Eylem Tok davasındaki savcıdan açıklama: 'Türkiye'ye iade edilmesi mümkün'

Eylem Tok davasındaki savcıdan açıklama: 'Türkiye'ye iade edilmesi mümkün'

Eylem Tok davasındaki savcıdan açıklama: 'Tü... ABD'nin Boston kentindeki John Joseph Moakley Adliyesi'nde yargılanan Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesiyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Savcılık, Tok'un resmen suçlanmamış olmasına rağmen iade talebinin hukuki dayanağının güçlü olduğunu savunurken, savunma ekibi bu argümana itiraz ediyor.

ABD'NİN BOSTON KENTİNDE YARGILAMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

ABD'nin Boston kentindeki John Joseph Moakley Adliyesi'nde yargılanan Eylem Tok hakkında yeni bir dilekçe sunuldu. Türkiye'ye iade davası çerçevesinde tutukluluğu devam eden Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok'un dava Savcısı Kristen A. Kearney, Tok'un Türkiye'ye iadesini destekleyici ek bir hukuk dilekçesini mahkemeye sundu. Savcı Kearney, 9 Ekim'de yapılan duruşmanın ardından mahkeme tarafından gündeme getirilen Tok'un Türkiye'de resmi olarak suçlanıp suçlanmadığı ve mahkemenin Türkiye'nin iade talebini incelerken hangi kapsamda bir değerlendirme yapacağı sorularına odaklandı.

AVUKATLARDAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Eylem Tok'un avukatları, müvekkillerinin Türkiye'de herhangi bir suçlama ile karşı karşıya olmadığını iddia ederek, Türkiye'nin iade talebinin hukuki bir dayanağı olmadığını öne sürdü. Avukatlar, Türkiye'de Tok'a karşı resmi bir suçlama yapılmadığını, bu yüzden ABD-Türkiye arasındaki iade anlaşmasına aykırı bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. Ancak savcılık bu argümana karşı çıktı.

İADE SÜRECİNE ENGEL TEŞKİL EDECEK BİR DURUM YOK

Savcılık, Türkiye'nin Eylem Tok'un işlediği iddia edilen suçlar için kovuşturma başlatmayı planladığını kaydederken, bu durumun anlaşma kapsamında iade talebinin karşılanması için yeterli olduğunu savundu. Savcılık, iade anlaşmasının geniş bir yoruma tabi olduğunu ve Tok'un resmen suçlanmamış olsa da Türkiye'de yargılanmak üzere iade edilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Tok'un savunma ekibinin aksine, savcılık, anlaşmanın içeriğine dayanarak resmi bir suçlama belgesi sunulmasının mecburi olmadığını ve iade sürecinde bu durumun engel teşkil etmeyeceğini vurguladı.

DELİLLERİN GÜVENİRLİĞİ ABD MAHKEMELERİNİN KAPSAMI DIŞINDA

Davanın önemli bir diğer unsuru ise Eylem Tok'un avukatlarının, Türkiye'nin iade talebinde yer alan delillerde tutarsızlıklar olduğunu ve bu tutarsızlıkların mahkemeyi iade kararından caydırması gerektiğini savunmasıydı. Buna karşı savcılık, iade davalarında delillerin güvenilirliğinin ABD mahkemelerinin kapsamı haricinde olduğunu belirtti. Savcılık, iade işlemlerinde mahkemenin kanıtların gerçekliğini veya delillerin güvenilirliğini sorgulama yetkisinin bulunmadığını, bu tür araştırmaların Türkiye'de yapılacak yargılamalarda ele alınması gerektiğini ifade etti.

HUKUKİ BİR ENGEL YOK

Savcılık, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesinin önünde hiçbir hukuki engel olmadığını belirtti. ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasının hükümlerine tam uyulduğunu savunan savcılık, Tok'un Türkiye'de yargılanmak üzere iade edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dilekçede, daha önce benzer iade davalarına da atıfta bulunularak, ABD'nin diğer ülkelerle yaptığı iade anlaşmalarının da benzer hükümler içerdiği ifade edildi. Savcılık, Tok'un iadesinin hukuki dayanağının sağlam olduğunu vurguladı.

"Eylem Tok davasındaki savcıdan açıklama: 'Türkiye'ye iade edilmesi mümkün'" haberi, 20 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Eylem Tok davasındaki savcıdan açıklama: 'Türkiye'ye iade edilmesi mümkün' haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eylem Tok davasındaki savcıdan açıklama: 'Türkiye'ye iade edilmesi mümkün' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:12 Fetullah Gülen'in öz yeğeni örgütü ifşa etti
  2. 02:09 Olaf Scholz: 'Türkiye ile her konuda aynı görüşte olmasak da fikir paylaşımında bulunmak önemli'
  3. 02:07 Boeing ile sendika anlaştı: İşçilere yüzde 35 zam!
  4. 02:02 İtalya Savunma Bakanı Türkiye'ye geliyor
  5. 01:59 Özel Avcılar Hospital'de bebeklerini almak için bekleyenler görevlilerle tartıştı
  6. 01:56 Stanimir Stoilov: 'Genç oyuncular hata yapar'
  7. 01:49 Emeklilere 29 Ekim'de ikramiye verilip verilmeyeceği konusunda uzman açıklama yaptı
  8. 01:49 İhtiyaç sahibi emeklilere belediyeden dev destek!
  9. 01:47 MHP’li Özdemir: 'Vatanımızda gözünüz varsa size bu toprakların altını vaat ediyoruz'
  10. 01:47 Büyük şirket iflas bayrağını çekti! Her okulda ve evde vardı
  11. 01:43 Dünya, Osimhen'in rövaşata golünü konuşuyor
  12. 01:40 'Yenidoğan Çetesi' Skandalı Sonrası 'Yaşlı Çetesi' İddiası
  13. 01:35 İsrail, Hamas lideri Sinvar’ın ailesiyle tünelde yürüdüğü görüntüleri paylaştı!
  14. 01:26 Mustafa Destici'den U dönüşü: Önce söyledi sonra inkar etti
  15. 01:23 İsrail’in İran’a yönelik misilleme planına ait Gizli belgeler sızdırıldı
  16. 01:20 Büyük Birlik Partisi İl Başkanı, ofisteki adamı tekme tokat dövdü
  17. 01:17 Mehmet Aurelio: 'İyi oynasak da bu gece Galatasaray galip geldi'
  18. 01:14 Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan: 'Uzun zamandır çok iyi oynuyoruz'
  19. 01:10 Netanyahu'dan suikast açıklaması: 'Herkes ağır bir bedel ödeyecek'
  20. 01:08 Bakan Kacır: 'Hedefimiz Gabar'da günde 100 bin varil petrol üretmek'
Gündem Haberleri