Erdoğan'ın üye olmak istediği Şanghay İşbirliği Örgütü nedir?

Erdoğan'ın üye olmak istediği Şanghay İşbirliği Örgütü nedir?

Erdoğan'ın üye olmak istediği Şanghay İşbirl... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanhgay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) liderler zirvesine katıldı ve hafta sonu zirve dönüşü yaptığı açıklamada da ŞİÖ üyeliğini hedeflediklerini söyledi.

Üyelik müzakereleri donmuş olsa da resmi olarak Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke statüsü hâlâ devam eden ve aynı zamanda NATO üyesi olan Türkiye'nin, Batı'ya karşı kurulmuş olan ŞİÖ'ye üyelik hedefiAvrupa ülkelerinde kuşku ve tepkiylekarşılanıyor. Peki ŞİÖ nasıl bir örgüt? Neden ve nasıl kuruldu? Türkiye'nin ŞİÖ üyeliği mümkün mü?

ŞİÖ ne zaman kuruldu?

ŞİÖ'nün temeli Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan tarafından üye ülkeler arasında güvenin artırılması ve bölgesel iş birliği amacıyla "Şanghay Beşlisi" adıyla 1996 yılında kurulan örgüte dayanıyor. Beşli, daha sonra Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısını altıya çıkardı ve Haziran 2001'deki zirve buluşmasında Şanghay İşbirliği Örgütü adını alarak bölgesel bir yapıya dönüştü. Örgüte Haziran 2017'de Hindistan ve Pakistan üye oldu. İran da örgütü üye olmak istiyor. Geçen yıl üyelik başvurusu kabul edilen İran, geçen hafta da tam üyelik için bir memorandum imzaladı. Üye sayısı bugün sekiz olan örgüte Türkiye 2012 Pekin zirvesinde "diyalog ortağı" olarak kabul edildi. Bu konum "gözlemci ülke" statüsünün altında, "misafir katılımcı" statüsünün ise üzerinde yer alıyor.

ŞİÖ neden kuruldu?

Şanghay'da adını değiştirdiği Haziran 2001'deki zirve toplantısında, terörizm, ayrılıkçılık ve köktencilikten kaynaklanan tehditlerle mücadeleye yönelik iş birliğinin daha etkin yürütülmesi kararlaştırıldı. Toplantıda buna ilişkin bir sözleşme de imzalandı.Kuruluşunun asıl amacı güvenlik olarak değerlendirilen ŞİÖBatı medyasında da Avrupa ülkeleri ve ABD'ye (Amerika Birleşik Devletleri) karşı bir ağırlık ya da karşı kutup oluşturma girişimi olarak yorumlandı. Ancak bununla birlikte oluşum başlangıçta, bölgede yeni bir güvenlik ve iş birliği angajmanı ya da Asya-Pasifik'te yeni bir model olarak çok dikkate alınmadı. Çin ve Rusya'nın önderliğinde, temel amacı sınır güvenliği ve bölgedeki barışı sağlamak olduğu ifade edilen Şangay Beşlisi ya da daha sonraki adıyla Şangay İşbirliği Örgütü gücünü Batı tarafından pek fark edilmeden artırdı.

Türkiye'nin ŞİÖ ile ilişkisi nedir?

Türkiye'nin ŞİÖ'de sahip olduğu "diyalog ortaklığı" statüsü, gözlemci statüsüne sahip olmayan üçüncü ülkelerin teşkilatla belirli alanlarda sınırlı iş birliği yapmalarına olanak sağlıyor. Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Katar'a da 2021 yılındaki Duşanbe Zirvesi'nde "diyalog ortaklığı" statüsü verildi. Türkiye'nin ŞİÖ ile ilişkisi kamuoyunun gündemine ise Erdoğan'ın 2013 yılında yaptığı "Bizi Şanghay Beşlisi'ne alın, AB'yi unutalım" mesajı ile gündeme gelmişti. Erdoğan'ın bu çıkışı Türkiye'nin AB üyeliğinden vazgeçip ŞİÖ'ye yöneleceği yorumlarına neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu niyetini Kasım 2016'daki bir konuşmasında, "Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. 'Benim için varsa yoksa AB' dememeli. Kanaatim bu. Mesela Şangay 5'lisinde Türkiye neden olmasın?" sözleriyle daha açık dile getirdi. Erdoğan, dünya kamuoyuna, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de olduğu ŞİÖ liderleriyle samimiyetini gösteren fotoğrafların yansımasının ardından ise "hedef ŞİÖ üyeliği" dedi.

ŞİÖ, Türkiye için AB'ye ya da NATO'ya alternatif olur mu?

Erdoğan'ın AB'ye üyelik sürecinden hayal kırıklığı içinde olduğu biliniyor. AB de Türkiye ile ilerleyen gergin ilişkilerden, özellikle de 2013 tarihli Gezi eylemlerinden bu yana sıklıkla yaşanan hak ihlalleri nedeniyle şikayetçi. Ancak Türkiye'nin yaşadığı sorunlu ilişkilere rağmen Avrupa ve NATO'yla güçlü bağları mevcut. Avrupa Konseyi üyesi Türkiye, Avrupa ülkeleriyle birlikte imza attığı çok sayıda anlaşmanın yükümlülüğü altında. NATO'nun güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye'nin Kuzey Atlantik İttifakı'ndan kopması da kısa vadede hayata geçirilmesi zaten ihtimal dahilinde değil. Türkiye'nin Avrupa ve NATO'dan kopmadan, NATO ve Batı'nın nüfuzunu engellemek üzere kurulmuş olan ŞİÖ üyeliği ise çok gerçekçi bir olasılık olarak görülmüyor. Gözlemciler de Türkiye'nin muhtemel üyeliğinin, Rusya ve Çin'in hegemonyası altına girmek olarak yorumluyor.

Türkiye ŞİÖ'ye üye olursa bunun sonuçları neler olabilir?

Türkiye, Ukrayna krizindeki arabulucu rolüyle Batı'da olduğu kadar Asya'da da nüfuzunu pekiştirdi. Ukrayna ve Rusya arasında tahıl anlaşmasının hayata geçirilmesi Türkiye'ye puan kazandırdı. Erdoğan, Ukrayna'ya saldırı nedeniyle Batı'dan tecrit edilen Putin için de giderek daha önemli bir figür haline geldi. Bu, Türkiye'nin ŞİÖ ile angajmanının gelişebileceği işaretleri verse de Batı ülkeleri bu yakınlaşmayı kaygıyla izliyor. Alman hükümetinin koalisyon ortağı Yeşiller'in dış politika sözcüsü Jürgen Trittin, "NATO ve Avrupa Birliği (AB) kendilerine, Erdoğan'ın başına buyruk tutumunu daha ne kadar sineye çekeceğini sormaları gerekiyor" diyerek Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulanması üzerinde durulmasını istedi. Federal hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) dış politika sözcüsü Nils Schmid ise Erdoğan'ın planlarını "büyük bir hata" olarak gördüğünü söyledi.

"Erdoğan'ın üye olmak istediği Şanghay İşbirliği Örgütü nedir?" haberi, 19 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan'ın üye olmak istediği Şanghay İşbirliği Örgütü nedir? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan'ın üye olmak istediği Şanghay İşbirliği Örgütü nedir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  2. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  3. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  4. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  5. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  6. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  7. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  8. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  9. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  10. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  11. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  12. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  13. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  14. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  15. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  16. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  17. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  18. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  19. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  20. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
Politika Haberleri