Etyen Mahçupyan’dan başkanlık yazısı: İdeolojik mobilizasyona ihtiyaç var

Etyen Mahçupyan’dan başkanlık yazısı: İdeolojik mobilizasyona ihtiyaç var

Etyen Mahçupyan’dan başkanlık yazısı: İdeolo... 2014-2015 yılları arasında Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun Başdanışmanlığını yapan Etyen Mahçupyan, AKP’nin Anayasa değişikliği oylamasında moral üstünlüğünü kaybettiğini yazdı.Karar Gazetesindeki köşesinde konuya...

2014-2015 yılları arasında Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun Başdanışmanlığını yapan Etyen Mahçupyan, AKP’nin Anayasa değişikliği oylamasında moral üstünlüğünü kaybettiğini yazdı.

Karar Gazetesindeki köşesinde konuya değinen Mahçupyan, AKP’nin geçmişte bugünküne benzer durumlarda asla kırılgan bir pozisyonda olmadığına dikkat çekerek  “Şimdi pek öyle değil'' değerlendirmesinde bulundu.

Yazısında bunun nedeninin ''cumhurbaşkanlığı sistemine’ geçiş için önerilen anayasa değişikliğinin içerik açısından kolay savunulabilir olmamasına bağlayan Mahçupyan, önerilen sistemin istismara açık olduğunu ifade etti ve “Karşımızda iyi hazırlanmamış gözüken ve halkın fazla titizlik göstermeyeceği varsayımına dayandırılmış bir teklif var. O nedenle savunulması zor… Ve o nedenle ideolojik mobilizasyona muhtaç'' dedi.

'İSTİSMAR KORKUSU'

Etyen Mahçupyan’ın “Yeni sistemde istismar korkusu'' başlıklı yazısının tamamı şu şekilde:

"AK Parti bugüne dek halkın karşısına hiçbir zaman kırılgan bir pozisyonda çıkmadı. Moral üstünlük hep AK Parti’den yanaydı… Vatandaşların bu partiye kredi açma hevesi yüksek olduğu gibi, olayları bu partiyi kayırarak değerlendirmek de adil bir tutuma karşılık geliyordu… Şimdi pek öyle değil. Geçmişte karşımızda mağdur, rasyonel ve başarılı bir siyasi hareket vardı. Şimdi giderek artan sayıda kişinin zihninde bu özellikler de adım adım geride kalıyor. Yine geçmişte bir istikrar unsuru olarak görülen yönetim için bugün soru işaretleri üretiliyor…

Bunun nedeni ''cumhurbaşkanlığı sistemine’ geçiş için önerilen anayasa değişikliğinin içerik açısından kolay savunulabilir olmaması. Nitekim ''Evet’ kampanyası yürütenler ya PKK/FETÖ üzerinden korku üreterek ''Hayır’ı şeytanlaştırma, ya da ''Evet’i 15 Temmuz direnişine bağlama gayreti içindeler. Kimse taslağın içeriği ile ilgili konuşmak istemiyor. Meseleyi ''zorunlu bir devrimsel adım’ kıvamına getirip, sistemi kimliksel desteğe dayanarak değiştirmek çok daha uygun bulunuyor.

***

Haklılar… Tasarı her maddesi için olumlu ya da olumsuz koşullar hayal edilerek, ''nötr’ bir sistem değişikliği olarak öne sürülebilir. Ancak maddeler bir araya geldiğinde istismar edilmeye açık durumların sayısı ve ihtimali artıyor. Hele Türkiye’de var olan yönetim zihniyetini, kültürü ve uygulamaları dikkate aldığınızda, olumsuz sonuçlarla karşılaşma ihtimali neredeyse kaçınılmaz hale geliyor.

Örneğin cumhurbaşkanının partili olmasında sorun görmeyebiliriz. Parlamento ve cumhurbaşkanı seçimlerinin aynı gün olmasında da… Ancak bizim siyasi kültürümüzde ikisini bir araya getirdiğinizde ve cumhurbaşkanının kendi partisinde yönetici olmasına engel koymadığınızda ne olacağı açıktır: Cumhurbaşkanı parlamento üyelerinin hepsini seçecek ve aynı gün seçim olması sayesinde kendi parti grubunun Meclis’te çoğunluk, ya da en azından birinci parti olmasını garantileyecektir. Gerçekçi olacaksak, böyle bir parlamentonun hiçbir konuda cumhurbaşkanından farklı pozisyon alması beklenemez.

***

Yargıya bakalım… Eğer tasarı geçerse HSK için 2019 seçimleri beklenmeyecek, değişiklik hemen yapılacak. Buna göre 13 üyenin dördünü cumhurbaşkanı seçiyor. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da üye… Geri kalan 7 kişi ise Meclis’te beşte üç oyla seçilebiliyor. Bunun için iki büyük partinin anlaşması asgari koşul… Bu olamazsa birisi iktidarın (cumhurbaşkanının) adayı olan en fazla oy almış iki aday arasında kura çekiliyor. Düşünün ki cumhurbaşkanının Kurul’a ''hakim’ olması için bir kişi daha lazım. Acaba bunun ihtimali ne? İktidar adaylarının tüm kuraları kaybetme ihtimali 1/128, yani yüzde 0,78. Kısacası yüzde 99,22 ihtimalle HSK’nın çoğunluğu cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş olacak. Bu durumda idari yargının nasıl bir tutum alacağını tahmin edebiliriz.

Başka bir örnek cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu… Yürürlükteki sistemde sadece vatana ihanetten, ama şimdi bütün suçlardan ötürü Yüce Divan’a gönderilebiliyor. İlk bakışta çok olumlu… Ne var ki şu anki sistemde partiler üstü bir konum söz konusuyken, yenisinde cumhurbaşkanı yürütmenin bizzat kendisi ve her türlü idari konuda yetkili… Taslak ise suç ne olursa olsun, ancak Yüce Divan’da yargılanma kuralını getiriyor ve beşte üç şartıyla pratikte bunu büyük ölçüde imkansız kılıyor.

Mesele sistemin istismara açık olması ve bunun engellenmesi için herhangi bir tedbir alınmamasıdır. Dolayısıyla karşımızda iyi hazırlanmamış gözüken ve halkın fazla titizlik göstermeyeceği varsayımına dayandırılmış bir teklif var. O nedenle savunulması zor… Ve o nedenle ideolojik mobilizasyona muhtaç."

"Etyen Mahçupyan’dan başkanlık yazısı: İdeolojik mobilizasyona ihtiyaç var" haberi, 14 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Etyen Mahçupyan’dan başkanlık yazısı: İdeolojik mobilizasyona ihtiyaç var haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Etyen Mahçupyan’dan başkanlık yazısı: İdeolojik mobilizasyona ihtiyaç var 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  2. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  3. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  4. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  5. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  6. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  7. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  8. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  9. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  10. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  11. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  12. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  13. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  14. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  15. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  16. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  17. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  18. 17:34 Kırmızı et fiyatlarındaki artışların ardından balık fiyatları da yükseldi
  19. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  20. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
Otomotiv Haberleri