Erdoğan, 'jest' dedi, DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan yanıt geldi

Erdoğan, 'jest' dedi, DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan yanıt geldi

Erdoğan, 'jest' dedi, DİSK Başkanı Çerkezoğl... TELE1'de Gökhan Kazbek'in hazırlayıp sunduğu Tele Ekonomi programının konuğu olan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikalarla yapılan ortak

TELE1'de Gökhan Kazbek'in hazırlayıp sunduğu Tele Ekonomi programının konuğu olan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikalarla yapılan ortak asgari ücret açıklamasında Türk-İş'in kendi hesabıyla belirttiği 2578 liranın ortak hesap gibi algılanarak 'DİSK 3200 talebinden geri adım attı' şeklindeki iddialarına yanıt verdi. Çerkezoğlu, Erdoğan'ın "Geldikleri noktayı görelim, inşallah jestimizi yaparız" sözlerine de yanıt verdi.

DİSK, Türk-İş, Hak-İş'in yapmış olduğu ortak 'asgari ücret' açıklamasında, sendikasını temsilen konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ın "2 bin 578 liranın altında olmamak koşuluyla, bunun üstünde bir rakamı değerlendirmeye alacağımızı, bunun altında bir rakamı değerlendirmeye almayacağımızı ifade ediyoruz" sözlerinin DİSK'in 3200 liralık talebinden geri adım attığı yönünde algılanmasına ilişkin DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TELE1'e açıklamalarda bulunarak 3200'den geri adım atmayacaklarının altını çizdi. Erdoğan'ın 'jest' açıklamasına da cevap veren Çerkezoğlu, "Asgari ücret lütuf değildir, milyonları ilgilendiren temel haktır" dedi.

Çerkezoğlu'nun TELE1'e yaptığı açıklama şöyle:

"MUTABIK OLDUĞUMUZ NOKTALAR"

Dönem dönem üç konfederasyon olarak belli konularda ortaklaştığımız noktalarda çeşitli açıklamalar yapıyoruz. Bunu da önemsiyoruz. Bugün yapılan teknik heyetler tarafından yapılan ortak açıklama da asgari ücrete ilişkin olarak temel ilkeler doğrultusunda mutabakata vardığımız noktalar belirtildi. Yani asgari ücretin bir geçim ücreti olması gerektiği, asgari ücretin vergi dışı olması gerektiği, asgari ücretin uluslararası standartlarda işçinin ailesi ile birlikte hesaplanması gerektiği, yoksulluk sınırının dikkate alınması gerektiği, bir yıl içinde enflasyon, döviz kuru, altın fiyatları karşısındaki kaygısını giderecek ve büyümeden milli gelir artışından payını alan bir asgari ücret olması gerektiğine dair temel ilkeleri bir mutabakat metni ile arkadaşlarımız ifade ettiler.

"3200'DEN GERİ ADIM ATMAYIZ!"

Metinde de açıklamada da rakama ilişkin herhangi bir açıklama söz konusu değil. Her konfederasyonun ayrı hesaplamaları var, ayrı rakam talepleri var. Biz 3 Aralık'ta her zaman olduğu gibi asgari ücret raporumuzu açıkladık. O açıklamada da geçtiğimiz bu ekonomik koşullarda, krize karşı işçileri ve emekçileri koruyabilecek bir asgari ücret belirlenmesinin 2020 yılı için çok önemli olduğunu ve iki temel esasa dayanarak biri yoksulluk sınırı diğeri de milli gelir artışı konusunda da hesaplarımızı yaptık. 2020 yılında da asgari ücretin en az net 3200 lira olması gerektiğini açıkladık. Asgari ücret çünkü milyonların meselesi ve bir ortalama ücret haline geldi.

"BAKANLIK ÖNÜNDEYİZ"

O günden bugüne kadar da kent kent, meydan meydan, sokak sokak, iş yeri iş yeri bu mücadeleyi örgütlüyoruz. Önümüzdeki Pazartesi günü de asgari ücret açıklanmadan önce Çalışma Bakanlığı önünde bir kez daha bu politikamızı açıklayacağız. Bu konudaki mesele bir memleket meselesi bundan dolayıda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.  İnsan onuruna yaraşır asgari ücret bir lütuf değildir bir haktır. Bu hak için mücadele veriyoruz. Türkiye'nin geleceği için mücadele veriyoruz. Dolayısıyla DİSK'in bu ilkeler doğrultusundaki açıkladığı asgari ücret en az net 3200'dür.

ERDOĞAN'A 'JEST' YANITI

Asgari ücret milyonların meselesi bu ülkede. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret  temel bir haktır, bir lütuf değildir. Dolayısıyla da bir jest konusu yapılamaz. Asgari ücretin bu şekilde belirlenmesi yani bir masa başı pazarlığın yapılması 15 kişinin bir masa başın etrafında toplanıp milyonların hayatı hakkında karar vermesi asla kabul edilemez. asgari ücretin gerçek bir toplulukla belirlenmesi gerektiğini, uyuşmazlık durumunda grev hakkının doğduğu gerçek bir toplu pazarlıkla yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bu böyle olmadığı için siyasi iktidar, sermayenin, işveren örgütlerinin ağırlıkla belirlediği ve açlık sınırının altındaki bir asgari ücret reva görülmektedir Türkiye'deki milyonlara.

{{unknown}}

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili kendisine yöneltilen soruya "İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız" şeklinde yanıt vermişti.

"Erdoğan, 'jest' dedi, DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan yanıt geldi" haberi, 20 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan, 'jest' dedi, DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan yanıt geldi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan, 'jest' dedi, DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan yanıt geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:03 Türkiye ve Irak Arasında İmzalanan 26 Anlaşma: Bağdat Ziyaretinin Önemli Sonuçları
  2. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
  3. 12:57 Tahinin Sağlıkta Yeni Kahramanı: Canan Karatay'ın Önerisiyle Keşfedilen Mucizevi Faydaları!
  4. 12:53 Bu Nadir Ürünün Fiyatı Rekor Kırdı: Tazesi 1500 Lira, Kurutulmuşu 10 Bin Liraya Satılıyor!
  5. 12:52 Evde Sirke Kullanarak Pirinci Karıncalardan Temizlemenin Kolay Yolu!
  6. 12:48 Bulaşık Makinenizin Ferah Kokması İçin Pratik Çözüm
  7. 12:42 Inter Milano Derbisinde Milan'ı Mağlup Ederek Serie A Şampiyonluğunu İlan Etti
  8. 12:41 Beklenen açıklama geldi! Restoran boykotuna ve fahiş fiyatlara ceza yolda mı?
  9. 12:40 Euro 2024'te Türk hakemler görev başında: İşte kadroda yer alan o isimler!
  10. 12:35 Borcunu Ödemeyen Şahıs Mezarı Başında Provokatif Eylemde Bulundu
  11. 12:34 Altın Sahipleri Dikkat! Uzmanlardan Korkutan Uyarı: O Seviyeye Hazır Olun!
  12. 12:34 İstanbul'da M5 Metro Hattında Mecburi Bakım: İETT Otobüsleri Ring Servisi Sağlayacak!
  13. 12:33 Yeneroğlu'ndan AYM yorumu geldi: İktidarın mahkeme üzerindeki baskısı sona ermeli
  14. 12:31 Çin'de Gemi Kazası: 11 Mürettebatlı Gemide Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
  15. 12:30 Motorine büyük indirim geliyor! 25 Nisan'da fiyatlara yansıyacak
  16. 12:27 Perakende Devi İflas Başvurusunda Bulundu
  17. 12:17 Devlet erkanı Anıtkabir'de: 23 Nisan töreninde sadece tek bir lider görüldü
  18. 12:10 Yıllardır ağızları tatlandırıyordu! Resmen iflas etti
  19. 12:08 Sattığınız aracı birkaç ay sonra yerine koyamayacaksınız! Fiyatlar yükseliyor
  20. 12:06 Otomobil fiyatları düşüyor! Tesla ve TOGG'dan sonra rekabet başladı
Politika Haberleri