Ev kiralamada açık artırma dönemi!

Ev kiralamada açık artırma dönemi!

Ev kiralamada açık artırma dönemi! Kira fiyatlarındaki artış sürüyor

Türkiye gayrimenkul bedelleri artışında son 5 yılda tüm OECD ülkeleri arasında yüzde 157 artışla ilk sırada yer alırken, özellikle İstanbul’da aşırı talep gören lokasyonlarda ev kiralamada “açık artırma” yöntemi devreye girdi. Emlakçılar, açık artırmanın daha çok yabancılara yönelik uygulandığını söylüyor.

Aşırı göç ve kentsel dönüşüm Türkiye’de gayrimenkul satış ve kiralama fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Özellikle İstanbul’da arz sıkıntısının yaşandığı bölgelerde daha çok yabancılara yönelik kiralık ev talebinin karşılanması için emlakçılar açık artırma yöntemine başvuruyor.

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, müteahhitlerin yeni konut geliştirmeden ziyade mevcut projelerini tamamlamaya odaklanmaları ve son 2 yıldan bu yana insanların yer değiştirmemesinden dolayı kiralık konut arzının sınırlı kaldığını belirterek şu şekilde konuştu:

“Talebin artması ve arzda kısıtlama olması nedeniyle emlakçılar sahip olduğu portföyler için farklı yöntemler geliştirdi. Bunlardan biri de açık artırma. Eldeki konutu en iyi rakama vermek önemli olduğu için talep ileten kişiler listeye alınıyor. Daha sonra örneğin başlangıç fiyatı 3 bin TL ise kişiler sırasıyla aranıp 3 bin 200 TL teklif alınınca bir sonraki kiracı adayı aranıp, ‘Siz ne kadar veriyorsunuz?’ denilip 4 bin TL’ye kadar çıkarmak için açık artırma usulü yöntem kullanılıyor. Arzın kısıtlı olmasının piyasaya getirdiği bir durum."

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'a konuşan İstanbul Bahçeşehir Capital Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ertap Erbay, pandemi nedeniyle Bahçeşehir bölgesine yoğun bir talep oluştuğunu belirterek, "Elimizde 50 tane satılık 50 tane de kiralık listesi oluştu. Fiyatlar ise yüzde 300 oranında arttı. 4 bin TL'ye kiraya verilen bir evin kirası 15 bin TL'ye çıktı. Ev sahiplerinin istekleri fazlasıyla arttı.

Örneğin, ‘10 bin liralık dairesi için 11 bin TL vereni kenarda tut, 12 bin TL vereni bulmaya çalış’ diyenler oluyor” dedi. Erbay, özellikle yabancı ağırlıklı kiralama yapılan Esenyurt bölgesinde bu tarz açık artırma yönteminin sık sık kullanıldığını kaydetti.

Hakan Erilkun Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Erilkun ise, “İstanbul’da yüzde 51 oranında artan konut kiralarından ötürü emlak firmaları aynı anda birden fazla müşteri grubuna servis vererek adeta ‘serviste açık artırma’ yoluna gitmek zorunda kalıyor. Bir eve birden fazla talep olunca, eve en yüksek fiyat veren evi kiralıyor” diye konuştu.

"Ev kiralamada açık artırma dönemi!" haberi, 07 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 07 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ev kiralamada açık artırma dönemi! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ev kiralamada açık artırma dönemi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:17 Batman Gültepe Mahallesi'nde Kırmızı Işık İhlali Kazası: Bebek ve Üç Kadın Yaralandı
  2. 23:14 Hatay'ın Doğal Hazinesi: Zeytinyağı Sabunu ile Derin Temizlik ve Canlandırma
  3. 23:11 TÜİK'ten Açıklama: Türkiye'nin En Sağlıklı Şehirleri Belirlendi!
  4. 23:08 İzmir'de Akaryakıt İstasyonu Arsasında Bekçilik Yapan Kişi Cinayete Kurban Gitti
  5. 23:05 Anıtkabir'e 23 Nisan'da Büyük İlgi: 111 Bin 527 Ziyaretçi
  6. 22:59 Madonna, Washington'da Hayranlarını Bekletme Davasıyla Karşı Karşıya
  7. 22:47 Fenerbahçe, İsmail Kartal ile Yola Devam Kararı Aldı
  8. 22:45 Ünlü ton balığı üreticisi, ürünlerini acil toplatıyor: İçinde civa bulundu!
  9. 22:43 Tacizde Bulunan Doktorun Mağdurlarına 138 Milyon Dolarlık Tazminat!
  10. 22:36 Nuri Alço'nun Son Durumu Ortaya Çıktı!
  11. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  12. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  13. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  14. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  15. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  16. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
  17. 22:24 Sandık Kokusu final mi yapıyor?
  18. 22:10 Temmuz'da Memur ve Emeklilere Maaş Zammı Şoku!
  19. 22:01 Korhan Berzeg 10 aydır aranıyordu: Kemik parçaları ve kıyafetleri bulundu!
  20. 22:01 Bakan Uraloğlu X açıklaması yaptı: "Kanuni düzenleme gerekecek"
Gündem Haberleri