EYT ve Kademeli Emeklilikte Yeni Dönem: 45 Yaş Muamması! SGK Uzmanından Kritik Açıklama

EYT ve Kademeli Emeklilikte Yeni Dönem: 45 Yaş Muamması! SGK Uzmanından Kritik Açıklama

EYT ve Kademeli Emeklilikte Yeni Dönem: 45 Y... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye’de emeklilik sistemi üzerine yeni tartışmalar başladı. Özellikle ‘45 yaşında emeklilik’ konusu kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor.

EMEKLILIK YAŞI TARTIŞMALARI: HÜKÜMETTEN AÇIKLAMALAR VE UZMAN YORUMLARI

Emeklilik yaşı ve sosyal güvenlik sistemiyle ilgili hükümetten ardı ardına gelen açıklamalar dikkat çekmeye devam ediyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in, "Ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekirken, bugün Türkiye’de 2 çalışana 1 emekli düşüyor" sözleri, emeklilik sisteminde değişiklik yapılabileceğine dair ipuçları vermişti. Güler, emeklilik yaşının yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, "Gelişmiş ülkelerde 45-50 yaşında emekli olmazsınız, ancak bizde böyle bir durum var. Bunu yaş ve prim miktarı açısından daha gerçekçi bir zemine oturtmalıyız" ifadelerini kullanmıştı.

SGK UZMANI ERDURSUN'DAN ELEŞTIRI: "BILGISIZLIK MI, YOKSA ALGI MI?"

Bu açıklamalar, kamuoyunda emeklilik sisteminin değişmesi yönünde beklentiler oluştururken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan çarpıcı bir eleştiri geldi. Erdursun, Abdullah Güler’in sözlerini hatırlatarak, sosyal medya hesabı üzerinden emeklilik yaşıyla ilgili eleştirilerini paylaştı. Erdursun, "9 Eylül 1999 ve sonrası sigortalı olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında, 1 Mayıs 2021 sonrası sigortalı olan kadın ve erkekler ise kademeli olarak 65 yaşında emekli olabiliyor" diyerek, Güler’in açıklamalarına tepki gösterdi.

Erdursun, Türkiye'de son 25 yıldır sigortalı olanların ve bundan sonra sigortalı olacak kişilerin 45-50 yaşında emekli edilmeyeceğini belirtti. "Neden sürekli 45-50 yaşında emeklilik vurgusu yapılarak, yanlış bir algı yaratılıyor anlamakta zorlanıyorum. Bu konuda bilgi eksikliği mi var yoksa düşük emekli maaşlarına çözüm bulamadıkları için mi bu algı oluşturuluyor?" şeklinde açıklamalarda bulundu.

BAĞ-KUR’LULARA PRIM DÜZENLEMESI BEKLENIYOR

Öte yandan, Bağ-Kur sigortalılarının prim gün sayısının, SSK sigortalıları ile eşitlenmesi konusundaki düzenleme uzun süredir bekleniyor. Şu an 9000 prim günü ile emekli olan Bağ-Kur’luların prim gün sayısının, SSK’lılar gibi 7200 güne indirilmesi konusunda geçtiğimiz yıl yapılan duyurunun ardından henüz somut bir adım atılmadı. Ayrıca ev kadınlarına prim desteği ve yıpranma hakkı verilmesine yönelik düzenlemeler de sosyal güvenlik reformu kapsamında ele alınabilir. Ancak bu konularda da hükümet kanadından henüz net bir çalışma gelmiş değil.

EYT’NIN MALIYETI VE YAŞ ORTALAMASI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, büyük maliyet ve tartışmalarla gündeme gelmişti. EYT kapsamında emekli olanların yaş ortalaması 48,1 olurken, emekli olanların sayısı geçtiğimiz yıl 2 milyonu bulmuştu. EYT’nin 2024 yılı maliyetinin ise ortalama 577 milyar lira olarak hesaplandığı ifade ediliyor.

Emeklilik yaşının düşürülmesi ya da sosyal güvenlik sisteminde yapılacak olası değişiklikler, uzun vadede sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından tartışılmaya devam ediliyor. Uzmanlar, daha gerçekçi bir emeklilik yaşı ve prim düzenlemesi yapılmadığı takdirde, sosyal güvenlik sisteminin mali dengesinin bozulabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

 

"EYT ve Kademeli Emeklilikte Yeni Dönem: 45 Yaş Muamması! SGK Uzmanından Kritik Açıklama" haberi, 03 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan EYT ve Kademeli Emeklilikte Yeni Dönem: 45 Yaş Muamması! SGK Uzmanından Kritik Açıklama haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. EYT ve Kademeli Emeklilikte Yeni Dönem: 45 Yaş Muamması! SGK Uzmanından Kritik Açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 04 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:25 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
  2. 18:22 Ezgi Apartmanı Davası: 7 Kamu Görevlisi Hakim Karşısına Çıkacak
  3. 18:20 Konyaspor'dan Montella'ya Adil Demirbağ tepkisi!
  4. 18:15 Ümit Özdağ'ın Buğra Kavuncu'ya Yönelik İddiaları Hakkında İstinaf Mahkemesi'nden Kritik Gelişme!
  5. 18:08 MSB: Pençe-Kilit bölgesinde çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi!
  6. 18:05 Tanju Özcan, Merih Demiralın “Bozkurt” heykelini diktirdi
  7. 18:03 AKP'den Burger King Açılışına Çelenk: Protesto Eden Yurttaşa Saldırı!
  8. 17:57 SGK, Faizsiz 400 Bin Liralık Konut Kredisi ile Ev Sahibi Olma Fırsatı Sunuyor!
  9. 17:49 Hemşirenin yaralıya müdahalesini engelleyen sanığa 'kasten öldürme' davası
  10. 17:47 Araç sahiplerine kara haber!: Ocak'ta büyük zam gelecek!
  11. 17:46 Müslüme Yağal'ın Mezarı Tahrip Edildi
  12. 17:43 O Belediye duyurdu!: Pazar günü o yol kapatılacak!
  13. 17:40 İşte yeni Yargıtay üyelerinin görev yerleri!
  14. 17:37 Bu 1 dakikalık test ile yaşam sürenizi ölçebilirsiniz!
  15. 17:34 Safiye Soyman, 13 yaşındayken evlendiği fotoğrafı paylaştı: "Küçük gelin"
  16. 17:31 Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırının faillerine hapis cezası!
  17. 17:26 Şahan Gökbakar’a 10 Yıl Hapis Cezası!
  18. 17:25 Sokak köpeğini istismar etmişti: Hayvanları Koruma Günü’nde tahliye edildi
  19. 17:23 Futbol dünyasının dikkatini çeken işte o futbolcu!: Emirhan Acar geliyor!
  20. 17:20 New York Borsası yükselişle açıldı
Ekonomi Haberleri