Enflasyon memurun bütçesini yuttu!

Enflasyon memurun bütçesini yuttu!

Enflasyon memurun bütçesini yuttu! Milyonlarca memur ve memur emeklisinin bu yılki zammı enflasyonla eridi. Konfederasyonlar hükümetin çalışanların ekonomik durumunu iyileştirecek adımlar atması gerektiğini belirtti

Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2.3 oranında yükseldi. Sekiz aylık enflasyon yüzde 12.3; ağustos ayları itibarı ile yıllık enflasyon ise yüzde 17.9 oldu. 2018 yılının tamamı için enflasyon farkı dahil olmak üzere yüzde 13 zam alan kamu görevlilerinin maaşları daha şimdiden yüzde 4.9 oranında eridi. Hesaplamalara göre önümüzdeki dört aylık enflasyonun geçen yılla aynı oranda gerçekleşmesi durumunda bile 2018 yılı enflasyonunun yüzde 20 dolayında gerçekleşeceği ortaya çıkmakta. Gerek döviz kurlarındaki yükseliş gerekse ekonomik gelişmelerin enflasyona etkisi hesaba katıldığında, yılsonu enflasyonunun yüzde 25’ler civarında olacağı tahmin edilmekte. Bu hesaba göre memur ve emekli maaşları yılsonunda en az yüzde 10 dolayında erimiş olacak.

EK ZAM TALEBİ

Aydınlık’a konuşan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, memura verilen zammın neredeyse iki katı oranında bir enflasyon açıklandığına dikkat çekerek, “Düne kadar piyasada bir top A4 kağıdı 12 liraydı, şimdi 24 lira oldu. Akaryakıt fiyatlarına dikkat edecek olursak düne kadar 250 liraya dolan bir aracın deposu şimdi 350 liraya doluyor. Yine düne kadar bir öğretmenin alacağı takım elbise 250 lirayken şimdi 500 lira civarında. Yumurta ve peynir gibi gıda fiyatlarında artışlar söz konusu. Her şeyde artış olduğu görülmektedir. Enflasyon oranı ve artan fiyatlar ortadayken memurun temmuz ayında aldığı maaş, temmuz ayı içerisinde eridi hatta eksiye düştü” ifadelerini kullandı.

‘AYAKTA KALAMAYIZ’

Ödenen ücretlerin düşük olması nedeniyle eylül ayından itibaren tüm memurların borç batağı içerisine saplanmış olacağını ifade eden Mehmet Balık, kamu çalışanlarına 15 Eylül itibarıyla zamlı maaş ödenmemesi halinde memurlarının tamamının kredi kartı borcu ve yaşam sıkıntısıyla doğrudan karşı karşıya kalacağını savundu. Hükümetin öncelikle insanların ekonomik durumuyla ilgili tedbirler alması gerektiğini ve bu noktada iyileştirme yapmak zorunda olduğunu belirten Balık, “Yapmıyorsa, ekonomi Damat eliyle batırılmış demektir. Bir an önce ekonomiyi düzeltecek tedbirler almalı ya da görevi bırakması gerektiğini düşünüyorum” dedi. “Yoksulluk sınırının altında maaş alan hiçbir memur kalmamalı” diyen Balık, “Yoksa bu ücretlerle memurların ayakta kalabilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Okulların açıldığını hatırlatan Balık, bu durumun kamu çalışanlarını, işçileri, köylüleri ilgilendirdiğini belirterek şunları söyledi: “Bugün hiçbir velinin cebinde okul masraflarını karşılayabilecek parası yok. Herkes çocuğunu okula borçla gönderme çabası içinde. Dolayısıyla bir de buna okullarda el altından istenecek kayıt parası ve bağışlar eklenecek. Milyonlarca öğrenci velisi zor durumda, çocuğuna karşı mahcubiyet içinde. Özel okullara verilen desteğin devlet okullarına verilmesi gerkeyor, eğitim ve öğretim ücretsiz ve nitelikli hale getirilmeli.”

‘PİYASALAR RAHATLATILMALI’

Aydınlık'tan Tarık Tekgözli'nin haberine göre; konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Ülkemize döviz kurları üzerinden bir ekonomik saldırı varken, dikkatli olmak ve piyasaları durgunluğa girmekten kurtarmak durumundayız” dedi. Kahveci, şunları söyledi: “Özellikle son aylarda enflasyon rakamlarında ciddi bir yükseliş görülmektedir. Elbette bu enflasyonun bir kısmı döviz kurlarındaki hareketlilikten kaynaklanmaktadır. Ancak kurlardaki değişimin enflasyona etkisi 2-3 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bugün itibarı ile her şey yoluna girse bile önümüzdeki eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında yüksek oranlı enflasyonla karşılaşacağımız açıktır. Neresinden bakarsak bakalım, memur ve emeklilerimizin alım gücü büyük boyutta düşmekte, günlük yaşam her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Ülkemizin yüksek enflasyon sarmalına girmesi ihtimaline karşı vatandaşlarımız harcamalarını kısma durumuna giderse önümüzdeki dönemde şirketler daha zor duruma düşebilir. Bunu önlemenin yegâne yolu vatandaşlarımızı harcama yapabilir durumda tutmaktan geçmektedir.”

“Enflasyon artışının olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi ve piyasaların canlı tutulması, içinde bulunduğumuz açmazdan çıkışın anahtardır” diyen Kahveci, şu ifadeleri kullandı:

‘DESTEK VERİLMELİ’

“Özellikle kamu görevlileri ve emekliler, piyasayı canlandırıcı etkisi nedeniyle ekonominin lokomotifi durumundadır. Kamu görevlilerimiz ve emekliler son gelişmelerin ardından zorunlu giderler dışında harcama yapamaz hale gelmiştir. Bu kesimlere yapılacak bir destek ödemesi, çarpan etkisi yaratarak piyasaları rahatlatacaktır. Memurlara ve emeklilere hiçbir kazanım sağlamayan toplusözleşme hükümleri ile 2019 yılının da bir ekonomik zulme dönüşeceği açıktır. Yol yakınken memur ve emekliler için yeni ekonomik destek paketleri açıklanmalı, enflasyona dayalı ücret artışlarına artık bir son verilmelidir. Gelir dağılımında adaletin sağlanması için büyüme ve refah payı uygulamasına geçilmeli, piyasalar bu sıkışıklıktan kurtarılmalıdır.”

"Enflasyon memurun bütçesini yuttu!" haberi, 04 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 04 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Enflasyon memurun bütçesini yuttu! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Enflasyon memurun bütçesini yuttu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  2. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  3. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  4. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  5. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  6. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  7. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  8. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  9. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  10. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  11. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  12. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  13. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  14. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  15. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  16. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  17. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  18. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  19. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  20. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
Ekonomi Haberleri