Nahit Duru
Nahit Duru - Enflasyonda TÜİK mucizesi!

Enflasyonda TÜİK mucizesi!

TÜİK, ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. İnanılmaz ama, elektrikten, doğalgaza, akaryakıttan, giyime, ekmekten suya zam üstüne zam yapılır, vatandaş pahalılktan yakınırken, TÜİK mucize yarattı.

Tüketici fiyatları, Ağustos ayında; aylık bazda yüzde 0,86 artış gösterirken, yıllık TÜFE yüzde 16,65'ten yüzde 15,01'e geriledi. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,2'den yüzde13,6’ya geriledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Ülkede çaydan sigaraya, elektrikten doğalgaza, ulaştırmaya kadar vatandaşın her gün kullanmak zorunda olduğu her şeye yüzde 15-20'ler dolayında zam geliyor ama enflasyon rakamları düşüyor" diyor ve ekliyor:

“… Et ve et ürünlerinde bu çapta bir ucuzlama yaşanıp yaşanmadığını vatandaşımız yaşayarak biliyor. Bu ürünlerin ucuzlaması söz konusu olmadığına göre, bu fiyat düşüşü iddiaları ile yapılan TÜFE hesaplaması şaibelidir"

TÜFE açıklamaları “şaibeli midir, değil midir?” sizler yaşıyorsunuz.

Ama, TÜİK’in mucizeler yarattığı bir gerçek. 2012 yılında, Genel Yayın Yönetmenimiz Merdan Yanardağ’ın kucusuolduğu gazetedeki köşemde şöyle bir yazı yazmışım.

“…Bu kez bu düşünce beni yıllar öncesine götürdü, 1956-57'li yıllara.. Ortaokul günlerim... Malatya Şehir Sineması’na bir sihirbaz gelecekti.. Her taraf sihirbazın afişleriyle donatılmıştı.. Adı, Sihirbazların Kralı Zati Sungur'du... Konumuza gelmeden önce O'nu tanıtmak gerekir yeni kuşaklara.

10 Mart 1898 tarihinde Bursa'da doğan Zati Sungur, Deniz Astsubay Okulu’nu bitirir... İstanbul'daki Deniz Gedikli Okulu'nun makine bölümünde okurken, I. Dünya Savaşı sırasında, denizaltı stajı için Almanya'ya gönderilir. Savaştan sonra Almanya'nın Türkiye ile bağlantısı kesilince orada kalır, burada sihirbazlığa iyice sarar ve profesyonel illüzyonist olarak gösteriler yapar... Berlin Wintergarten'deki gösterisi ile büyük üne kavuşur... Fransa, İtalya, İspanya, Kuzey Amerika ve oradan da 1922 yılında Güney Amerika'ya gider. Güney Amerika'nın değişik ülkelerinde, Şili, Paraguay, Brezilya ve Arjantin'de sahneye çıkar.

Önce Kont Sati Von Richmond sonra da Zati Bey adı ile büyük ün kazanır. Dünyada ilk kez "İnce Model Kız Kesme" oyununu O yapar... 7 Mayıs 1936 tarihinde Türkiye'ye döner, ülkesindeki ilk gösterilerini İstanbul'da Fransız Tiyatrosu’nda sunar. Atatürk için yaptığı gösteri, övgüye değer bulunur ve ömür boyu belediye rüsmu muafiyetiyle ödüllendirilir. 1966 yılında, Dormen Tiyatrosu’ndaki gösterilerinin ardından aktif sahne yaşamına son verir. 1981 yılında da Karlovy Vary İllüzyonistler Kongresi'nde "Sihirbazlar Kralı" unvanı verilir... Sanatı ve kişiliği ile sevilen ve sayılan, görünen her şeyi değiştirebilen, yok edebilen Zati Sungur 6 Temmuz 1984'de “kendisini yok ederek” aramızdan ebediyen ayrılır...

Bütün bunları niye anlattım(?) Son enflasyon rakamlarını görünce aklıma “ışıklar içinde yatsın”, Zati Sungur geldi... Türkiye İstatistik Kurumu, yıllık enflasyon rakamlarını açıklayınca Zati Sungur “Bu koşullarda enflasyonu bu kadar düşük gösterebilir miydi?” diye düşündüm. Çünkü çeşitli kuruluşların yaptıkları araştırmalar TÜİK'in rakamlarını doğrulamıyor. Doğalgaz yüzde 15, elektrik yüzde 15 zamlandı. Temel gıda maddelerinin fiyatları aldı başını gitti. Kış bahane… Kış sebze ve meyvelerinin bile yanına yanaşılmıyor. Temel gıdadaki artışlar, bir önceki aya göre yüzde yüzlere varıyor. Benzin ve mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Elektrik ve doğalgaz da öyle.

2002 yılına gelinceye kadar enerji zamları enflasyondaki artışın ana nedeni olarak gösterilirdi. Ama TÜİK büyük bir başarı göstererek olumsuz koşullara karşın, enflasyonu düşük göstermeyi başardı.

Bunu Zati Sungur becerebilir miydi? Kesinlikle hayır...

İnsanları kesen, yok eden, gösterilerini izleyen herkesi uyutmayı başaran merhum Zati Sungur bile bunu başaramaz, bizi bu denli uyutamazdı... Ama TÜİK başardı...

‘Sihirbazların Kralı’ unvanı, Zati Sungur’dan alınıp, kesinlikle TÜİK'e verilmeli... Çünkü, TÜİK, halkı uyutma konusunda tüm sihirbazlardan, hatta Zati Sungur'dan bile daha yetenekli...”

Şimdi size soruyorum: Yaşadıklarınızdan sonra, TÜİK’in hesapladığı enflasyon rakamlarını, Zati Sungur size sunsaydı inanır mıydınız?

ANMA: Dostumuz, yoldaşımız Doğan Yurdakul’u aramızdan ayrılışının ikinci yılında, sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

Toplam 2191 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.