Eski hakim Nimet Demir: Çıkarılacak bir af hem iktidarı hem yargıyı rahatlatır

Eski hakim Nimet Demir: Çıkarılacak bir af hem iktidarı hem yargıyı rahatlatır

Eski hakim Nimet Demir: Çıkarılacak bir af h... Eski hakim Nimet Demir, cumhuriyetin yüzüncü yılı dolayısıyla çıkarılacak bir af kanunun hem yargıyı hem de iktidarı rahatlatacağı görüşünü dile getirdi.

Kamuoyunda yaygın olarak gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesine muhalefet etmesiyle tanınan ve Kahramanmaraş'a 'sürüldükten' sonra mesleği bırakan eski hakim Nimet Demir, bir süredir kulislerde dillendirilen 'genel af' hamlesini Karar gazetesi için değerlendirdi.

Cumhuriyetin yüzüncü senesinde böylesi bir adımın hem iktidarı hem yargıyı rahatlatacağını dile getiren hukukçu, mevcut durumun içler acısı olduğunu ve toplumda her beş kişiden dördünün güveninin kaybedildiğini belirtti.

Demir, "Son on beş yıl içerisinde asker ve sivil bürokrasinin vesayetine son verilmiş, siyasi iktidar gerçek anlamda muktedir olmuştur. Ancak bu kez otoriterlik problemi ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandığı yazısında şunları kaydetti:

"Günümüzde artık Selahattin Demirtaş gibi siyasal açıdan toplumu etkileyebilecek, Ekrem İmamoğlu gibi yönetimdekilere rakip olabilecek pek çok siyasi figür hakkında davalar açılmış ve açılmaktadır. Keza Osman Kavala, Can Atalay gibi muhalifler bu tarz davalarla cezalandırılmaktadırlar. Yine geçmişte siyasi iktidarla uyumlu çalışmayan Çetin Doğan, Çevik Bir gibi seksen yaşını devirmiş askerlere yargı kanalıyla had bildirilmiştir.

Tüm bu davaların toplumdaki adalet duygusunu rahatsız ettiği kabulden varestedir. Bu davaların bir kısmıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermesine rağmen, yerel mahkemeler –Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala sonucunda olduğu gibi- arkadan dolanmak suretiyle ihlali ortadan kaldırmaktan imtina etmektedirler.

'ÇIKARILACAK BİR AF KANUNU İKTİDAR İÇİN ATIFETTİR'

AİHM’nin bu kararlarına direnç sebebiyle Avrupa Konseyinin yaptırım kararları gündemde bulunmaktadır. Cumhuriyetin 100. yılı iktidar için büyük bir fırsat doğurmuştur. Geri adım atma görüntüsü vermeksizin bu gerekçeyle çıkarılacak af kanunu toplumun bu konudaki rahatsızlığını gidermekten başka, Türkiye’yi yaptırımdan da kurtaracaktır. Dolayısı ile çıkarılacak bir af kanunu bu yönüyle iktidar için bir atıfettir.

'YÜRÜTME GÜÇLENİP TEK ELDE TOPLANDI'

Halk olarak bağımsızlığımızı kazanıp, 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti kurmamızın üstünden 100 yıl geçmiştir. Cumhuriyeti kurmak ve yüz yıl gibi bir süre zaman zaman akamete uğrasa da geliştirerek devam ettirmek büyük bir başarıdır. Bu kıvanç ve mutluluğu suçlularda dâhil tüm ülke insanlarıyla paylaşmak bir vecibedir. Bu vecibe -toplumda infial uyandıran tecavüz ve cinayet gibi suçlar hariç tutularak- çıkarılacak bir afla ama yerine getirilmiş olacaktır. Yakın zamanda ülkemiz güç dengelerinin değişimine sahne oldu. Yürütmenin güçlenip tek elde toplanmasını yaşadık. Yürütme, yargıda dâhil olmak üzere ülkede tek belirleyen konumuna geldi.

'HEM İKTİDARI HEM YARGIYI RAHATLATIR'

Açılan siyasi davaların büyük bir kısmında de facto durumu söz mevzusudur. Bu yüzden AİHM ve AYM’den ihlal kararları sökün etmektedir. Yargının içler acısı durumu malum. Her beş kişiden dördü yargıya güvenmiyor. Dolayısı ile verilen kararların üzerinde şaibe bulutları dolaşıyor. Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle çıkarılacak bir af hem iktidarı, hem de yargıyı rahatlatacaktır."

"Eski hakim Nimet Demir: Çıkarılacak bir af hem iktidarı hem yargıyı rahatlatır" haberi, 30 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 30 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Eski hakim Nimet Demir: Çıkarılacak bir af hem iktidarı hem yargıyı rahatlatır haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski hakim Nimet Demir: Çıkarılacak bir af hem iktidarı hem yargıyı rahatlatır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 14:17 iPhone 11 'in fiyatı düştü!: Bu fırsat kaçmaz
  2. 14:14 Namık Tan'ın özgeçmişi!: Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan kimdir?
  3. 14:12 İşte Netflix'in enleri!: Peki, hangi yapımlar en çok izlendi?
  4. 14:10 Daha yüksek emekli maaşı isteyen buraya!: İşte fazla maaş almanın yolları!
  5. 14:07 İlaç şirketi Kovid aşısının yan etkilerini ilk kez kabul etti: Felç, beyin hasarı, kalp krizi
  6. 14:04 BM açıkladı: Gazze'deki enkaz Ukrayna'dan fazla
  7. 14:02 Türkiye fazla mesaide zirvede: Avrupa’nın 4 katı fazla olduğu açıklandı
  8. 14:01 İsrail'den ABD'ye tehdit geldi: Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkarsa Filistin yönetimini yıkarız
  9. 13:59 Ofcom, OnlyFans'in Çocukları Koruma Önlemlerini İnceleyecek
  10. 13:58 Otomobil satışlarına sert tedbirler gündemde! Fahiş fiyatlarla mücadele edilecek
  11. 13:58 Galatasaray'da Transfer Gündemi: Kerem Aktürkoğlu için Yeşil Işık Yanıyor!
  12. 13:54 OECD Raporu: Türkiye'de Büyüme Tahmini Artıyor, Enflasyon Endişe Verici Seviyede
  13. 13:50 İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
  14. 13:49 Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
  15. 13:41 Erbakan'dan Bahçeli'nin 'Soyadının ağırlığını taşımaktan aciz' sözlerine yanıt geldi
  16. 13:40 OECD'den Türkiye için ürküten enflasyon tahmini geldi: İki yıl boyunca yüksek seyredecek
  17. 13:38 İsmail Kartal'dan sert tepki: ''Onlara göstereceğiz mayıslar kiminmiş''
  18. 13:37 Elon Musk, Taylor Swift'e övgüler yağdırdı: Kendini aştın
  19. 13:33 Sıfır araç fiyatına zam yapılamayacak! Devam eden zam skandalına son
  20. 13:26 ABD'den Türk şirketlere yeni yaptırımlar gündemde
Yargı Haberleri