'Erkekler yerini bilsin’ akımı Twitter'da neden gündem oldu?
'Erkekler yerini bilsin’ akımı Twitter'da ne... 'Erkeler yerini bilsin' tartışması.. Cinsiyet eşitsizliği konusunda Twitter'da başlatılan #erkekleryerinibilsin - #kadınlaryerinibilsin' akımı
Kadın-erkek eşitsizliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Twitter'da başlatılan #erkekleryerinibilsin- #kadınlaryerinibilsin' akımı sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu.
Erkekler yerini bilsin’ akımı Twitter'da neden gündem oldu? Kadın-erkek eşitsizliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Twitter'da başlatılan #erkekleryerinibilsin akımı sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. Akımda kadınlara söylenen kalıplaşmış sözler erkeklere hitaben kullanıldı. 'Erkekler yerini bilsin' akımına belediyeler ve ünlü isimler de destek verdi . Tartışma '#kadınlaryerinibilsin' etiketi üzerinden karşı paylaşımlarla da sürdürüldü.
İntihar ettiği öne sürülen Aleyna Çakır’ın erkek arkadaşı tarafından bayılana kadar dövüldüğü görüntüler ortaya çıktı
SOSYAL MEDYADA CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ
"Kadınlar için söylenen kalıplaşmış ve cinsiyetçi cümleler, erkeklere söylenseydi ne olurdu?" sorusunun yanıtı sosyal medyada yanıt buldu.
Twitter'da cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 'Erkekleryerinibilsin' akımı başladı.
'Erkekleryerinibilsin' etiketi ile başlatılan akıma aralarında ünlü isimlerin ve belediyelerin de yer aldığı binlerce sosyal medya kullanıcısı destek verdi.
Akımda, kadınlara sarf edilen cinsiyetçi cümleler, kinayeli bir şekilde erkeklere hitaben kullanıldı.
Soma’da madenci yakınını tekmeleyen Yusuf Yerkel’den ‘yüzsüz’ ‘ George Floyd ’ paylaşımı
İETT otobüs şoförlerimiz, saat 22.00’den sonra erkek yolcularımızın güvenliği için otobüsten durak beklemeksizin istediği yerde inebilmelerine yardımcı olacaklardır.?#erkekleryerinibilsin
— İstanbul Büyükşehir Belediyesi (@istanbulbld) June 6, 2020
Elin kızı tipimize değil el becerimize bakar beyler #erkekyerinibilsin pic.twitter.com/ZMUwFDrS2S
— SAĞLIĞINA DUACI SAĞLIKÇI (@tonkull) June 5, 2020
Sosyal medya platformu Twitter'daki Türk kullanıcılar, 'Erkek yerini bilsin' etiketiyle yaptıkları paylaşımlarda cinsiyet eşitliğine vurgu yaptı.
cinsiyet eşitsizliğine empati! #erkekyerinibilsin pic.twitter.com/lhuDh7COaQ
— leblebi tozu (@leblebi8181) June 6, 2020
VİDEO | #erkekleryerinibilsin ile yeniden gündeme geldi: "Kılıbık olsun, çamaşır yıkasın, çocuk yapsın; güveniyorum erkeklere..."
Çok afedersiniz ama o saatte bir aile erkeğinin orada ne işi var? #erkekyerinibilsin pic.twitter.com/Uc5l3y1hXf
— Xanax (@tardisismine) June 5, 2020
Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları, ülkedeki kadın hakları ihlallerine ve cinsiyet eşitsizliği uygulamalarına tepki gösterdi.
Erkekler doğaları gereği kırılgan, fevri, dengesiz ve zayıf varlıklardır, bu sebeple liderlik vasıfları yoktur. https://t.co/wIISYlazoR
— Gaye Su Akyol (@GayeSuAkyol) June 5, 2020
'Erkek yerini bilsin' etiketli paylaşımlarda, kadınların yaşamlarında maruz bırakıldıkları hak ihlalleri ve eşitsizlik uygulamalarında kendilerine yönelik sarf edilen cümleler, kinayeli bir şekilde erkeklere hitaben kullanıldı
2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu: Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu raporunu dikkat çeken istatistikler bulunuyor. Dünya ülkelerinin cinsiyet eşitliğine göre sıralandığı listenin ilk sıralarında İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç bulunurken Türkiye listenin sonlarında yer aldı. Geçen yıl 149, bu yıl ise 153 ülkenin bulunduğu sıralamada Türkiye yine 130. sırada bulunuyor.
Cinsiyet eşitliği listesi hazırlanırken, kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim imkanları, sağlık ve kadının siyasi güçlendirilmesi gibi kriterlere bakıldı. Raporda, cinsiyet eşitliği endeksinde 1 puan tam eşitlik anlamına geliyor.
Bu puana en çok yaklaşan ülkeler İzlanda, Norveç, İsveç. Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen ise 1 puanın en gerisinde olan ülkeler.
Batı Avrupa, ortalama yüzde 76,7 ile cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu bölge olurken, Türkiye'nin de yer aldığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi, yüzde 60,5 ile cinsiyet eşitliği konusunda en geride.
Kadın erkek eşitliğini yasalarla güvence altına alan 6 ülke hangileri, Türkiye kaçıncı sırada?
A’dan Z’ye Türkiye’nin yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliği haritası
Eşit ücret için 257 yıl geçmesi gerekiyor
Cinsiyet eşitsizliğinin sona erdirilmesi konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini vurgulayan WEF Genel Müdürü Klaus Schwab, "Bu rapor, derhal harekete geçmemiz gerektiğini açıkca ortaya koyuyor. Bu hızla devam edersek eşitsizliğin ortadan kaldırılması bir asır alacak" diye konuştu.
Rapora göre kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için en az 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için ise 257 yıl geçmesi gerekiyor.
Şubat 2019'da Dünya Bankası'nın yayınladığı "cinsiyet ayrımcılığı ve buna karşı verilen mücadele" adlı raporda 187 ülke arasında Türkiye 87. sıradaydı.
"'Erkekler yerini bilsin’ akımı Twitter'da neden gündem oldu?" haberi, 06 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Medya kategorisi altında bulunan 'Erkekler yerini bilsin’ akımı Twitter'da neden gündem oldu? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Erkekler yerini bilsin’ akımı Twitter'da neden gündem oldu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.