Eren Erdem davasında karar!

Eren Erdem davasında karar!

Eren Erdem davasında karar! Eren Erdem, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.17-25 Aralık operasyonunda ortaya çıkan ses kayıtlarını servis ettiği iddiasıyla haklarında dava açılan kapatılan Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili...

Eren Erdem, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

17-25 Aralık operasyonunda ortaya çıkan ses kayıtlarını servis ettiği iddiasıyla haklarında dava açılan kapatılan Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem'e 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Eren Erdem, Onur Kala ile tutuksuz sanıklar Emre Erciş, Kutlu Esendemir, Turan Atabey ve avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı tutuklu sanık Onur Kala’nın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandığını ve ifadesinde verdiği bilgilerin faydalı olup olmadığı yönünde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazıldığını ancak yazıya henüz cevap gelmediğini belirtti.

‘İlk beni öldürürler’

Duruşmada tanık olarak dinlenen Kemal Özkiraz ifadesinde, Eren Erdem’i 5-6 yıldır tanıdığını ve arkadaşı olduğunu söyleyerek, “15 Temmuz darbe girişiminden 2-3 gün sonra ben Eren’e ‘abi bu darbe girişimi başarılı olsaydı, ne olurdu?’ diye sordum. O da bana ‘ilk beni öldürürler’ dedi” diye konuştu. Sanık Emre Erciş’in Eren Erdem’e iftira attığını söyleyen Özkiraz, “Emre Erciş Eren Erdem’e iftira atmak istiyordu. Sosyal medyada sahte hesaplardan Eren Erdem’in takkeli resimlerini paylaştı. Eren o fotoğrafın Sultanahmet Camii’nin avlusunda çekildiğini söyledi. Bir arkadaşım yanımda telefonla Emre Erciş ile konuştu. Bu yaptığının doğru olmadığını ayıp, günah olduğunu, Eren Erdem’in FETÖ’cü olmadığını kendisinin de bunu bildiğini söyledi. Ancak Emre Erçiş, ‘Bende onun FETÖ’cü olmadığını biliyorum. Ama onunla işim henüz bitmedi. Onu tutuklatacağım’ dedi. Bu konuyla ilgili HTS kayıtları vs. var. Mahkemeniz istediği zaman ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra tutuklu sanık Onur Kala’ya söz verildi. Kala kaçma şüphesi olmadığını belirterek tahliyesini istedi.

‘Vicdani karar verecek’

Kala’nın ardından savunma yapan Eren Erdem 9 aydır cezaevinde olduğunu anımsatarak başladı savunmasına. Mahkeme heyetine, “Siyasi derinliği olan bir savunma yapacaktım. Ancak elimden bu hakkı aldınız” diyen Eren Erdem, “Tahliye edildikten sonra kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklandım. Bunun için ihbar olması gerekirdi. Böyle bir ihbar yoktu. Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bir savcının 14 öğretmeni gözaltına alınmasıyla paralel bir durum yaşadım” diye konuştu. “İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi 65 klasörlük dosyayı, ne çabuk okudu da beni yeniden tutuklatmaya karar verdi” diye soran Erdem, mahkeme heyetine, “Heyetiniz bugün vicdani bir karar verecektir” dedi.

‘Kendimi ihraç fazlası kot gibi hissediyorum’

Savcının hazırladığı esas hakkındaki mütalaasında kendisinin cezalandırılmasıyla ilgili tek bir gerekçe olduğuna dikkat çeken Erdem, “Gerekçe TUSKON’dan gelen Yusuf adlı kişi iddiası…. Ancak ilk duruşmada iddia makamı beyanında, ‘Yav bu Yusuf’u Karşı gazetesinde gören yok mu?’ diye soruyor. Turan Ababay, ‘Bilmiyorum’ diyor. Bir Yusuf icat ettiler. Gizli tanık dört gün önce Beyaz TV’ye çıkarak ‘çikolata kutularıyla gazeteye CD geldi. Yusuf diye biri getiriyordu’ diyor. Gizli tanık, ‘Yusuf diye birini ben görmedim’ demişti. Bir Yusuf icat edildi. Gizli tanık tek başına esas alınamaz. Eğer ben bu dosyadan ceza alacaksam Yusuf’un gerekçelendirilmesi ve somutlaştırılması lazım. Kim bu Yusuf? Yusuf’u kaybettim Yemen ilinde. Yusuf yok, çikolata kutuları yok. Bu konuyla ilgili gizli tanık hakkında ve kanal hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. “Koltuk Binali Yıldırım’ın ben ise sizin elinizde kaldım” diyen Erdem, “Kendimi ihraç fazlası kot pantolon gibi hissediyorum. Sizin elinizde kaldım” ifadelerini kullandı.

‘Heyetin tavrı siyasidir’

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandığını anımsatan Eren Erdem, “O gün avukat arkadaşıma dönüp, ‘Biz yandık dedim. Başkan hiç yüzüme bakmadı. Başı sürekli eğikti. Hiç gözüme bakmadı’ dedim. Siz ilk duruşmadan beri gözlerimin içine bakıyorsunuz. Bunu samimiyetle söylüyorum. Mahkemenizin bu dosyaya baktığı ilk günden beri tüm suç delilleri tartışılmış ve yersiz olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. İddianamede her şeyin tartışılıp, iddiaların çürütüldüğüne değinen Erdem, Bu dosyada üç ayrı savcı değişti. Tahliye edilmemin ardından bu karara itiraz eden İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Aynı mahkeme FETÖ’nün Islak İmza Kumpası’nın mağduru Dursun Çiçek’in müşteki olduğu davada bütün tutukluları tahliye etti. Bu heyetin tavrı siyasidir. Bu davanın üzerine siyasi bir gölge düşürülmek istenmiştir” dedi.

“Siyasi ideolojim dışında hiçbir bayrağı taşımam”

“İddia makamından bir şey rica edeceğim” diyen Erdem, “İlla bana ceza verilecek FETÖ dışında bir yere bağlasın çoluğum çocuğum var yarın sokağa çıkacağım. Beni hiçbir şekilde somut delillerle ispatlanmamış bu ithamlardan kurtarın. Ben iki örgütün üyesiyim. Birisi Cumhuriyet Halk Partisi diğer ise Beşiktaş’tır. Siyasi ideolojim dışında hiçbir bayrağı taşımam” ifadelerini kullandı.

“Gölge kalkmalı”

Mahkeme heyetinin kendisini tahliye ettikten sonra bazı çevreler tarafından FETÖ’cü ilan edildiğine dikkat çeken Erdem, “İşte bu kadar ucuzladı herşey. Bu gölgenin bu dosyanın üzerinden kalkması gerekiyor” dedi.

“Şamar oğlanına çevirmek istiyorlar”

“Herkesin Fettullah Gülen hakkında, ‘Hocaefendi’ diye hitap ettiği 2011’de ben terör örgütünün elebaşısı diye kitap yazdım” diyerek savunmasına devam eden Erdem, “Bu davayı tüm dünya takip ediyor. AB rapörtörü talebim olmamasına rağmen oğlumun resmini bugün tweet atmış. Türkiye yargısının hata yapmasını istiyorlar. İstiyorlar ki Türkiye’yi şamar oğlanına çevirebilsinler. Ceza almam halinde bu dosya AİHM’e gidecek. Buna fırsat vermeyelim. Ülkemin yargısını AİHM’e götürmekten utanç duyarım. Ben ülkemi seven bir siyasetçiyim” diye konuştu.

“Mütalaa kafa yapıyor”

Eşinin ve çocuğunun pasaport kısıtlamanın kaldırılmasının ardından 5 yaşındaki oğlunun ve eşinin kendisini aylar sonra cezaevinde ziyaret ettiğini belirten Erdem, “Oğlum cezaevine gelirken askerleri görünce buranın havalimanı olduğunu benim de havalimanında pilot olduğumu düşünmüş. Biz de bu yalanı devam ettirdik. Aslında ben de hergün pilot gibiyim. Mütalaayı okuyunca kafa yapıyor. Bir büyük rakı içmiş gibi oluyorum” dedi.

Cezaevinin revirine götürülürken, revire gelenlere ‘FETÖ’cümüsün’ yoksa ‘Cinsel misin’ sorularak gruplara ayrıldığını ifade eden Erdem, “Bana da FETÖ’cü müsün, cinsel misin? diye sordular. FETÖ’yü tercih etmektense cinseli tercih ettim” dediğini anlattı. Erdem, “Siz bana müebbette kesseniz ben sizin mahkemenizin yargılamasından razıyım. Bir yere kaçacağım yok. Ben bu ülkenin evladıyım. Paris’in sokaklarındansa ülkemin cezaevini tercih ederim. Ben gitsem giderdim zaten” ifadelerini kullandı.

“Teslim olduğum tek örgüt Mustafa Kemal’in örgütü”

Cezaevinde kendisiyle görüşen savcının ifade esnasında ‘CHP’lilerin de FETÖ’cülerle ilişkisi varmış’ dediğini belirten Erdem, “Bunu kabul etmediğim için tecritte kaldım. Benim kellemi de alsanız partimi ve namusumu satmam” diye konuştu.

“Benim sicilime bu kara lekeyi çalmayın” diyen Erdem, “Bu FETÖ suçlaması geldi ODA TV’ye kadar dayandırıldı. Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu hedef yapılıyor. Aykut Küçükkaya namuslu ve dürüst bir gazetecidir. Fettah Tamince’nin FETÖ ile olan bağlantılarını yazdı. Tamince şu an dışarda ihale alıyor. Biz hayatımız boyunca hiçbir zaman FETÖ ile yürümemişiz bizim için ceza isteniyor. Bu kitabı mahkemenize delil olarak sunmak istiyorum” dedi.

Tutuklu olması nedeniyle babasının yaşlandığını söyleyen Erdem, “FETÖ’den tutuklananların mal varlığına bir bakın. Şu an hakkımda 30’dan fazla icra dosyası var. Babam bu dosyaları takip etmekte. Boğazımdan bir lokma haram lokma geçmedi. Evim yok, arabam yok. Babam işçi, emekli değil. Esenyurtta kirada oturuyor. Kardeşim işçi. Bu FETÖ’cü profil değil. Biz kırk kanaat yaşayan bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden şerefli onurlu insanlarız. Hayatımızın hiçbir şamasında örgüte teslim olmadık. Teslim olduğumuz tek örgüt Mustafa Kemal’in örgütüdür” dedi.

Karar açıklandı

CHP PM üyesi Eren Erdem, duruşma sonrası mahkeme heyetinin verdiği kararla “bilerek ve isteyerek örgüte yardım” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erdem’in tutukluluk halinin de devamına karar verildi.

Erdem’in avukatından karara tepki

Mahkemenin verdiği karara tepki gösteren Erdem’in avukatı Onur Cingil, “16-17 ay daha cezaevinde kalacak” dedi.

Krarı eleştiren CHP 26. dönem Milletvekili Barış Yarkadaş ise, “Söyleyecek bir söz kalmadı! Arkadaşımız hakkında bir ay önce tahliye kararı veren 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 4 yıl 2 ay hapse mahkum edildi. Eren’in tutukluluğu da devam edecek. 246 günlük çile yetmemiş gibi; üstüne bir de haksız ve hukuksuz bir ceza daha!” dedi.

"Eren Erdem davasında karar!" haberi, 01 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Eren Erdem davasında karar! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eren Erdem davasında karar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  2. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  3. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  4. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  5. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  6. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  7. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  8. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  9. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  10. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  11. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  12. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  13. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  14. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  15. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  16. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  17. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  18. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  19. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  20. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
Politika Haberleri