Erkan Baş: TİP’in bir numaralı hedefi tek adam rejimine son vermek

Erkan Baş: TİP’in bir numaralı hedefi tek adam rejimine son vermek

Erkan Baş: TİP’in bir numaralı hedefi tek ad... "10-15 gün sonra hem Türkiye’deki gelişmeler hem Emek ve Özgürlük İttifakı’nın değerlendirmesi sonucunda daha net konuşurum"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı ile HDP’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklamalarını değerlendirdi, partisinin iki ana hedefini açıkladı. Baş’a göre TİP’in ilk hedefi 'tek adam rejimine son vermek', bir diğeri ise 'Cumhur İttifakı’nı parlamentoda azınlığa düşürmek.'

TİPGenel Başkanı Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve parti temsilcileri İstanbul’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emek ve Özgürlük İttifakı, 5 Ocak’ta yaptığı toplantının ardından yayınladıkları bildiride 'ortak adaya destek' vurgusu yaptı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanı adayı çıkaracakları kararını değerlendiren TİP Başkanı Erkan Baş, 10-15 gün içerisinde daha net konuşacaklarını ifade ederek, Türkiye İşçi Partisi’nin iki ana hedefi olduğunu belirtti. Baş’ın aktarımına göre TİP’in ilk hedefi 'tek adam rejimine son vermek', bir diğeri ise 'Cumhur İttifakı’nı parlamentoda azınlığa düşürmek.'

Gazeteduvar'ın aktardığına göre partisine dönük, “Türkiye İşçi Partisi sürekli ortak aday vurgusu yapıyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın böyle bir kararı yok” eleştirisi yapıldığını hatırlatan TİP Başkanı Erkan Baş’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:

"10-15 gün sonra hem Türkiye’deki gelişmeler hem Emek ve Özgürlük İttifakı’nın değerlendirmesi sonucunda daha net konuşurum"

"Türkiye İşçi Partisi’nin önümüzdeki sürece dair yaklaşımı şu. Tek adam rejimine son vereceğiz. Türkiye İşçi Partisi’nin önüne koyduğu bir numaralı hedef budur. Tek adam rejimine son vereceğiz. İki, Cumhur İttifakı parlamentoda azınlığa düşecek. Şu an toplum içinde azınlıktır, parlamentoda çoğunluktur, toplum içerisindeki azınlık halini parlamentoya taşıyacak. Cumhur İttifakı’nı azınlığa düşüreceğiz. Bundan sonra da Türkiye İşçi Partisi’ne dair başka hedefler koyuyoruz. Seçim yaklaşımımızın temeline bunu bir kere oturtalım. Bunu çok uzun zamandır ifade ediyoruz. Hala da arkasındayız. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yayınlanan bildirisinde de bu söylediğimizle bir çelişki görmüyoruz. Buraya doğru zorlayacağız. Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki cümle, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayımızı belirleme sürecinde ilkelerimize uygun mutabakat ile belirlenmiş ortak aday seçeneğine daha yakın olduğumuzu ilan ediyoruz” idi. Bizim söylediğimiz şey bu. Bizim görüşümüz budur. 10-15 gün sonra hem Türkiye’deki gelişmeler hem Emek ve Özgürlük İttifakı’nın değerlendirmesi sonucunda daha net konuşurum. Bu söylediğimiz de bizim ittifak bileşenlerini bağlama anlamına gelmiyor. Bize dönük de benzer eleştiriler yapılıyor. “Türkiye İşçi Partisi sürekli ortak aday vurgusu yapıyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın böyle bir kararı yok” deniyor. Doğru mu? Doğru. Biz de kendi görüşümüzü söylüyoruz.

"Altılı Masa dışında da Türkiye’de siyasi partiler var"

Biz tek adam sistemine karşıyız. Türkiye bir kişiden büyüktür demiştim. Ama eklemiştim, Türkiye altı kişiden de büyüktür. Şu beni rahatsız ediyor, Türkiye İşçi Partisi adına söylüyorum altı genel başkan karar verecek, sonuçta altı genel başkan karar verebilir lakin oraya daraltmak, oraya kapatmak bize göre yanlış. Bu sadece Emek ve Özgürlük İttifakı’na da gelsinler, bizimle de görüşsünler talebi değildir. Bu özel olarak TİP’e gelsinler, TİP ile görüşsünler talebi de değildir. Ama şu talebi ifade ediyorum. Türkiye’de sendikalar var. Türkiye’de meslek odaları var. Türkiye’de toplumsal muhalefetin gücü olarak kadın örgütleri var. Gençlik örgütleri var. Altılı Masa dışında da Türkiye’de siyasi partiler var. Dolayısıyla eğer siz Türkiye’yi birleştirecek, bu kaostan çıkartacak yeni bir dönemin kapısını açacak iktidar taşıyorsanız, bugünkü iktidarın yapmadığı bazı şeyleri yapmanız lazım. Bugünkü iktidar her şeyi tek elde toplamış, sadece kendileri karar veren bir anlayışa sahip. Usül açısından bunu önemsediğimizi söylüyorum. Sendikalar, meslek odaları, kadın örgütleri, gençlik örgütleri ve diğer siyasi partilerle de görüş alışverişinde bulunmak gerekir.

"Aday çıkartacaksak ikinci tura kalması için çıkarırız"

Esas önemli olan bizim açımızdan bu sürecin katılımcı bir şekilde yürümesidir. Biz bugüne kadar Altılı Masa’nın işleyişine tek bir laf etmedik arkadaşlar. Herkes Altılı Masa’ya dair bir şeyler söylüyor. Biz bugüne kadar tek bi laf etmedik. Çünkü kıymet veriyoruz. Gerçekten kıymet veriyoruz. Kolay bir şey olmadığını, arkasında emek olduğunu görüyoruz. Ama memleketin geleceğine her şeyden daha çok önem veriyoruz. Temel başlıklarda açık bir tutum bekliyoruz.

Çıkacak adayın kazanamayacağına olan inancımız, çıkacak adayın kazansa bile değişmeyeceğine olacak yaklaşımımız oluşursa TİP iradesiyle ya da TİP’in parçası olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın iradesiyle bir üçüncü aday çıkarırız. Eğer aday çıkartırsak kesinlikle ve kesinlikle hedefimiz ikinci tura kalması olur. Yani ‘o kadar yanlış bir aday çıkmıştır ki bizim adayımızın ikinci tura kalması dışında memleketin başka çaresi yoktur’a inanırsak bu adayı çıkarırız. Daha önce başka seçimlerde yapıldı. Bayrak göstermek için ilk turda aday çıkartalım, kendi gücümüzü ortaya koymak için ilk turda aday çıkartalım yaklaşımını ben doğru bulmuyorum. Aday çıkartacaksak ikinci tura kalması için çıkarırız. Dolayısıyla yanlış yapan arkadaşlar, “İkinci turda ne yapacaksınız?” sorusunun muhatabı olurlar.

"Eski seçimle gidildiğinde ortada hiçbir problem yok"

İki tane seçim var. İttifakımızın mücadele ittifakı olması bu iki seçimde ortak bir tavır geliştirme konusundaki arayışımızı bir kenara bırakmamız anlamına gelmez. Yerel seçim kısmı çok karışık. Şunun için, birincisi, eski seçimle mi yeni seçimle mi seçime gireceğiz buna ilişkin bize göre bir netlik yok. Son günlerdeki tartışma önemli. Seçim, seçim gününden ibaret bir şey değildir. Seçim, Resmi Gazete’de yayınlandığı andan itibaren seçim başlamıştır. Eğer bu memlekette hukuk işleyecekse, büyük bir ihtimalle eski seçimle seçime girilmesi gerekir. Hukukçu değilim lakin yasadaki ilgili maddeyi biliyoruz. Bu bir tartışma konusudur. Zaten eski seçimle gidildiğinde ortada hiçbir problem yok. Yeni seçim sistemiyle seçime gideceksen burada iktidarın bir oyunu var. İktidar, geçen sefer ittifaklara ihtiyacı vardı böyle bir düzenleme yaptı. İttifakların ayağına dolandığını görünce ittifakını bozacak, ittifakları birbirine düşürecek bir düzenleme arayışıyla başka bir adım attı.

"Erkan Baş: TİP’in bir numaralı hedefi tek adam rejimine son vermek" haberi, 09 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erkan Baş: TİP’in bir numaralı hedefi tek adam rejimine son vermek haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erkan Baş: TİP’in bir numaralı hedefi tek adam rejimine son vermek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  2. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  3. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  4. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  5. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  6. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  7. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  8. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  9. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  10. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  11. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  12. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  13. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  14. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  15. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  16. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  17. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  18. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  19. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  20. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
Politika Haberleri