‘Evine ekmek götüremeyen var mı?’ diyen Erdoğan’a işçiden yanıt: 'Onu kim demişse halt yemiş'

‘Evine ekmek götüremeyen var mı?’ diyen Erdo... Ankara’nın merkezinde, Altındağ’da “amele pazarında” işçiler sorunlarını anlattı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Ülkede evine ekmek götüremeyen yok” sözleri ile ilgili AKP'yi destekleyen bir işçi, "Onu kim demişse halt yemiş” dedi.

Meclis'te, torba yasa içindeki “İstihdam Paketi”nin görüşülmeye başlandığı bugünlerde, bu yasadan en çok etkilenen kesimlerden biri olan inşaat işçilerinin bu yasa teklifi ve yöneticilerin yaptığı açıklamalar için ne düşündükleri merak konusu oldu.

Ankara’nın merkezinde, Altındağ’da “amele pazarında” işçiler sorunlarını anlattı. Bir işçi, “Emekliliğe bir çare bulmaları lazım, 50 yaşında emekli olmamız lazım. Emekli maaşım ve düzenli gelirim yok, para yetmiyor. Annemden, babamdan aldım herkese borçlandım” diye isyan etti. Bir diğer işçi “Bir gün işe gidiyorum üç gün iş yok. Artık ne yapacağımı şaşırdım, Cumhurbaşkanı bir yol göstersin ben o yoldan gideyim” dedi. İş bulduklarında “koyun gibi işe götürülmekten" yakınan işçilerin yanında Afgan işçiler ise ücretlerini alamayıp üzerine bir de şiddet görmekten mağdur olduklarını söyledi. Altındağ’da “amele pazarında” işçiler her gün güneş henüz doğmadan sabah 06.00’da yol kenarına dizilerek iş çıkmasını bekliyorlar. Şanslı olanlar günlük 100 lira alabileceği bir iş bulurken çoğu, günlerce iş çıkmamasından şikayetçi. İşçiler, Afgan işçilerin daha zor durumda olduğunu söyledi. Afgan işçiler, günlük 80 liraya çalıştıklarını bazen de ücretlerini alamadıklarını üstüne bir de şiddet gördüklerini anlattı.

“BİZİ KOYUN GİBİ GÖTÜRÜYORLAR”

ANKA’dan Tamer Arda Erşin ile Tuğçe Biçer’in haberine göre, işçiler hem güvencesiz çalışmaktan şikayetçi hem de düzenli gelir elde edememekten. Her işçi farklı bir dertten muzdarip olsa da hepsinin ortak derdi ekonomi. Bedrettin Çiftçi, “Sabahın 6’sında buraya gelir müşteri bekleriz, gelip bizi koyun gibi götürüyorlar 100 liraya” diyerek ekmek parası için yaşadığı zorluğu anlattı.

"KONU FRANSA DEĞİL, KONU İŞSİZLİK"

Sabahın erken saatlerinde iş bulabilmek için "amele pazarı" olarak bilinen yol kenarına gelen işçilerden biri, dolar kurunun yüksekliğinden şikayetçi. İşçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa boykotu çağrısını anımsatarak, "Sabahın 6’sında kalkıp buraya geliyorum bir ekmek için, çalışmadığım zaman elim boş gidiyorum. Bir an önce erken seçim istiyoruz. Konu ne Fransa ne de Kıbrıs, konu işsizlik, halkın çoğu aç. Bir koli yumurta 20 lira olmuş, dolar yılbaşında 10 lira olacak, bizim hayatımız bitti demek, hayatımız dolara bağlı. Diyeceğim tek bir şey var: AKP istifa!” dedi. 

"ABARTIYOR MUYUZ? GELSİNLER BURADAYIZ, ELİMİZDE BİR ÇAY BİR SİMİT"

İşçilerden Bedrettin Çiftçi, "100 liraya saatlerce çalıştırırlar. Bazen iş çıkıyor bazen iş çıkmıyor. Bir gün işe gidiyorsak dört gün boşta kalıyoruz. Aldığımız 100 lira 2 gün gidiyor. Devlet büyüklerinin buraya el atması lazım ama atmıyor, burayı kim düşünecek? Adamlar zaten kendi yolunu bulmuş. Zenginlerin bize ihtiyacı yok, eşek gibi çalışılıyor nasıl olsa" diye isyan etti. Kendisinin de AKP'li olduğunu söyleyen işçi, Erdoğan’ın Malatya’da bir esnafın eve ekmek götüremiyoruz sitemine “Bu bana biraz abartı geldi” diyaloğu hatırlatılınca, “Abartıyor muyuz? Gelsinler buradayız, elimizde bir çay bir simit. Onlar kırmızı et yerken biz bir çaya bir simide tabiyiz, nasıl olacak bu iş" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ülkede evine ekmek götüremeyen yok” ifadesine ise “onu kim demişse halt yemiş” dedi. Günde 120 lira yövmiye aldığını, günlük yol parasına 15 lira verdiğini, 5 ekmek aldığını 7 buçuk lira tuttuğunu söyleyen işçi, "boşanmaların da maddi yetersizliklerden arttığını" söyledi.

"NE AFGAN, NE SURİYELİ, NE TÜRK, HEPSİNİN DURUMU KÖTÜ"

İşçiler, Afganistanlı işçilerin daha da zor durumda olduğundan bahsediyor. İşçilerin ücretlerinin verilmediği, verilse bile çok uzun saatler sonrasında diğer işçilerden daha az ücrete çalıştırıldıklarını, şiddete uğrayan Afgan işçiler olduğunu anlatıyorlar. Afgan işçilerle konuşulduğunda durumun vehameti gözler önüne seriliyor. Bir Afgan işçi, "Çalıştırıyor para vermiyor, 15 gündür çalışıyorum bana sadece 200 lira para veriyor, sigorta falan yaptırmıyor. Yaptırıyorum diyor ama yaptırmıyor. Zor durumdayız. ‘Kaçak gelmişsin, kimlik yok’ diyor perişan ediyor. Ne afgan ne Suriyeli ne Türk, herkesin durumu kötü" diye tepki gösterdi. Bir diğer Afgan işçi ise "Birisi, sabah saat 7 bucuktan akşam saat 10’a kadar çalıştırdı, paramızı vermedi. Bize ‘Afganistan’dan kaçtınız’ diyorlar, biz kaçmadık mecbur olduğumuz için geldik. Mecbur olmasak kendi vatanımızı, toprağımızı, anne babamızı bırakıp gelir miyiz" diyerek üzüntüsünü ifade etti.

"‘Evine ekmek götüremeyen var mı?’ diyen Erdoğan’a işçiden yanıt: 'Onu kim demişse halt yemiş'" haberi, 06 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 06 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ‘Evine ekmek götüremeyen var mı?’ diyen Erdoğan’a işçiden yanıt: 'Onu kim demişse halt yemiş' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Evine ekmek götüremeyen var mı?’ diyen Erdoğan’a işçiden yanıt: 'Onu kim demişse halt yemiş' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:41 Google Çalışanlarının İşten Çıkarılması: İsrail Anlaşması Protestosu ve İç Çatışmalar
  2. 16:37 AYM ifade özgürlüğü kararı verdi: Artık bildiri dağıtmak için izne gerek olmadığı belirtildi
  3. 16:36 Japonya'da Sağlık Çalışanları, Google Haritalar'daki Asılsız Yorumlar İçin Dava Açtı
  4. 16:32 Erdoğan'a Fenerbahçe iddiası: "Ben artık Fenerbahçeli değilim, milli takımı tutuyorum"
  5. 16:32 Galatasaray, Anahtar Oyuncularla Yeniden Anlaştı: İmza Töreni Coşkuyla Kutlandı!
  6. 16:28 Ortadoğu Gerilimi Altın Fiyatlarını Uçurdu: Uzmanlar Düşüş Bekliyor
  7. 16:22 Türk Takımlarının Avrupa Kupalarındaki Macerası Son Buldu
  8. 16:19 Bankacılık Sektöründe Mevduatlar Yükseliyor, Kredi Hacmi Artıyor
  9. 16:15 TÜİK Verileri: Türkiye'de Çocuk Nüfusu Azalıyor
  10. 16:10 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: Konyaspor ile Alanyaspor Arasında Kritik Mücadele!
  11. 16:06 Ukrayna Futbolunda Devrim: Hakemler Yalan Makinesinden Geçecek!
  12. 16:01 Mesut Özil'den Arda Güler'e Destek: 'Sabırlı Olması Gerek'
  13. 15:57 Annenin Kulağından Çıkan Canlı Örümcek Sosyal Medyada viral oldu
  14. 15:52 Fatih Karagümrük: Stadyum Eksikliği Nedeniyle Ceza Almamız Adaletsiz!
  15. 15:46 Putin ve Aliyev, Stratejik Görüşme İçin Buluşuyor: Güney Kafkasya'da Yeni Dönem Başlıyor
  16. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  17. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  18. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  19. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  20. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
Politika Haberleri