Erdoğan'a "Yahudi" demek hakaret sayıldı

Erdoğan'a

Erdoğan'a "Yahudi" demek hakaret sayıldı Bursa 23. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında "Yahudi" ifadesini kullanan kişiyi "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 7 bin TL adli para cezasına çarptırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret davalarıyla ilgili Bursa'dan tartışmalı bir karar çıktı. Bursa 23. Asliye Ceza Mahkemesi, "Tayyip kendisini Müslüman gösteren bir Yahudi'dir" şeklinde sosyal medyada paylaşım yapan Yüksel Üstün adlı bir kişiye "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 7 bin TL adli para cezası verdi.

Dava sürecinde Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, mahkemeye "hizmete özel" ibareli yazı gönderirken, Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın'ın şikayet dilekçesinde Erdoğan'a yönelik "Yahudi" ifadesi "küçük düşürücü, onur ve saygınlığı zedeleyici" olarak değerlendirildi.

Bursa'da yaşayan Yüksel Üstün adlı bir kişinin Facebook hesabından 2020 yılında "Tayyip kendini Müslüman gösteren bir Yahudidir" şeklinde bir paylaşım yapıldı. Adalet Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanına hakaret suçundan kovuşturma izni vermesi üzerine Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Üstün hakkında dava açtı. İddianamede, şüphelinin bu paylaşımıyla "Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide ederek" atılı suçu işlediği savunuldu.

Bursa 23. Asliye Ceza Mahkemesi, davanın başında iddianameyi de ekleyerek, Cumhurbaşkanlığı'na tebligat çıkartarak, durumdan haberdar etti.
Mahkemeye 'özel' yazı

Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Hakkı Susmaz, 25 Mart 2021'de mahkemeye hitaben "hizmete özel" damgasıyla bir yazı gönderdi. Yazıda, davanın "Devletin başı olan ve bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini" temsil eden Cumhurbaşkanının "şikâyeti beklenmeksizin takip edilerek görülmesi" gerektiği belirtilerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın vekili tarafından gerek duyulması halinde ayrıca müdahillik talebinde bulunulabileceği hususu göz önünde bulundurularak yargılamanın yürütülmesi gerekmektedir" denildi.

Cumhurbaşkanının avukatı Hüseyin Aydan da dava sürerken, mahkemeye şikâyet dilekçesi gönderdi. Sanığın, Cumhurbaşkanına yönelik "Tayyip kendini Müslüman gösteren bir Yahudidir" şeklinde paylaşımda bulunarak, hakaret ettiği belirtilen dilekçede, "Seçilmiş ilk Cumhurbaşkanımızı hedef alarak yaptığı açıklamalarla Sn. Cumhurbaşkanımıza karşı onur şeref ve saygınlığını rencide edici ifadeler kullanmış kişiliği, saygınlığını ve itibarını hedef alarak atılı suçu alenen işlemiştir" denildi.
"Yahudi" sözüne hakaret cezası

Davanın karar duruşması 4 Kasım'da yapıldı. Sanık avukatı Baran Güneş, "Yahudiler bu ülkenin onurlu vatandaşlarıdır. Birine Çingene demek, Yahudi demek suç değildir" diyerek müvekkili hakkında beraat istedi.

Mahkeme, duruşma sonunda Yüksel Üstün'ü Cumhurbaşkanına hakaret suçundan önce 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, daha sonra cezayı 7 bin TL adli para cezasına çevirdi.

Alican Uludağ

© Deutsche Welle Türkçe

"Erdoğan'a "Yahudi" demek hakaret sayıldı" haberi, 06 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan'a "Yahudi" demek hakaret sayıldı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan'a "Yahudi" demek hakaret sayıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  2. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  3. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  4. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  5. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  6. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  7. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  8. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  9. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  10. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  11. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  12. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  13. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  14. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  15. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  16. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  17. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  18. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  19. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  20. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
Politika Haberleri