Ev Sahiplerinin Dikkatine! Tapular Yenileniyor

Ev Sahiplerinin Dikkatine! Tapular Yenileniyor

Ev Sahiplerinin Dikkatine! Tapular Yenileniyor Türkiye tapuda yeni bir düzenlemeye gidiyor, bu düzenlemeyle her şey artık baştan aşağı değişiyor. Ev alım satımlarında yeni dönem resmen başlıyor. Vatandaşların almak istediği gayrimenkullerle ilgili alım satım süreçlerinde 3 boyutlu döneme geçiş yapılıyor. Yeni uygulama 81 ilde yaygınlaştırılacak

Ev alım satımlarında yeni dönem resmen başlıyor. Vatandaşların almak istediği gayrimenkullerle ilgili alım satım süreçlerinde 3 boyutlu döneme geçiş yapılıyor. Yeni uygulama 81 ilde yaygınlaştırılacak.

3 BOYUTLU BİLGİ SİSTEMİYLE YENİLİK GELİYOR

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kurduğu 3 boyutlu kent modelleri yönetim bilgi sistemi ile gayrimenkul alım satım sürecinde, gayrimenkulün alan boyutu, cephesi, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölümleri web ile mobil uygulamalardan vatandaşa sunulabilecek.

TKGM 3 Boyutlu bilgi sistemiyle Maks ve Takbis entegrasyonlarının önemini anlatan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Proje ile gayrimenkul alım satım süreçlerinde, gayrimenkulün alan büyüklüğü, cephesi, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil uygulamalar üstünden vatandaşlara sunulabilecek. Hatta bu veriler yakın zamanda 2024 strateji programında yer alan değer haritaları oluşturulması çerçevesinde de kullanılabilecek. Sistem ile gerçek ve güncel bir bina stok takibi ve sorgulaması da mümkün olacak. Taşınmazların güneş potansiyelinden, gürültü tahminlerine kadar birçok farklı amaçla da kullanılabilecek" ifadelerini kullandı.

DİJİTAL VERİLERLE FARKLI İMKANLAR SAĞLANACAK

3 boyutlu sistemle tapudan adrese, adresten tapuya kolay erişim sağlanacağını söyleyen Özelmacıklı, "Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) projesi, kadastro verilerinin merkezi bir sistem üzerinde toplanarak tapu bilgileri ile eşleştirilmesi ve bu bilgilere gereksinim duyan paydaş kurum, kuruluş ve belediyeler ile paylaştırılmasını hedefliyor. Merkez Adres Kayıt Sistemi (MAKS) entegrasyonu ise Adres Kayıt Sisteminde (AKS) metinsel özellikte tutulan adres bilgilerinin coğrafi koordinatlarla birleştirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi için kurulmuş bir sistem altyapısıdır. MAKS sistemindeki tüm adres, kişi ve numaratör bilgilerinin de TAKBİS’teki mülkiyet bilgileri ile entegre hale gelmesiyle birlikte belediye, tapu ve kadastroya ait dijital verileri bizlere çok farklı imkanlar sağlayacak. Yetki belgeli emlak işletmeleri olarak bu sistemlere erişim imkanlarına bir an önce kavuşmayı arzu ediyoruz" dedi.

tapuda-yeni-donem-1.jpg

58,6 MİLYON PARSEL VAR

Türkiye’de toplam 58,667 bin parsel bulunduğu bilgisini veren Özelmacıklı, "Bu parsellerin ölçümleri tamamlanarak oluşturulmuş 2 boyutlu kadastroları var. Lakin günümüzde teknolojinin geldiği noktada ve hızlı yapılaşma sürecinde mevcut durum gereksinimlerimizi karşılamıyor. Çalışma kapsamında mülkiyete esas mimari planlar, yapılarla bütünleştirilerek 3 boyutlu tapulara dönüşüyor. 3 boyutlu model ile artık bina ve bağımsız bölümlerin geometrisi, yapı sınıflandırmaları, değerleme katmanları gibi birçok nesne katmanı görüntülenebiliyor. Ülkemizin kentsel alanlarındaki belirlenen standartlara göre yapılan ilk şehrimiz Amasya oldu. Kabul aşamasında olan şehirlerimiz ile sistemin kullanımı artacak" sözlerine yer verdi.

 

"Ev Sahiplerinin Dikkatine! Tapular Yenileniyor" haberi, 23 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ev Sahiplerinin Dikkatine! Tapular Yenileniyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ev Sahiplerinin Dikkatine! Tapular Yenileniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:26 ABD'den Türk şirketlere yeni yaptırımlar gündemde
  2. 13:23 Yenilenen Cupra Formentor: Düşük bütçe ve hız arayanlara dikkat!
  3. 13:22 Mercedes-Benz'de bir dönem sona erdi: Artık Apple CarPlay desteklenmiyor
  4. 13:13 BİM'den Yeni Ürün: Para Sayma Makinesi! Tedavüle Çıkacak Yeni Para Birimi Detayı Dikkat Çekti!
  5. 13:13 Gelecek Varlık Yönetiminde, 2024'ün İlk Çeyreğinde 325,3 Milyon TL Kâr!
  6. 13:11 Ece Üner'den AKP'nin Taksim ablukasına sert tepki geldi: 'Şizofren oldum bu ülkede!'
  7. 13:09 Çinliler sonunda bunu da yaptı: 440 bine sıfır lüks otomobil!
  8. 13:07 Herkes Porsche yerine onu almak istiyor: Xiaomi SU7 üretimi çoğaltıyor!
  9. 13:06 Tesla küresel çapta işgücünü azaltıyor! Yüzlerce kişinin işten çıkarılacağı açıklandı
  10. 13:05 Ece Seçkin'in Albüm Kapağı Arabistan'da Başörtülü Olarak Yayınlandı! Ünlü Şarkıcı Tiye Aldı!
  11. 13:04 ABD'den Ford'a soruşturma açıldı! Yeni nesil otomobillerde 'ölümcül' özellik'
  12. 13:02 Beyaz ekmekten vazgeçemeyenler için büyük müjde!: Daha sağlıklı bir beyaz ekmek geliyor!
  13. 13:02 Türkiye'de üretilecek ilk Volkswagen'den büyük sürpriz yapıldı! Dünyada ilk kez Türkler binecek
  14. 12:52 Üretimi Durdurulmuştu! Akıllı Telefon Devi Yeniden Üretim İçin Türkiye'ye Döndü!
  15. 12:51 Yerli elektrikli TOGG'lar artık zırhlandı! Koruma seviyesi yükseltildi
  16. 12:48 Sertab Erener 21 yıl sonra Eurovision sahnesinde!
  17. 12:47 Meclis'te yeni anayasa turu: Numan Kurtulmuş'tan DEM Parti'ye ziyaret geldi
  18. 12:45 Otogaza indirim bekleniyor: İşte 2 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları
  19. 12:44 Nisan Ayının Zam Rekoru Belli Oldu!
  20. 12:42 Taksicilerden UBER'e dava açıldı: Her şoför 25 bin sterlin alacak
Gündem Haberleri