EYT işlemleri bitmiyor: İlk ödemeler yıl sonuna mı sarkacak?

EYT işlemleri bitmiyor: İlk ödemeler yıl sonuna mı sarkacak?

EYT işlemleri bitmiyor: İlk ödemeler yıl son... Hükûmetin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) ilk maaşlarını nisan ayında alacaklarına yönelik sözü büyük bir kesim için gerçekleşemeyecek.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, “maaşların Eylül’de bağlanabileceği” yönündeki açıklamasının detayları ortaya çıktı. SGK’nın aralıksız çalışmasına, memurların fazla mesai yapmasına rağmen İstanbul’da yaklaşık 40 bin, Ankara’da yaklaşık 25 bin çalışanın işlemleri tamamlanabildi. 4A statüsünde çalışan 1 milyon 600 bin kişiden Türkiye genelinde yaklaşık 200 bininin işlemlerinin tamamlandığı kaydedildi. Memurların aynı hızla çalışması durumunda, iyimser bir tahminle başvuruların Eylül ayında tamamen sonuçlandırılabileceği, son başvurunun sonuçlandırılmasının Kasım ya da Aralık ayına kalma ihtimalinin de bulunduğu ifade edildi. Bu durumda, hak kaybı yaşamasalar da maaş alabileceği umuduyla işinden ayrılan, kredi çeken binlerce kişi aylarca beklemek zorunda kalacak. Tahsisler yapıldıkça maaşlar ödenecek. Gecikmenin hak kaybına yol açması ise söz konusu değil. Bu kişilere başvurudan sonra yatırılamayan aylıkları toplu ödenecek.

Alınan bilgiye göre, EYT’lilerle ilgili yasal çalışmanın yapıldığı aşamada, bürokratlar, bir anda kamu görevlileri ile birlikte iki milyon kişinin başvuru yapacağını, bu kişilerin işlemlerini normal emekli maaşı bağlama hızında tamamlamanın mümkün olmadığını hükümete bildirdi. Buna rağmen, EYT düzenlemesi çıkarken, ilk maaşların Nisan ayında ödeneceği açıklamaları yapıldı.

Bu durum, Nisan’da maaş alacağı umuduyla, binlerce kişinin kredi çekerek, ödeme planlaması yapmasına, Nisan’dan itibaren maaş alacağını düşünerek işten ayrılmasına yol açtı.

Yetişmesi çok zor

Buna karşılık, yasanın çıktığı andan itibaren SGK çalışanları başvuruları sonuçlandırabilmek için aralıksız çalışmaya başladı. Emeklilikle ilgili işlemlerde çalışanların tamamı, akşam 23.00’e kadar mesaiye kalıyor ve hafta sonları da çalışıyor. Bu durumun aylarca devam edebileceği ve memurların bu koşullarda çalışmasının mümkün olmadığı anlaşılınca torba yasaya, fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesine yönelik düzenleme konuldu.

Bu yoğun tempoya, çalışanların aylık yaptıkları emeklilik işlemlerinin sayısını altı yedi kata kadar yükseltmelerine rağmen EYT’lilerin büyük bölümünün maaşlarının Nisan’a yetişmesinin imkansız olduğu anlaşıldı.

Aralık’a kadar sarkabilir

Sadece 4A statüsünde 1 milyon 600 bin kişinin başvuru yaptığı ve bunlardan 200 bininin tahsislerinin yapılabildiği anlaşıldı.

Mevzuata göre, tahsis işlemi Mart’ta yapılan genele oranla az sayıda kişi Nisan’da maaş alabilecek. 1 Nisan’da tahsis işlemi yapılanlar ise maaşlarını ancak Mayıs ayında, belirlenen günde alabilecekler.

Her ay 200 bin kişinin işleminin tamamlanması halinde bütün başvuruların ancak Aralık ayında sonuçlanabileceği belirtildi. Sayının daha yoğun mesai ile yükseltilmesi durumunda ise Eylül ayında başvuruların sonuçlanabileceği ifade ediliyor.

Hak kaybı olmayacak

Buna karşılık, başvuruları geç sonuçlananlar hak kaybı yaşamayacak. Biriken maaşlarını tahsis yapıldığında toplu olarak alabilecekler. İkramiyeler de yine bu şekilde kazanılmış hak olarak kayda geçecek.

Ancak Nisan’dan itibaren düzenli maaş alacağını düşünerek işten ayrılanlar ya da ödemesi Nisan’da başlayacak şekilde kredi çekenler, düzenli maaş için beklemek zorunda kalacak.

"EYT işlemleri bitmiyor: İlk ödemeler yıl sonuna mı sarkacak?" haberi, 31 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 31 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan EYT işlemleri bitmiyor: İlk ödemeler yıl sonuna mı sarkacak? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. EYT işlemleri bitmiyor: İlk ödemeler yıl sonuna mı sarkacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  2. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  3. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  4. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  5. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  6. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  7. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  8. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  9. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  10. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  11. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  12. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  13. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  14. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  15. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  16. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  17. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  18. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  19. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  20. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
Emek Haberleri