Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai: Ülkemin geleceği için endişeliyim ama o geleceği burada kalarak değişti

Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai: Ülkemin geleceği için endişeliyim ama o geleceği burada kalarak değişti

Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai: Ülkem... “Afgan kızlar okula gitmek zorunda!”

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Afganistan’ın eski devlet başkanı Hamid Karzai ile gerçekleştirdiği röportajı aktardı. Karzai, "Ülkemin geleceği için endişeliyim lakin o geleceği burada kalarak değiştirebilirim" dedi.

Hareket etme konusunda özgür olduğunu ancak evden çıkarken Taliban’ın güvenlik güçlerini haberdar etmesi gerektiğini söyleyen Karzai, “Bana koruma sağlıyorlar, eskortluk yapıyorlar ve o şekilde çıkabiliyorum” dedi. Ülke dışına ise çıkışının mümkün olmadığını belirten Karzai, “Şimdiye kadar 4-5 fırsat oldu, konferanslar için çıkmak istedim, yeni yönetime bununla ilgili yazılı talepte bulunduk lakin olumlu cevap alamadık. Önümüzdeki günlerde bir konferans daveti daha var, bakalım bu sefer yanıt ne olacak” diye anlattı.

“Zorla tutulmuyorum, kendi irademle buradayım”

Karzai, Alçı’nın “O halde bir anlamda zorla burada tutuluyorsunuz” çıkarımına, “Hayır ben kendi irademle buradayım lakin belli bir amaç doğrultusunda yurt dışına çıkış isteğim şimdiye kadar kabul görmedi” diyerek reddetti.

“Afgan kızlar okula gitmek zorunda!”

Afganistan’da kız çocuklarının eğitiminin engellenmesiyle ilgili de konuşan Karzai, şimdi ilkokula giden kendi kız çocuklarının durumuyla ilgili şunları söyledi:

“Şimdi bu çok çok önemli bir milli mesele. Bir temel insan hakkı meselesi. Ve bu hakkı şu anda reddediyorlar. Ama bu konuda hiçbir şekilde taviz verilemez. Afgan kızlar okula gitmek zorunda! Her şartta bu hakkı yeniden kazanmalıyız.”

Karzai sözlerine, şöyle devam etti:

“Şayet Afgan kızlarının okula gitmesine engel olmayı sürdürürlerse bu Afganistan’ı geri kalmış ve fakir bir ülke olarak tutmak istedikleri anlamına gelir. Hiçbir Afgan buna müsaade etmez. Zaten Taliban’ın içinde de bu yasağa karşı birçok ses çıkıyor.”

“Pakistan’ın bugüne kadar Afganların eğitimli olmasına karşı olduğunu biliyoruz. Komşu ülke lakin maalesef Pakistan’ın bazı politikaları hep Afganistan’ın gelişmesine, iyi olmasına karşı oldu. Bizi hep zayıf bırakmak istediler. Bir ülkeyi zayıf tutmanın en kolay yolu da eğitimi engellemektir. Umarım böyle değildir ancak ne olursa olsun Afgan halkı bir yolunu bulup baskılara rağmen kendilerini eğitecek bir çıkışa kavuşacaklar.”

“Kim kızların eğitimini reddediyor?”

Karzai, “Kimin bu yasağı sürdürmek istediği açıklığa kavuşmalı. Kim kızların eğitimini reddediyor?”diye sordu.

“Afganistan terörün kurbanıdır”

Karzai, “Afganistan terörün kurbanıdır, el Kaide ve dışarıdan gelen tüm diğer terör örgütlerinden çok çekmiştir. Önce Sovyetlere karşı kullanılmak için eğitildi bu teröristler. Batı dünyası bunun en yakın tanığı. Müslüman ülkeler de öyle. Bu düşmanların nasıl eğitilip Afganistan'a gönderildiği biliniyor. Yani biz kurbanız. Umuyorum ki komşu Pakistan terör ve radikalizmi kullanmanın kısa vadeli ve yanlış bir politika olduğunu görür” diye konuştu.

“ABD’nin buradaki varlığının iki boyutu vardı. Bir boyutu insanlara çok zarar verdi”

Karzai, “ABD 20 yıl kaldı ve çok büyük paralar aktardı Afganistan’a lakin buna rağmen kanalizasyon bile yer altına geçirilmemiş, lağım suları sokaklardan akıyor. En basit altyapı yatırımı yapılmamış bu ülkeye. O kadar para nereye gitti? Bunca yıl ne yaptınız?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bakın burası tamamen mahvolmuş bir ülkeydi. Ben 2001’de geldiğimde en temel ihtiyaçlara odaklanmamız gerekti. Bunlar yol yapmak, elektrik getirmek ve eğitimdi. Bir de altyapı çalışmaları. Kanalizasyon sistemi de elbette özellikle Kabil için çok önemli lakin çok önceliğimiz vardı ve yeterli kaynak yoktu. Ciddi bir eksiklik olduğunu kabul ediyorum lakin diğerleri de aynı şekilde önemli. ABD ve Türkiye’nin de içinde olduğu ülkelerden gelen paralar altyapı, eğitim ve gelişim için kullanıldı lakin ABD’nin buradaki varlığının iki boyutu vardı. Bir boyutu insanlara çok zarar verdi.

“Amerikalılar devamlı köyleri ve insanları avladılar”

ABD’nin buradaki varlığı büyük bir başarı olabilirdi. Ama teröre karşı savaş başlatma stratejisi dedikleri şey ile çok yanlış yaptılar, Afgan köyleri ve evlerini hedef aldılar. Halbuki Afganlar terör kurbanıydı, teröristler dışarıdandı. Amerikalılar devamlı köyleri ve insanları avladılar. Halbuki bu ülkeyi yenden yapmaya odaklansalar, alt yapıya yatırım yapsalar buradaki varlıkları bir başarı olurdu.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.

 

"Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai: Ülkemin geleceği için endişeliyim ama o geleceği burada kal." haberi, 11 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 11 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai: Ülkemin geleceği için endişeliyim ama o geleceği burada kal.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai: Ülkemin geleceği için endişeliyim ama o geleceği burada kal.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  2. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  3. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  4. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  5. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  6. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  7. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  8. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  9. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  10. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  11. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  12. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  13. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  14. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  15. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  16. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
  17. 00:16 İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
  18. 00:15 Meteorolojiden uyarı: Ani sel ve su baskınlarına dikkat!
  19. 00:12 KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
  20. 00:10 Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel ile bir araya gelecek
Dünya Haberleri