Fahrettin Altun: Yeni medyayı güvenli hale getirmek lüks değil, mecburiyet
Fahrettin Altun: Yeni medyayı güvenli hale g... "Meseleyi hıza ve özgürlüğe bir müdahale olarak algılamak çok sığ ve ideolojik demode bir bakış açısıdır"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, uluslararası araştırmaların dezenformasyona en çok maruz kalan ülkelerin başında Türkiye'yi işaret ettiğini belirterek, "Kişisel haklardan toplumsal düzene ve ulusal güvenliğe kadar geniş bir yelpazeye yansıyan boyutlarıyla yeni medyayı daha güvenli bir hale getirmek lüks değil, bir mecburiyettir" dedi.
Fahrettin Altun, 'Yeni Medya ve Dijital Terörizm Çalıştayı'nın açılışında konuştu. Dünya genelinde gerçekleştirilen siber saldırılara değinen Altun, "Nesnelerin interneti, hayatın birçok alanında kolaylıkları beraberinde getirirken; aynı zamanda siber saldırıların da hedefi oluyor. Mesela otonom sürüş ve 5G teknolojilerinin kullanıldığı akıllı araçlara yönelik siber saldırı girişimleri, son 3 yıl içinde yüzde 225 artış göstermiş durumda. Sadece 2021 yılında Türkiye'ye 84 bin 113 siber saldırı gerçekleştiği tespit edilmiş durumda. 2022 yılı için de 1 Temmuz itibarıyla bu sayı, 53 bin 202 olmuş. 2021 yılının Temmuz ayıyla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 27'lik bir artıştan bahsediyoruz. Elbette devletimiz tüm bu saldırılara karşı tüm kurum, kuruluşlarıyla, bu tehdidin farkında olarak önlemlerini alıyor ve gerekli şekilde müdahale ediyor" diye konuştu.
''Altılı masa 3 ayrı senaryoya çalışıyor''
"Müdahale olarak algılamak sığ ve demode bakış açısı"
Fahrettin Altun, dijital terörizm ve dezenformasyona daha fazla maruz kalma ihtimaline karşı Türkiye'nin önlem almak durumunda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Dijital dünyada ortaya çıkabilecek terörizm ve benzeri suçlara karşı tedbir almak devletler için bir tercih ya da toplumları kontrol etme mekanizması değildir. Bu tedbirler, devletlerin vatandaşlarına karşı birer sorumluluğudur. Meseleyi sadece dijital mecraların hızı ve özgürlüğü ekseninde ele alıp, her türlü düzenleme girişimini, hıza ve özgürlüğe bir müdahale olarak algılamak çok sığ, ideolojik ve dijitalleşmenin risklerini göz ardı eden demode bir bakış açısıdır. Bu bakış açısının reel dünyada hiçbir karşılığı yoktur. Hakikat ötesi dönemden bahsediyoruz. Hakikat ötesi dönemde bu mecralar, ne yazık ki gerçekler ve yalanlar arasındaki çizginin görünürlüğünün yitirilmesinin araçları olarak kullanılıyor. Sürekli bilgi akışının olduğu yeni medya alanlarında kasıtlı ve sistematik olarak dolaşıma sokulan yalan ve yanlış haberler, kitlesel algının yönetiminde bir enstrümana dönüştürülmeye çalışılıyor. Ülkemizde sosyal ağlar başta olmak üzere dijital kanallar üzerinden haber takibi yaygınlaşmaya devam ettikçe, kullanıcıların yalan habere maruz kalma oranının da arttığını görüyoruz. Bu kuşkusuz sadece endişe duymamız gereken bir durum değil; aynı zamanda kamu çıkarı adına, mutlak suretle yakından takip etmemiz ve gerekli tedbirleri almak için gayret etmemiz gereken bir durumdur."
"Lüks değil, mecburiyettir"
Dünya üzerinde en fazla dezenformasyona maruz kalan ülkenin Türkiye olduğunun birçok araştırmada ortaya konduğunu aktaran Altun, "Dolayısıyla, kişisel haklardan toplumsal düzene ve ulusal güvenliğe kadar geniş bir yelpazeye yansıyan boyutlarıyla yeni medyayı daha güvenli bir hale getirmek bir lüks değil, bir mecburiyettir. Kamu otoritesinin buna kafa yorması, bununla alakalı regülasyonlar, düzenlemeler peşinde koşması şarttır. Bu anlamda devletin toplumuna karşı bir sorumluluğudur" dedi.
"Fahrettin Altun: Yeni medyayı güvenli hale getirmek lüks değil, mecburiyet" haberi, 10 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Fahrettin Altun: Yeni medyayı güvenli hale getirmek lüks değil, mecburiyet haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fahrettin Altun: Yeni medyayı güvenli hale getirmek lüks değil, mecburiyet 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.