Fahrettin Koca, 'Çin aşısının' yan etkilerini açıkladı!

Fahrettin Koca, 'Çin aşısının' yan etkilerini açıkladı!

Fahrettin Koca, 'Çin aşısının' yan etkilerin... Türkiye'ye Çin'den gelen koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yan etki dediğiniz ateş ve halsizlik çok çok az. Neredeyse yok gibi" dedi.

 

Koronavirüs salgınına karşı Çin tarafından üretilen ve Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş verdiği Sinovac aşısının önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'de yapılmaya başlanması planlanıyor.

AŞININ YAN ETKİLERİ NELER OLACAK?

Aşıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de yan etkileri. Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan Bakan Koca, "Bu aşının yan etkileri olacak mı?" sorusuna "İnaktif aşıda böyle bir sorun yok. Yan etki dediğiniz ateş ve halsizlik çok çok az. Neredeyse yok gibi. Yan etkiler mRNA aşılarında sert oluyor. mRNA aşısı olan bazı deneklerimizde iki gün süren yüksek ateş oldu. Sinovac inaktif aşı ve böyle bir şey yapmıyor" yanıtını verdi.

"KİMSEYE ZORLA AŞI YAPAMAYIZ"

Fatih Altaylı'nın "Peki bazı sağlık personeli aşıyı olmak istemezse ne yapacaksınız?" sorusuna da yanıt veren Bakan Koca, "Yapacak bir şey yok. Kimseye zorla aşı yapamayız ama tüm hocalarımız belki de canlı yayında bu aşıyı olacaklar. Siz de canlı yayında olmak istediğinizi söylemişsiniz, olursanız seviniriz. Çünkü bu aşıların güvenli olduğunu herkes görüp; bilmeli. Siyasetçileri değil, bilim insanlarını öne çıkarıp güvenliliği göstermek lazım" ifadelerini kullandı.

ÇİN AŞISI KİMLERE, NASIL UYGULANACAK?

11 Aralık'ta ülkemize gelecek olan Çin aşısı, kademeli bir şekilde belirlenen öncelikli gruplara yapılacak. Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından ithal edilen tüm aşılarda da uygulanan incelemeler yapılacak. TİTCK Laboratuvarları tarafından yapılacak incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanması gerekiyor. Bunların ardından ortaya çıkacak veriler TİTCK tarafından değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecek. Aşılama uygulamasının dört aşamada yürütülmesi planlanıyor:- İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.- İkinci aşamada, toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1

kronik hastalığı olanlara aşı yapılacak.- Üçüncü aşama 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarını kapsayacak.- Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak. 

"Fahrettin Koca, 'Çin aşısının' yan etkilerini açıkladı!" haberi, 09 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Fahrettin Koca, 'Çin aşısının' yan etkilerini açıkladı! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fahrettin Koca, 'Çin aşısının' yan etkilerini açıkladı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:27 Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında son durum: Emniyet’te kaset savaşlarının arkasında neler var?
  2. 08:23 Mustafa Varank ile Veli Ağbaba arasında 'Şatafat' tartışması: Fatih Sultan Mehmet görse kıskanır
  3. 08:18 Selçuk Tepeli'den Özgür Özel Karagöz görüşmesine sert tepki: Sığırla fotoğrafım olsun isterdim
  4. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Kavala dosyasında iki görüş çarpışıyor
  5. 08:08 İsmail Saymaz: İkinci araba da Ülkü Ocakları’nın önünde çıktı
  6. 08:02 Fırtına ve sağanak geliyor: Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente sarı kodlu uyarı
  7. 01:38 Evde yaprak sarma pişirirken dikkat edin: Pirinç böyle eklenirse çok zararlıymış!
  8. 01:36 Muhteşem Yüzyıl dizisi mobil oyun oldu: Tek tıkla ücretsiz oynayın!
  9. 01:34 Bu tatlı hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı!
  10. 01:32 Yaşlanınca insanların pişmanlık duydukları “keşkeler”
  11. 01:30 Yumuşacık havluların sırrı tenis topundan geçiyor!
  12. 01:27 10 Mayıs: Tarihte bugün ne oldu?
  13. 01:13 Yeni Dönem: Artık IBAN ile Para Transferleri Farklı Yöntemle Yapılacak!
  14. 01:04 Cem Yılmaz'dan 'Seyirciye Sinirlenip Sahneyi Terk Etti' İddialarına Yanıt!
  15. 01:04 UEFA'dan Arda Güler'e Kritik Uyarı: Kurala Takılma Tehlikesi!
  16. 00:58 Türkiye'deki 5 Büyük Yabancı Özel Okula Milyonlarca Ceza Yağdı!
  17. 00:52 WhatsApp'tan Yeni Bir Değişiklik Daha: Sesli Aramalar Artık Daha Kullanıcı Dostu Olacak!
  18. 00:35 Eski Model Otomobilleri Elektrikliye Çevirmek Artık Çok Kolay! Akaryakıta Veda Zamanı Geldi!
  19. 00:29 BYD'nin 300 Bin Liralık SUV Modeli Türkiye Pazarında Devrim Yaratacak!
  20. 00:24 Sertab Erener, 21 Yıl Sonra Eurovision Sahnesinde: "Everyway That I Can" Şarkısıyla Geri Döndü!
Sağlık Haberleri