Eski Pentagon yetkilisi Zakheim: Erdoğan Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ediyor

Eski Pentagon yetkilisi Zakheim: Erdoğan Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ediyor

Eski Pentagon yetkilisi Zakheim: Erdoğan Nob... ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) eski yetkililerinden Dov S. Zakheim, Recep Tayyip Erdoğan hakkında Hill gazetesinde yazdığı makalesinde, "Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmeyi hak ettiğini" söyledi.

Pentagon eski Müsteşarı ve Mali İşler Sorumlusu Dov S. Zakheim, The Hill gazetesinde kaleme aldığı yazısında, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Ukrayna'dan sevk edilemeyen tahıl krizini kaleme aldı. Zakheim, bu anlaşmaya aracı olduğu için Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ettiğini ifade etti.

Zakheim'in, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferleri" başlıklı yazısında, "Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına izin verecek bir anlaşmaya aracılık etti" ifadeleri yer aldı.

"Anlaşma tam anlamıyla bir cankurtaran oldu"

Zakheim, tahıl krizinin çözülmesi için BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşmanın "tam anlamıyla bir cankurtaran" olduğunu ifade etti. Zakheim, Erdoğan'ın, "Uzun süredir gündemde olan küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bir girişime vesile olmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerine atıfta bulunarak, Erdoğan'ın gıda krizi çözümüne vesile olduğunu söyledi.

Zakheim, "Anlaşma, 3 liman için sevkiyatlara olanak sağlamanın yanı sıra, ayrıca Rusya'nın gıda ve gübre ihraç etmesini de mümkün kılacak. Gemilerin mayın döşeli Karadeniz'den geçmesini sağlamak için, Ukraynalı pilotlar onlara 'güvenli kanallar' adı verilen kanallardan rehberlik edecek. Anlaşmanın tüm süreci İstanbul'da denetlenecek. BM burada, Türk, Rus ve Ukraynalı personelin görev yaptığı bir koordinasyon merkezinin kurulmasını da öngörüyor" açıklamasında bulundu.

"Nobel ödülüne aday gösterilmeyi hak ediyor"

Makalesinde Erdoğan'dan övgü dolu sözlerle bahseden Zakheim, "Tahıl anlaşmasının Türkiye Cumhurbaşkanı için büyük bir zafer olduğuna şüphe yok. Erdoğan, İstanbul'daki anlaşmanın imzalanmasına nezaret etti ve BM Genel Sekreteri Antnio Guterres'ten büyük övgü aldı. Bu anlaşmanın mümkün olmasının tek nedeni, savaşan iki tarafla iyi ilişkiler sürdürmeyi başarmasıydı. Bu yüzden Erdoğan Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ediyor" dedi.

"Madrid NATO zirvesinde durum uzlaşmaya doğru ilerledi"

Zakheim, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yazdığı yazıda ayrıca, NATO üyeliği için adaylıklarını ilan eden İsveç ve Finlandiya'nın, Türkiye'ye verdiği vaatleri yerine getirmedikçe Türkiye tarafından katılımlarının rededileceğinin de altını çizdi. Zakheim, "İsveç ve Finlandiya, Rusya'ya karşı ittifakı güçlendirecek bir hamle olan NATO üyeliği için başvurduğunda Erdoğan, iki ülkenin de terör örgütü PKK üyelerini teslim etmeleri yönündeki taleplerine uymadığı takdirde üyeliklerine muhalefetini açıkladı. Her iki ülkeden de tavizler elde ettikten sonra Madrid NATO zirvesinde durum uzlaşmaya doğru ilerledi" dedi.

"Milyonlarca insan açlıkla tehdit edildi"

Rusya'nın, Karadeniz üzerindeki Odesa, Çornomorsk ve Yuzhne limanlarından yapılan tahıl sevkiyatlarını engellediğini söyleyen Zakheim, bunun sonucunda limandaki silolardan yaklaşık 22 milyon ton tahılın taşınamadığını belirtti. Zakheim, "Rusya, ablukayı ancak Ukrayna'nın Karadeniz'e döşediği tüm mayınları temizlemesi halinde kaldıracağını söyledi. Ukrayna ise bunu yapması durumunda Rusya'nın Ukrayna'ya deniz tabanlı saldırılar başlatacağını belirtti. Çıkmazın bir sonucu olarak, uluslararası gıda fiyatları fırladı ve milyonlarca insan açlıkla tehdit edildi" dedi. 

"Eski Pentagon yetkilisi Zakheim: Erdoğan Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ediyor" haberi, 30 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Eski Pentagon yetkilisi Zakheim: Erdoğan Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ediyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski Pentagon yetkilisi Zakheim: Erdoğan Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeyi hak ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Gündem Haberleri