Eski BOTAŞ yöneticisi: Artan gazı Tuz Gölü’ne depolamamız ve Şubat'ın ikinci haftasına hazırlık yapmamız gerek

Eski BOTAŞ yöneticisi: Artan gazı Tuz Gölü’ne depolamamız ve Şubat'ın ikinci haftasına hazırlık yapmamız gerek

Eski BOTAŞ yöneticisi: Artan gazı Tuz Gölü’n... "Hiçbir kesintiye izin vermememiz gerekiyor"

Eski BOTAŞ Doğalgaz Alım Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, İran’ın doğalgaz kesintisi kararı ile ilgili olarak; “Önümüzdeki günlerde ısınıyor hava. Şubat ayının ikinci haftasında yeni bir soğuk hava dalgası bekleniyor. Önümüzdeki haftalarda artan gazın hepsini, kesinlikle Tuz Gölü’ne yeniden depolamamız ve şubat ayının ikinci haftasına hazırlık yapmamız gerekiyor” dedi.

Eski BOTAŞ Doğalgaz Alım Dairesi Başkanı Ali Arif Aktürk, sanayide uygulanan doğalgaz ve elektrik kesintisini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Türkiye’nin doğuda iki kaynaktan gaz girdiğini aktararak, şunları anlattı:

“Bunlardan biri Şahdeniz gazı. Azerbaycan’da Hazar’dan çıkardığı gaza Şahdeniz deniyor, Azeri gazı. İkincisi de İran gazı. 2021 yılında Azerbaycan ile olan kontrat sona erdi. Aynı miktarda gazı Azeriler, 6 milyar metreküp yıllık sözleşme miktarıdır ve günlük sözleşme miktarı da 19 milyon metreküptür, biz TANAP’a deplase ettik, TANAP üzerinden taşımaya başladık. Bu miktar TANAP’ta Gürcistan sınırından giriyor. BOTAŞ’ın sistemine dahil olmadan ilk çıkış noktası Eskişehir’de BOTAŞ’ın iletim sistemine gaz veriyor. Verdiği gaz da 16 milyon metreküp, yani 19 yerine 16. İkinci durağı da Trakya bölgesindir.

BOTAŞ’ın kendi iletim sisteminde doğudan giren miktar azaldı. 19 milyon metreküp günlük olarak azaldı. İran’da da kesinti olduğu anda, doğudan giren hiçbir gaz akışı olmadı. Bunun doğudaki tüketim açısından iletim sistemindeki etkisi çok cüzi.

Ancak Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin’i besleyen hat buradan aşağıya branşman ile iniyor, o hattı buradan besliyor. İran ve Azeri gazı kesilince Antep ve Adana bölgesine giren bir gaz kaynağı olmadı.

"Teknik olarak imkanları yok"

Aslında, bunu bertaraf etmek için aşağıya Dörtyol’a LNG tesisi kuruldu, lakin tesisin çalışma prensibi normal konvansiyonel LNG terminalleri gibi değil…  İran gazı kesilmesi durumunda buradan sürekli aynı hacimdeki ikame etmenin teknik olarak imkanı yok.”

Türkiye’nin, gaz fiyatlarının dünya piyasasında düşük olduğu dönemde anlaşma yapmakta geç kaldığını aktaran Aktürk; Rusya ile az bir miktarda gaza daha yüksek fiyattan anlaşıldığını belirtti. Aktürk, Rusya’nın Türkiye’deki özel sektör şirketlerine sattığı gazı da tahkimlik olduktan sonra kestiğini söyledi.

"Hiçbir kesintiye izin vermememiz gerekiyor"

Aktürk, Türkiye’nin gaz kullanımının da arttığını anlatarak, “Konutlardan her sene ilave 11 milyon metreküp günlük, ilave bir talep sisteme giriyor. Bunları alt alta topladığınızda 290 milyon metreküplere yakın tüketim bir günde tüketime ulaştık. Bu tüketimi karşılamak için giriş noktalarınızda hiçbir kesintiye izin vermemeniz gerekiyor” dedi. 

Aktürk yer altı depolarının ülkelerin gaz ihtiyacını kesilme durumunda kullanım amacı olmadığını söyleyerek, İstanbul ve Tuz Gölü’nde bulunan Türkiye’nin iki yer altı deposunun toplamının günlük 45 milyon metreküp gaz üretebildiğini belirtti.

Aktürk, sadece İstanbul’un 53 milyon metreküp günlük gaz ihtiyacı olduğunu kaydederek, “Yani iki yer altı deponuz ağzına kadar dolu olsa bile sisteme gaz verdiğinizde İstanbul’un talebini karşılayacak durumda değil” diye konuştu.

Aktürk, Tuz Gölü’deki gazın artık “yastık gazı” miktarına geldiğini belirterek, şunları aktardı:

“İran kesintisi devam ederse oradan sisteme gaz verme olasılığı azalacak ve hatta birkaç gün sonra düşecek. Bu soğuklar da devam ederse. Tüm Türkiye’de kesinti şiddeti daha da artacak. Ama önümüzdeki günlerde ısınıyor hava durumu. Şubat ayının ikinci haftasında yeni bir soğuk hava dalgası bekleniyor. Biz önümüzdeki haftalarda artan gazın hepsini kesinlikle Tuz Gölü’ne yeniden depolamamız ve şubat ayının ikinci haftasına hazırlık yapmamız gerekiyor. Yer altı deposu, bu tür büyük kesintilerde ilaç değildir. Yer altı depolarının amacı arz-talep dengesizliğinde talebe yetecek ilave gazı sisteme vermek esasına dayanır.”

 

"Eski BOTAŞ yöneticisi: Artan gazı Tuz Gölü’ne depolamamız ve Şubat'ın ikinci haftasına hazırlık ya." haberi, 30 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Eski BOTAŞ yöneticisi: Artan gazı Tuz Gölü’ne depolamamız ve Şubat'ın ikinci haftasına hazırlık ya.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski BOTAŞ yöneticisi: Artan gazı Tuz Gölü’ne depolamamız ve Şubat'ın ikinci haftasına hazırlık ya.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  2. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  3. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  4. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  5. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  6. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  7. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  8. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  9. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  10. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  11. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  12. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  13. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  14. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  15. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  16. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  17. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  18. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  19. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
  20. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
Ekonomi Haberleri