Erzurum’da granit ocağına tepki: "Çalışmalardan sonra sular azaldı"

Erzurum’da granit ocağına tepki:

Erzurum’da granit ocağına tepki: "Çalışmalar... Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Ahlatlı Mahallesi sakinleri, bölgede yapımına başlanan granit ocağına tepki gösterdi. Vatandaşlar, çalışmaların tarihi, kültürel ve sosyal dokuya zarar verdiğini söyledi.

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Ahlatlı Mahallesi sakinleri, bölgede yapımına başlanan granit ocağına tepki gösterdi. Vatandaşlar, çalışmaların tarihi, kültürel ve sosyal dokuya zarar verdiğini söyledi.

MUHTAR: "MAHALLEMİZİN İÇİNDEN AĞIR TONAJLI ARAÇLARLA SÜREKLİ YÜK TAŞINIYOR"
Ahlatlı Mahallesi Muhtarı Muammer Karaman, granit ocağı çalışmalarının başlamasıyla birlikte iş makinelerinden ve yapılan patlatmalardan rahatsız olduklarını belirterek, mahalledeki yaşamın toz ve gürültü nedeniyle olumsuz etkilendiğini ifade etti. Mahallelerine zarar verilen meralara da dikkat çeken Muhtar Karaman, konuyla ilgili resmi kurumlara başvurup şikayette bulunduklarını belirtti.

Karaman "Mahallemizin içerisinden ağır tonajlı araçlarla sürekli yük taşınıyor. Çocuk, yaşlı, kadın herkes bu durumdan rahatsız. Mahallede bir sulama bile yapamadığımız için her taraf toz toprak oluyor. Sadece bize gösterdikleri alanda çalışma yapmıyorlar. Meralarımıza da el attılar. Biz de resmi kurumlara başvurup rahatsızlığımızı dile getirdik. Alanın dışında da çalışma yaptıklarını gördük ve şikayette bulunduk. Görevliler gelip buradaki çalışmaları durdurdular" dedi.

ARKEOLOG: "ÜÇ ADET KALE KALINTISI VAR"
Erzurum Turizm, Tanıtım ve Kalkınma Derneği Başkanı Arkeolog Ömer Faruk Kızılkaya, mahalle sakinlerinin sorunlarından haberdar olduklarını ve bölgede üç adet kalenin kalıntısının bulunduğunu belirtti. Arkeolog Kızılkaya, granit ocağı çalışmalarının bölgedeki tarihi yapıları ve doğayı olumsuz etkilediğini vurguladı. Kızılkaya "Eldeki görsellerden hareketle hem akademisyenlerimizden hem de kurumlarımızdan bilgi aldık. Genel kanı Orta Çağ'a ait olduğu yönündeydi. Orta Çağ, Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılışı (MS 476) ile İstanbul'un Fethi (1453) arasındaki süreci kapsamaktadır. Amerika kıtasının keşfinden, ABD'nin tarihinden daha eski bir kaleden bahsediyoruz. Buradaki duvarın arasında Horasan kaynatması dedikleri dolgu malzemesini görüyoruz. Bu da doğal bir oluşum olmadığını, eski bir yapı kalıntısı olduğunu gösteren başka bir etmen. Arkada Karakale Kalesi dedikleri kaleyi, karşıda da Araköy Kalesi'ni görmekteyiz. Bu üç kalenin birbirini gören hakim tepelere inşa edilmiş olması tesadüfi bir olay değil. Bunlar eski dönemlerin stratejilerini göstermektedir. Kaldı ki burada mezarların çıktığını söyledikleri alanların dağıtıldığını görmekteyiz" dedi.

ESKİ MUHTAR: "ARICILIK VE İSPİR FASULYESİ ÜRETİMİ AZALDI"

Eski muhtar İsmail Kahraman, granit ocağı çalışmalarının ardından arıcılık ve İspir fasulyesi üretiminin azaldığını ifade ederek, bu durumun mahalle sakinlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Kahraman, "Ben arıcılıkla uğraşmaktayım. Arının dilinden anlarım. Yaklaşık 120-130 kovan arım varken bu çalışma başladıktan sonra 10-15 civarında kovanım kaldı. Yine ülke çapında meşhur olan İspir fasulyesinin de kendi içinde en çok tercih edileni Ahlatlı Mahallesi'nde üretileniydi. Bu konuda da ciddi sorunlar yaşıyoruz. 400 kilogram fasulye üreten bir aile, neredeyse fasulye üretemez duruma geldi. Hayvancılıkla uğraşıyoruz, meralarımız vardı" ifadelerine yer verdi. Bir diğer eski muhtar Muhsin Karaman, mahallenin su kaynaklarının granit ocağı çalışmaları nedeniyle azaldığını ve hayvancılıkla uğraşan mahalle sakinlerinin zor durumda kaldığını ifade etti. Ayrıca, granit ocağı çalışmalarının ekoturizm potansiyelini de olumsuz etkilediğini belirtti.

Muhsin Karaman yaptığı açıklamada, "Mahallemizin suyu, bu dağın alt kısmından geliyor. Bu çalışmalar başladıktan sonra sularımız azaldı, hatta hayvanların su içtikleri kurunlar (yalaklar) kurudu. İspir bölgesinde 87 mahalle içerisinde mera fazlası olan tek mahalle bizimki. Bunu resmi kurumlardan teyit edebilirsiniz. Hayvan varlığı bizim mahallemizde çok fazla olduğu için mera fazlamız vardır. Bu çalışmalar burada yapıldıkça bizim burada hayvancılık yapma şansımız yok. Aynı zamanda mahallemiz ekoturizm bakımından onaylanmıştır. Geçitağzı Köyünden başlayıp bizim mahallemizden devam eden ve Araköy'de biten bir bisiklet parkuru mevcuttur. Burada granit ocağı oldukça ekoturizm potansiyelimizi de kullanamayacağız" dedi.

"Erzurum’da granit ocağına tepki: "Çalışmalardan sonra sular azaldı"" haberi, 11 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Erzurum’da granit ocağına tepki: "Çalışmalardan sonra sular azaldı" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erzurum’da granit ocağına tepki: "Çalışmalardan sonra sular azaldı" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:39 ABD ve Suudi Arabistan Arasındaki Normalleşme Anlaşması
  2. 19:37 Nisan Enflasyon Verileri: İş Yerlerinde Tavan Zam Oranı %59.64'e Yükseldi!
  3. 19:33 Kolombiya, İsrail ile diplomatik bağını kestiğini açıkladı!: İşte detaylar
  4. 19:32 Seçil Erzan davasında önemli gelişme yaşandı! Hapis cezası artırıldı!
  5. 19:32 Adana'da Çökertilen Uluslararası Organ Ticareti Şebekesi: Sahte Pasaportlarla Nakil Operasyonu
  6. 19:28 Sıfır araçların fiyatları üzerindeki artışlar kontrol altına alınacak!
  7. 19:28 Trinidad ve Tobago Filistin'i Resmen Tanıdı: Uluslararası Destek Artıyor
  8. 19:27 Son dakika!: Beşiktaş'a yıldız geliyor!
  9. 19:24 Fenerbahçe'de Orta Sahada Değişiklik: İsmail Kartal, Krunic'e Şans Veriyor!
  10. 19:21 Nisan Ayında Türkiye'nin Dış Ticaret Açığı Yüzde 13,3 Arttı
  11. 19:18 Fenerbahçe, Levent Mercan Transferinde İmzayı Attı
  12. 19:16 Erdoğan: "Enflasyonu düşürmeye yönelik, emin adımlar atıyoruz"
  13. 19:12 Ruanda'da Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: 49 Kişi Hayatını Kaybetti
  14. 19:10 Toyota Corolla Cross Hibrit'te önemli fiyat düşüşü: Faiz oranları yarı yarıya az
  15. 19:07 Borsa günü rekorlar ile tamamlamış oldu
  16. 19:07 Seyircileri Büyüleyecek Yeni Filmler: Amy Winehouse'un Hikayesi ve Yerli Yapımlar Vizyonda!
  17. 19:02 ABD'den Rusya'nın Ukrayna'da Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma zehirli gaz kullandığı iddiası!
  18. 19:02 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonla Mücadelede Değişim Zamanı Geldi
  19. 18:59 TikTok ve Universal Müzik Arasındaki Anlaşmazlık Son Buldu: Şarkılar Geri Dönüyor!
  20. 18:53 Fatih Sultan Mehmet Han'ın Vefatının 543. Yılı Anıldı: Kabri Başında Dualarla Anıldı
Yaşam Haberleri