Erdoğan Özbekistan'da: Düzensiz göçün engellenmesinde iş birliğimizi artırmada fayda görüyoruz

Erdoğan Özbekistan'da: Düzensiz göçün engellenmesinde iş birliğimizi artırmada fayda görüyoruz

Erdoğan Özbekistan'da: Düzensiz göçün engell... Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi, Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehrinde başladı.

 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasıyla Semerkant'ta düzenlenen TDT Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi öncesinde liderler aile fotoğrafı için bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ebedi Şehir" Kongre Merkezi'ne gelişinde Mirziyoyev tarafından karşılandı.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Kongre Merkezi'nde çekilen aile fotoğrafında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı, eski Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban yer aldı.

aa-20221111-29408978-29408975-turk-devletleri-teskilati-devlet-baskanlari-konseyi-toplantisi-basladi-copy.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev (sol 4), Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (sağ 2), Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev (sol 2) ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı, eski Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban (sağda) yer aldı

Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında Tokayev, solunda ise Mirziyoyev bulundu. Liderler ülkelerinin bayrakları önünde durarak fotoğraf verdi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Bu sene bağımsızlıklarının 30. yıl dönümünü idrak eden tüm dost ve kardeş ülkeleri yürekten kutluyorum. Önemli kararlara imza atacağımız zirvemizin Türk dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Dönem başkanlığını devrettiğim kardeşim Mirziyoyev'e gösterdiği müstesna misafirperverlik için şükranlarımı sunuyor, başarılar diliyorum. Aziz kardeşlerim, ülkelerimiz açısından fırsatlarla beraber, riskleri de olan hassas bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde aramızdaki iş birliği, dayanışma ve ahengi tüm alanlarda güçlendirmemizin çok daha kritik hale geldiğini görüyoruz.

Ukrayna'da 9 aydır süren çatışmaların adil bir barışla sona ermesi için her türlü gayreti sürdürüyoruz, bunu yaparken, gıda krizinin önüne geçmek için de gerekli müdahalelerde bulunuyoruz. Güney Kafkasya'daki barış süreci, can Azerbaycan'ın tüm girişimlerine rağmen halen kırılganlığını koruyor. 8 Kasım'da kutladığımız şanlı Karabağ Zaferi'nin ikinci yıl dönümünde aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. İlham kardeşimizin şahsında Azerbaycan halkını tekrar tebrik ediyorum. Haklı mücadelesinde olduğu gibi barış arayışlarında da Azerbaycan'ın yanındayız.

Türkiye olarak PKK, YPG, FETÖ, DEAŞ ve El Kaide dahil eli kanlı terör örgütleriyle mücadelemizi, sürdürüyoruz. Ülkemize yönelik terör tehdidi tamamen yok edilene kadar durmayacak, teröristlerin inlerini başlarına geçirmeye devam edeceğiz.

Bir cinayet ve casusluk şebekesi olan FETÖ ile mücadelemizde siz kardeşlerimizin desteğine güveniyoruz. FETÖ'nün bertaraf edilmesi noktasında sizlerle her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum. 2014 yılından bu yana dünyanın en fazla mültecisine ev sahipliği yapan ülkesiyiz. 3,6 milyonu Suriye'den gelenler olmak üzere, yaklaşık 5 milyon mazlumu misafir ediyoruz. Düzensiz göçün engellenmesi ve idaresi konusunda işbirliğimizi artırmamızda fayda görüyoruz. Bu kapsamda ortak güvenlik konsepti geliştirmemiz ve güvenlik konseyi sekreterleri toplantılarını sürdürmemiz isabetli olacaktır. Su ve çevre sorunlarına ilaveten iklim değişikliğiyle mücadelede de birlikte hareket etmemiz ortak yararımızadır. Sıfır atık projesini küresel düzeye taşımak üzere Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na sunduğumuz karar tasarısına desteğinizi özellikle bekliyorum. Teşkilatımızın uluslararası mecrada görünürlüğünü artırmamız önem arz ediyor.

Ticaret, ulaştırma ve enerji başlıklarında aramızdaki başlıkların derinleştirilmesine önem veriyoruz. Türk Yatırım Fonu'nun mümkün olan en kısa sürede hayata geçmesi yararlı olacaktır. Fonun sağlayacağı mali imkanların iş birliğimizi kuvvetlendirip, faaliyetlerimize ivme kazandıracağına inanıyorum.

Ortak coğrafyamız, stratejik enerji koridorlarının kavşağında yer alıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı küresel düzeyde en başarılı enerji projeleri arasındadır. Enerji alanında teşkilatımız bünyesinde ortak projelere bu nedenle büyük önem atfediyoruz.

"Erdoğan Özbekistan'da: Düzensiz göçün engellenmesinde iş birliğimizi artırmada fayda görüyoruz" haberi, 11 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 11 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan Özbekistan'da: Düzensiz göçün engellenmesinde iş birliğimizi artırmada fayda görüyoruz haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan Özbekistan'da: Düzensiz göçün engellenmesinde iş birliğimizi artırmada fayda görüyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  2. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  3. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  4. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  5. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  6. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  7. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  8. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  9. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  10. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  11. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
  12. 16:33 Migros’tan Nisan fırsatı! 30-40-50 TL’lik fırsatlar başladı: Bu ürünler stok yapılıyor
  13. 16:30 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  14. 16:25 Vergi yükü düşük olan gaza bastı: Düşük olanlar yaşadı
  15. 16:18 Paris Hilton, Taylor Swift İçin VIP alandan çıkarıldı
  16. 16:17 Fenerbahçe'ye Yıldız İsimden Müjdeli Haber Var!
  17. 16:15 Elden kira ödemeyin! dikkat sizin de başınız yanabilir
  18. 16:12 Besiciler çoban bulamamaktan dertli: 40 bin lira maaş veriyoruz ama istemiyorlar!
  19. 16:05 Türk mühendisler bunu da yaptı! Avrupa'da hizmete başladı
  20. 16:02 Hyundai'den Elektrikli Yarış Otomobili: motor sporlarının geleceğini şarj ediyor!
Politika Haberleri