Erol Mütercimler: Rakka Vietnam olur

Erol Mütercimler: Rakka Vietnam olur

Erol Mütercimler: Rakka Vietnam olur Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden ikisi Rakka Operasyonu ve Mümbiç. Stratejist Erol Mütercimler RS FM’de Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programında değerlendirdi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın “Türkiye’nin...

Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden ikisi Rakka Operasyonu ve Mümbiç. Stratejist Erol Mütercimler RS FM’de Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programında değerlendirdi. 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın “Türkiye’nin önceliği Mümbiç’tir. Fırat’ın batısındaki PYD, PKK unsurlarının kesinlikle Mümbiç’ten çekilmesini bekliyoruz'' açıklamasını değerlendiren Erol Mütercimler Mümbiç’e yapılacak olası bir operasyonun stratejik bir hata olacağını söyledi. Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Mütercimler, Fırat Kalkanı operasyonu dahilinde Türk ordusunun El Bab’a konuşlanması ve olası Mümbiç operasyonu arasında toprak güvenliği açısından derin farklılıkların olduğuna işaret etti.

Mütercimler “(Türk ordusunun) El Bab’da olması ne kadar doğruysa Mümbiç’i hedef seçerek burada askeri harekata yönlenmesi de aynı derecede yanlış bir şey'' diyerek, Mümbiç operasyonunun ulusal sınırların güvenliği açısından El Bab kadar önemli olmadığını vurguladı. Mütercimler aynı zamanda El Bab operasyonunun ''haklılığına’ da dikkat çekerek, uluslararası kamuoyunun itiraz etmediğini söz konusu operasyona sayesinde hem sınır güvenliğinin sağlanacağını hem de ''Kürt koridorunun’ oluşmasına engel olunabileceğine dikkat çekti.

“Mümbiç emperyalist işgal olarak değerlendirilir''

Öte yandan Erol Mütercimler, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın Münbiç’te bir Kürt koridoru oluşabilir açıklamasıyla ilgili olarak ise “Askeri harekat varsayım üzerine kurgulanamaz. O bir maceradır. Olmaz öyle bir şey. Dünya bu sefer senin karşına çıkar'' diyerek, Kürt koridorunu kesmek için yapılacağı iddia edilen Mümbiç harekâtının stratejik bir hata olacağını ve ''uluslararası camiada ''emperyalist bir işgal olarak’ değerlendirileceği uyarısında bulundu.

“Rakka, Vietnam olur''

Mütercimler, Türkiye’nin Rakka operasyonuna dahil olma olasılığını da değerlendirdi. “Rakka konuşulacak bir mesele değil. Rakka, Vietnam ve Afganistan gibi olur. Rakka, Türkiye için bataklık olur. diyen Mütercimler, ''Derinliğe çekiyorlar seni. Seni derinliğe çektiler, çektikten sonra kuzeyden kestiler, nasıl yapacaksınız? Prut’a baksınlar bir. Bir baksınlar oradaki harekatın çerçevesine, çizgisine. Ondan sonra Rakka’yı düşünsünler'' ifadelerini kullanarak, Rakka operasyonun tehlikelerine işaret etti. Mütercimler aynı zamanda “Genelkurmay’ın düşünürlerinin hükümete hükümeti böyle bir harekat sevdasından vazgeçireceklerini düşünüyorum'' ifadelerini kullanarak, askerlerin Rakka operasyonuna sıcak bakmadıklarına işaret etti.

“Barzani, Talabani sözlerine sadık kalmaz''

Mütercimler, Mesut Barzani’nin geçen haftaki ziyareti sırasında İstanbul ve Ankara’da asılan IKBY bayrağına ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. 16 Mart 2013’te ABD’nin yapmış olduğu harekat sonucu Irak üçe bölündüğünü, “Barzanistan'' adlı bir devletin kurulduğunu söyleyen Mütercimler, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin Almanya, İngiltere, ABD ve Fransa ziyaretleri esnasında IKYB bayrağı yerine Irak Devleti’nin bayrağının göndere çekileceği hatırlatmasında bulundu.

Barzani’nin ziyaretinin iç ve dış politkada yansımalarını değerlendiren Mütercimler sözlerine şöyle devam etti: Şimdi onu sen oraya astırdın. O zaman şunu söylüyorsun Barzani’ye: senin burada talebin olan tam egemenlik meselesinde mücadelenin önündeki en büyük engel bizim de yıllardır mücadele ettiğimiz PKK. O halde gel ben senin bu simgeni, ülkede bütün eleştirileri göze alarak, MHP’nin kitle tabanının büyük bölümünün desteğini kaybetmeyi göze alarak ben bunu buraya taktırıyorum. O halde PKK ile olan bu mücadelede senin yanında duruyorum, sen de bizim yanımızda duracaksın. Buraya kadar güzel bir itirazım yok düşünce olarak. Ama öte yandan Barzani idi, Talabani idi, bunların karakterlerini analiz etmeden bunun yapılmış olmasının da ben gerçekten romantik bir karar olduğunu düşünüyorum. Şimdi Türkiye Cumhuriteri devleti ciddi bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti devletini yöneten hükümetler de ciddidir. Siyasal görüşünü reddederim, karşılarım, muhalif olurum o başka bir şeydir. Ama benim devletimin hükümetleri de ciddidir. Verdikleri her söze sadık kalırlar, yazılı-sözlü ne yaparlarsa. Karşı taraf için, özellikle o dünya Arap dünyasına geri dönüp baktığınız zaman Ortadoğu dünyası için böyle bir şey söz konusu değildir.

Hele Barzani, Talabani söz konusuysa burada hiç sadık falan kalmazlar. Bugün böyle bir şey olabilir yarın PKK ile işbirliğine giderler. Bunun örnekleri geçmişte de bizim tarafımızdan görülmüştür. Türkiye’nin bu konuda büyük bilgi birikimi, deneyimi vardır. Bir süreliğine taktik düzeyde Türkiye bunu düşünebilir. Hiç itiraz etmem. Karar alıcılar bunları görür. Çünkü bütün ülkenin istihbaratı, Genelkurmay’ın istihbaratı onların ellerinde. Neyi gördüklerini onlar biliyor''

"Erol Mütercimler: Rakka Vietnam olur" haberi, 05 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Erol Mütercimler: Rakka Vietnam olur haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erol Mütercimler: Rakka Vietnam olur 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  2. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  3. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  4. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  5. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  6. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  7. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  8. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  9. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
  10. 13:36 "Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu"
  11. 13:34 İslam Memiş: İran-İsrail Gerginliği Piyasalara Yansıyor
  12. 13:31 Tüketiciyi Koruma Adına Sert Müdahale: Reklam Kurulu Yanıltıcı Reklamlara Büyük Cezalar Kesti!
  13. 13:27 Fed Raporu: Enflasyon ve Jeopolitik Riskler Ekonomiyi Etkileyebilir
  14. 13:23 Enflasyon Tahminleri ve Dolar Kuru: Piyasada Belirsizlik Devam Ediyor
  15. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  16. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  17. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
  18. 13:14 Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
  19. 13:10 Beşiktaş'ta ayrılık rüzgarı: O isimle yollar ayrıldı!
  20. 13:08 Batman Merkezli 'Mahzen-30' Operasyonu: 'Odacılar' Organize Suç Örgütü Çökertildi!
Gündem Haberleri