Erdoğan, Theresa May ile görüştü

Erdoğan, Theresa May ile görüştü

Erdoğan, Theresa May ile görüştü Theresa May, çeşitli üst düzey görüşmeler gerçekleştirmek üzere gittiği Birleşik Krallık'ta Erdoğan'ı Downing Street'te kabul etti. Baş başa görüşmenin basına açık bölümünde May'a teşekkür eden Erdoğan, ekonomik...

Theresa May, çeşitli üst düzey görüşmeler gerçekleştirmek üzere gittiği Birleşik Krallık'ta Erdoğan'ı Downing Street'te kabul etti. Baş başa görüşmenin basına açık bölümünde May'a teşekkür eden Erdoğan, ekonomik ilişkilerde ticaret hacmini yükseltmeyi hedeflediklerini ve bu istikamette ilerlediklerini söyledi.

'AMERİKA DA BÖYLE BİR KATLİAMA ZEMİN HAZIRLADI'
Savunma sanayinde İngiltere ile atılan adımlar olduğuna işaret eden Erdoğan, bölgesel sorunlara dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasıyla, bölge ciddi manada şu anda bir sıkıntının içerisine girmiş durumda." dedi. Gazze'de şehitler ve 2 bini aşkın yaralı olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bütün bu katliamı İsrail gerçekleştirirken ne yazık ki Amerika da böyle bir katliama zemin hazırladı." değerlendirmesinde bulundu. Bu konuların ikili ve heyetler arası görüşmelerde ele alınacağını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkileri çok önemsediğini ifade etti.

'TÜRKİYE VE İNGİLTERE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÖNEMLİ'
Başbakan May ise konuşmasında, Erdoğan ile konuşacakları çok fazla konu olduğunu dile getirerek, bunlardan birinin de Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret ilişkileri olduğunu bildirdi. May, savunma ve güvenlik konularındaki iş birliği hususunda da istişarelerde bulunacaklarını ifade ederek, "Bölge güvenliği konusunda Türkiye'nin de çok önemli bir rolü var. Tabii Suriye'de DEAŞ'ın yenilmesi konusunun da çok önemli konulardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bunu da ele alacağız. Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyoruz." şeklinde konuştu. 

Erdoğan ve May, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Heyetler arası görüşmeye de katılacak olan Erdoğan ve May, ayrıca ortak basın toplantısı düzenleyecek.

(Kaynak: AA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Theresa May görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı yapıyor.

Basın toplantısı önce May'in açıklamaları ile başladı.

May'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İsrail'in şiddeti durdurmasını istiyoruz.

Olaylarla ilgili bağımsız ve şeffaf soruşturma yapılmalı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Müttefikimiz Birleşik Krallık'ı ziyaret etmekten memmunum. 

24 Haziran seçimlerinin yoğunluğuna rağmen ilişkilerin önemine atfen bu ziyareti gerçekleştirdi. İngiltere'nin darbe girişimi sonrası bakan düzeyindeki dayanışması bizim için önemlidir.İlişkimizi Brexit sonrası nasıl geliştirebiliriz bunları değerlendirdik.

Birleşik Krallık ülkemizin Avrupa'daki 2. büyük ihraç pazarıdır.İkili ticaret hedefimizi 20 milyar dolar.

Türkiye uzun yıllardır PKK, DHKPC VE FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu örgütlere karşı işbirliğimizi derinleştirmek istiyoruz. Güvenlik ve istihbarat alanlarında yeni anlaşmaların metni üzerinde çalışmalar sürüyor.

Kudüs, Filistin ve İran'la nükleer anlaşma konularını ele aldık. ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasını kabul etmiyoruz.

ABD'nin adımı İsrail'i cesaretlendirmiştir. (İsrail'in 60'ı aşkın Filistinliyi öldürmesi) Bu vahşeti bir kez de buradan kınıyorum.

Güçlü olan haklıdır mantığıyla İsrail bu adımları atmıştır. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir. Ben BM'yi bu zulme son vermeye davet ediyorum. BM Genel Kurul'unda yapılan oylamalarda 128 ülke bu taşınma eylemine hayır dedi, 8 adını duymadığımız ülke, ABD ve İsrail ile birlikte 8, bu adımı engelliyordu ama başaramadı. ABD 'ben güçlüyüm ve haklıyım' diyordu. Biz güçlüden mi yana olacağız yoksa haklıdan mı yana olacağız?

May'i en kısa sürede Türkiye'ye bekliyorum.

İki lider soruları yanıtlıyor.

 'Ülkenizde tutuklu gazeteciler varken ve binlerce kamu görevlisi görevden alınmışken adil seçimleri nasıl yapacaksınız?' sorusuna yanıt veren Erdoğan: Bilgileriniz yanlış.Teröristlerle gazetecileri ayırın. Bunları kaynağından öğrenin. Sağlıklı öğrenin ki sağlıklı haber yapın. Ben Chatam House'da da aynı soruya yanıt verdim. Herhalde size o ulaşmadı. Teröristten gazeteci olmaz.

İki ülkenin terörle mücadeledeki işbirliği konusunda somut adımları nedir?' sorusuna yanıt veren Erdoğan: FETÖ ve PKK konusunda isim listelerini May'e verdim. Bunlar iade edilsin ki teröre karşı ortak mücadelemizi sürdürelim.
May'e yönelik 'yabancı savaşçılarla ilgili anlaşmayı biraz daha açmanızı istiyorum' sorusuna yanıt veren May: Türkiye yabancı savaşçılara karşı işbirliğinde birçok adım attı. Bu işbirliğine devam edeceğiz. 

Erdoğan ise aynı soruya "Bugüne kadar 6 bini aşkın savaşçıyı deport ettik" yanıtı verdi.

Erdoğan: Cuma günü İslam İşbirliği Teşkilatı olarak sonuç bildirgesini yayınlayacağız. İsrail'in Kudüs'teki büyükelçimizle ilgili düşündüğü karar farklı olursa ona göre farklı adımlar atabiliriz.

(Kaynak: Sputnik)

"Erdoğan, Theresa May ile görüştü" haberi, 15 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 15 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Erdoğan, Theresa May ile görüştü haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan, Theresa May ile görüştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri