Eski TÜİK Başkanı Aydemir: 6 yılda 6 başkan neden değişir?

Eski TÜİK Başkanı Aydemir: 6 yılda 6 başkan neden değişir?

Eski TÜİK Başkanı Aydemir: 6 yılda 6 başkan ... Eski TÜİK Başkanı'ndan dikkat çeken açıklamalar... "Neyi beğenmiyorsunuz da değiştiriyorsunuz?"

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, yeni yılın ilk enflasyon rakamlarının açıklanmasına bir hafta kala TÜİK başkanının görevden alınmasını eleştirerek, 6 yılda 6 başkan değişirken herhangi bir açıklama yapılmamasının nedenini sordu. Vatandaşların ‘Acaba burada verilerle mi oynanıyor?’ sorusunu sormasının normal olduğunu savunan Aydemir, iktidara 'Neyi beğenmiyorsunuz da değiştiriyorsunuz?' ifadelerini kullanarak açıklama beklediğini kaydetti.

Yarın açıklanacak enflasyon rakamları yurt içi piyasalarda merakla bekleniyor. Enflasyon rakamları için geri sayım devam ederken uzman isimler tahminlerini açıkladı. Eski TÜİK Başkanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir ise enflasyon verilerinin açıklanmasına kısa bir süre kala TÜİK Başkanlığındaki değişimi eleştirdi.

Radyo Sputnik’e konuşan 4.5 yıl TÜİK Başkanlığı yapan Aydemir’in açıklamalarından satır başları:

Benden sonra 6 yıl geçti ve 6. başkan geldi. 6 yılda 6 başkan neden değişir? Atayanların ne düşündüğünü bilemiyoruz ama tahminler yürütebiliyoruz. Tam enflasyon açıklanacak gitti niye çünkü geçen sefer yüzde 36’lık enflasyon açıklandı bundan dolayı TÜİK başkanı görevden alındı şimdi bu verileri manipüle edecek aşağıya çekecek TÜİK başkanı atandı diye insanlar düşünüyor. Burada manipülasyon olup olmaması ihtimalinden daha ötesi öyle bir şeye artık insanların inanıyor olması... Bu çok daha kötü.

NEYİ BEĞENMEDİNİZ DE DEĞİŞTİRDİNİZ?

TÜİK ve Merkez Bankası bağımsız olmak zorundadır. TÜİK diğer ülkelerde de olduğu gibi istatislik kurumları aynı zamanda iktidarların performanslarını ölçer. Örneğin, büyüme rakamları, enflasyon oranları gibi. İktidarın da aynı zamanda karnesini veren, performansını ölçen bir kurumun bağımsız olması gerekir bağımsız olmazsa bir gece kararnamesiyle başkanı değiştirebiliyorsanız o kurumun bağımsızlığından bahsedemezsiniz. 6 yılda 6 başkan değişirken ve hiçbir açıklama yapılmıyorsa zaten o zaman insanların ‘acaba burada verilerle mi oynanıyor?’ diye soru sorması kadar normal bir şey olamaz. Bir kurum bağımsızlığını kaybederse ve o kuruma atanan insanlar liyakat sahibi değilse halkın bu soruları sorması kadar normal bir şey yoktur. Siyasi iktidar tüm bunları yaptığında halka karşı sorumlu olduğunu da unutmaması gerekir ve halka da gerekçelerini anlatmak zorundadır. 6 başkan değiştirdiniz neyini beğenmediniz de değiştirdiniz?

NASIL BİR BAŞKAN ARIYORSUNUZ?

6 yılda eğer 6 başkan atıyorsanız acaba sorun atadığınız kişiler de mi yoksa sizde mi? Demek ki siz uygun bir insanı seçemiyorsunuz o zaman siz nasıl bir uygunlukta insan arıyorsunuz? Kendinizi bütün bu işlerden dolayı kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı hissetmeyen böyle bir iktidarsınız. Keyfi yönetim biçimi gösteriliyor. Benim dönemimde bakanlar kurulu kararı ile atanıyordun ve kanunda hüküm vardı görevden ayrılmadan, emekli olmadan ve ölmediğim sürece görevden alınamıyordum. Bu bir kuraldı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Merkez Bankası başkanı, TÜİK başkanı gibi diğer birçok kurumlardaki başkanlar da kararnamedeki iki satırlık bir cümleye bakıyor.

Siyasi iktidarın anlayışı seçim gelir sandığa koyarım eğer sandıkta çoğunluğu aldıysam benim için olay bitmiştir kimseye de hesap vermem anlayışıdır. Eğer sandıktan birinci parti çıktıysam yaptığım bütün işlemler tamamdır. Demokrasiyi siz eğer sandıktan ibaret olarak görürseniz ki iktidarın zihniyeti budur o zaman bütün bunları böyle yaparsınız. Demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir. Sandıktan çok ötesidir. Yaptığınız bütün işlerde ve eylemlerde milletinize hesap verebilir nitelikte olmalısınız. Şeffaf olacaksınız ve neyi neden yaptığınızı neden değiştirdiğinizi halka anlatacaksınız. Demokrasiyi sadece sandıktan ibaret zanneden bir zihniyet ülkeye ancak bu noktaya getirir.

"Eski TÜİK Başkanı Aydemir: 6 yılda 6 başkan neden değişir?" haberi, 02 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Eski TÜİK Başkanı Aydemir: 6 yılda 6 başkan neden değişir? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski TÜİK Başkanı Aydemir: 6 yılda 6 başkan neden değişir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri