolukısa yazısı: Cannes’dan kalanlar

Emrah Kolukısa yazısı: Cannes’dan kalanlar ''Bu yıl 75. kez düzenlenen Cannes Film Festivali geçen cumartesi yapılan kapanış töreniyle sona erdi. Festivale veda ederken son bir derleme yapalım dedik.''

Cannes Film Festivali elbette sinema tutkunları ve sektöre bir şekilde bağlı hemen herkes için gerçek bir mabed. Sevgili Mehmet Basutçu’nun deyimiyle sinemaya inananlar için adeta bir hac yolculuğu niteliğinde Cannes’a gitmek. Biz de bu yıl bir kez daha görevimizi yerine getirmenin huzuru ve haklı yorgunluğu ile festivali kapatmış olduk. Üstelik bu kez, bu satırların yazarı kapanış törenini bizzat o efsane salonun içinden izledi...

KIRMIZI HALI’DAN NASIL ATILDIM?
Hemen telaşlanmayın, son içki zamlarını protesto etmek için çıplak bir halde kırmızı halıya atmadım kendimi (ki aslında fena bir eylem olmazmış) ama kapanış gecesi gerçekten ilginç bir şekilde başladı diyebilirim. Anlatayım...

Kapanış gecesi için törene saatler kala çıkan davetiye bir anlamda günün tüm trafiğini değiştirdi. Törenden sonra, gece saat 12.00’de başlayacak kapanış partisi için bir gün önceden davetiyemi almış ve kıyafet olarak ne giyeceğimi düşünmeye başlamıştım gerçi ancak törene katılacak olmamın kesinleşmesiyle bu tartışmayı tamamen rafa kaldırdım çünkü smokin mecburiyeti vardı. Ben de smokinimi giydiğim gibi davetiyede söylenen saate doğru belirtilen girişe gittim. Ancak burada hiç beklemediğim bir soruyla karşı karşıya kaldım: “Kıyafetinize uygun bir gece ayakkabınız yok mu?” 

Bu noktada hemen bir parantez açayım, ayağımda Stanley Kubrick’in en sevdiğim filmlerinden “The Shining”in o meşhur sarı renkli afişinden mülhem ve üzerinde açık açık “The Shining” ve yanlarında “Redrum” yazan, arkasında da “Room 237” ibaresi bulunan fena halde havalı Vans ayakkabılarım (üstte) vardı. Yani ayakkabı seçimim son derece bilinçli yapılmıştı, yoksa rugan ayakkabı giymeyi ben de bilirim. O yüzden de beni durduran genç hanıma cevaben “Benim gece ayakkabım bunlar” dedim, “Gördüğünüz gibi üzerinde de Kubrick’in filminin adı ve renkleri var”... Görevli çaresizce etrafına baktı ve daha kıdemli bir hanımefendi hemen yanımıza seğirtti. “Maalesef basket ayakkabılarıyla alamıyoruz” dedi, beni iyice şaşkınlığa boğarak. “Bakın” dedim, “bunlar basket ayakkabıları değil, ayrıca geçen yıl Spike Lee ayağında Nike’larla geldiğinde ona engel olmadınız”. Bu dediklerime yanıt gelmedi elbette (herkesin bildiği bir çifte standart ama kimse de açıkça ifade edemiyor, kurallar bir yere kadar uygulanabiliyor, kim olduğunuz önemli anlayacağınız) ama bana kırmızı halıdan geçmemeyi kabul edersem başka bir kapıdan içeri girebileceğim söylendi. Bu duruma içten içe sevinmedim de değil doğrusu; birincisi daha önce o kırmızı halıdan üç-dört kez yürümüştüm zaten, o konuda içimde kalan bir şey yok. Üstelik bu kez yalnız yürümem gerekecekti ki, zaten çok anlamsız. Hepsi bir yana artık selfie çekmeye de izin verilmiyor, belgelenecek bir anı da olmayacak yani. Sonuçta belki yaka paça kırmızı halıdan atılmadım ama kırmızı halıya ayak basamadan salona girmiş oldum.

SENİ UZAKTAN GÖRMEK...
Salon gerçekten dev gibi, bunu özellikle balkondan baktığınızda daha iyi kavrıyorsunuz. Daha önceki gala maceralarımda parterde ya da yan balkonda oturduğum için çok iyi anlayamamıştım ama bu kez bir hayli yüksekte olan koltuğum sayesinde 2300 kişilik Lumiere Salonun’nun ihtişamını ciddi anlamda hissettim. Düşünün ki sadece balkonda 1450 koltuk var! Tabii balkondaki bu koltuğun en önemli dezavantajı da sahneye bir hayli uzak oluşumdu, bu kadarını beklemiyordum açıkçası. Öyle ki sahneye gelenlerin yüz hatlarını bile seçmekte zorlanıyordum bazen, üstelik çok nadiren kullanılan dev ekranda çoğu zaman sadece festivalin logosu ya da verilen ödülün başlığı beliriyordu, oysa ekranın yeri değiştirilip (tam jürinin oturduğu bölümün arkasındaydı, yani saçma bir konumlandırma yapılmıştı) tüm konuşmalar oradan verilebilirdi ve biz de her ayrıntıyı hakkıyla yakalayabilirdik. Daha iyi gözünüzde canlanması açısından yukarıda gördüğünüz fotoğrafla (töreni aşağıdan izleyenlerin gördüğü) aşağıdaki footoğrafı (benim gördüğüm) karşılaştırmanız yeterli olur. 

Aklımda kalanları hızlıca sıralayacak olursam:

Jüri başkanı Vincent Lindon “Jüri başkanı olarak ağırlığımı koyacağımı sandım ama heyhat, demokrasi ne pis bir şeymiş” minvalinde esprili bir konuşma yaptı ama “We want four more years” diyerek aynı jürinin gelecek yıl yeniden görev yapmasını talep ettiği konuşmasından anladık kikaraklar öyle kolaylıkla alınmamış ve muhtemelen sert tartışmalar yaşanmış. Üstelik Fransız sinemasına sadece bir özel ödülün (Claire Denis’nin “Stars at Noon” adlı filmine) çıkması da ilginç bir durumdu.

Claire Denis demişken, ödülü almak için sahneye çıktığında balkonda benim sol tarafımdan bir ‘yuuuh’ çığlığının yükseldiğini de eklemek isterim. Gecenin ilginç anlarından biriydi.

Gecenin galipleri arasında Belçika sinemasını saymak gerek herhalde, zira tam üç film (ki zaten üç Belçika filmi vardı) gecede jüri tarafından farklı ödüllerle taltif edildi.

Güney Koreli sinemacı Park Chan-wook En İyi Yönetmen ve tyine Güney Koreli oyuncu Song Kang-ho En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alarak gecede Güney Kore sinemasının ağırlığını hissettirmiş oldular.

Ruben Östlund’un Altın Palmiye alan “Triangle of Sadness” adlı filminin ortak yapımcıları arasında TRT’nin oluşu ne kadar ilginç bir durumsa, İranlı sinemacı Ali Abbasi’nin gecede başrol oyuncusu Zar Amir Ebrahimi’ye En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran filmi “Holy Spider”ın Türkiye’de çekilmesine izin verilmemesi (film bu yüzden Ürdün’de çekilmiş, sevgili Ahmet Boyacıoğlu ile yaptığımız sohbet sayesinde öğrendim bunları da) meselesi de o denli ilginçti.

Tören sonrası önce yemekli bir davet (ki ona davetli değildim) sonra da Carlton’ın plajında bir parti vardı ve saat 12.00’ye doğru oraya gittim. Bol bol şampanya görünümlü prosecco eşliğinde deli gibi dans edildi ve iki saat sonra da otele uyumaya dönüldü... Ödül kazananların basın toplantıları ancak geceyarısı bittiği için onların bazıları ilk davette görülmüş, ama anlaşılan kimsenin hali kalmamış ki o şöhretlerden bizim partiye gelen olmadı. Ya da benden sonra geldiler ve müthiş danslarımı kaçırdılar... Onların kaybı, ne diyeyim.

"Emrah Kolukısa yazısı: Cannes’dan kalanlar" haberi, 02 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Emrah Kolukısa yazısı: Cannes’dan kalanlar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Emrah Kolukısa yazısı: Cannes’dan kalanlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  2. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  3. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
  4. 04:40 Bakan Özhaseki açıkladı: “Yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceğiz”
  5. 04:35 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan açıkladı: “Sonraki tepkimiz daha sert, kapsamlı olacaktır”
  6. 04:29 Goncharova yenilgiyi hazmedemedi! Ebrar Karakurt hedef alındı
  7. 04:20 ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya "İsrail'e destekten vazgeçin" uyarısı yapıldı
  8. 04:16 Seçimlerin peşinden ilk kabine bugün: Gündemde hangi konular olacak
  9. 04:03 Özgür Özel'den ağır açıklama : Hatay kararı tam kanunsuzluğun daniskasıdır
  10. 04:01 Beşiktaş'ta teknik direktör krizi gündemde
  11. 03:57 Spotify eğitim platformuna dönüşüyor! İlk iki kurs ücretsiz olacak
  12. 03:54 Tarım sektöründe alarm ziller çalmaya başladı: acilen bir şeyler yapılmalı!
  13. 03:52 Aylık maaşı 200 bin TL, çalışacak personel bulunamıyor: Bu sektörde kriz yaşanıyor!
  14. 03:50 Reytingleri altüst eden dizinin sezon finali tarihi belli oldu! Severlerine kötü haber geldi
  15. 03:48 Galatasaray'dan altın değerinde üç puan geldi
  16. 03:44 Online platformlardan terapi yaygınlaşıyor: sayısı 2025’te 650 milyonu aşacak
  17. 03:40 Maaşlarda yeni düzenleme gündemde: Yaşa göre emekli maaşı!
  18. 03:36 Fransa ve Belçika İran büyükelçilerini davet etti
  19. 03:24 Fatih Portakal, AK Parti'de görevden alınacak isimleri açıkladı: Mehmet Şimşek detayı verdi!
  20. 03:24 Eğer telefonunuzda bu uygulamalar bulunuyorsa, derhal kaldırın: Bilgileri çalıyorlar!
Kültür Sanat Haberleri