Faruk Bildirici: İki kadın, iki Adalet Bakanı ve tetikçi medya

Faruk Bildirici: İki kadın, iki Adalet Bakanı ve tetikçi medya

Faruk Bildirici: İki kadın, iki Adalet Bakan... “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye''

CHP’nin, “128 Milyar dolar nerede?” kampanyasının bunalttığı günlerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bakanlar birbiriyle çelişen açıklamalar yapıyor ama bir türlü Merkez Bankası rezervlerinin nasıl olup da eridiğine mantıklı bir izah getiremiyorlardı.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında “CHP’nin 128 Milyar dolar yalanı” başlıklı bir video izletti; orada gazeteci Sedef Kabaş’ın TEDX konuşmasından kısa bir kesit de yer alıyordu.

Erdoğan, milletvekillerine döndü, adını vermeden onu farklı bir yere konumlandırdı

“İşte Kılıçdaroğlu’nun rehberini öğrendiniz mi? O bayan. ‘Büyük söyleyeceksiniz’ diyor. O da ‘Emredersin’ diyor ve büyük söylüyor.”

Erdoğan, açıkça onu hedef gösteriyor, Kılıçdaroğlu’na yalan söylemesini öğütlemiş gibi sunuyordu ama söyledikleri doğru değildi. Sedef Kabaş ne Kılıçdaroğlu’nun akıl hocasıydı ne de yalan söylenmesini öneriyordu. Sedef Kabaş’ın 2018 yılında yaptığı “algı ve gerçekler” başlıklı konuşmasındaki cümleleri bile isteye çarpıtılıyordu.

Sedef Kabaş orada tam tersine gerçeği örtmek için kullanılan algı tekniklerini anlatıyordu. Sözünü ettiği tekniklerden biri de Hitler’in propaganda bakanı Goebbels’in “Büyük ve basit yalanlar söyleyin” sözleriydi. Sedef Kabaş, bu tekniklere inanmamak gerektiğini vurguluyor,sözlerini “En büyük tehdit beyinlerin işgal edilmesidir. Aldanmayalım, aldatmayalım. Gerçeğin peşinde olalım” diye tamamlıyordu.

Ama Erdoğan’ın sözlerini sorgulamadan manşetlere çıkaran iktidar medyası, Sedef Kabaş’ı o günden itibaren hedef tahtası haline getirdi. Sedef Kabaş, Erdoğan’ın sözlerinin “kara propaganda malzemesi yapıldığını”, kendisine iftira atıldığını savunsa da iktidar yanlısı televizyonlar, siteler ve gazetelerin oluşturduğu koro karşısında sesi duyulmadı.

Bağımsız ve eleştirel medya da onun sözlerini doğru biçimde yansıtma yönünde çaba harcamadı. İktidar medyası, Sedef Kabaş’a “Büyük yalanlar” söylenmesini savunan biri olduğu yaftasını yapıştırmakla kalmadı, sık sık çeşitli vesilelerle de gündeme getirip durdu.

Onu cezalandırmak için aradıkları malzemeyi de Sedef Kabaş’ın Tele1’de katıldığı programdaki konuşmasında buldular; “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur.”

    Suç duyurusu işleme konulmadı

Bu sözlerin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte ilk atış, Takvim gazetesinden geldi; “Hoşt... Sedef Kabaş Cumhurbaşkanı’na hakaret etti savcıları göreve çağırıyoruz. Sedef Kabaş hesap verecek!”. Bu haberin ardından iktidar yanlısı diğer medya kuruluşları ve AKP’li siyasetçiler hücuma geçti.

Sedef Kabaş’a peşin hüküm biçenlerden biri de dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’dü. “Haset ve nefretten doğan bu hadsiz ve hukuksuz ifadeler, milletin vicdanında ve adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır” dedi. Aynı zamanda Hâkim ve Savcılar Kurulu Başkanı olan Bakan Gül’ün bu sözlerinin ardından savcı Türkşad Kunthan Uçuk hemen harekete geçip Sedef Kabaş’ı gözaltına aldırdı. Hâkimlerin de böyle bir müdahale sonrasında farklı bir karar vermesi beklenemezdi; tutuklandı ve tam 49 gün cezaevinde kaldı. 

İlk duruşmada “Cumhurbaşkanına hakaret”ten 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı ve salıverildi. Ama 49 gün cezaevinde kalmış, peşinen cezalandırılmış oldu. Avukatı Uğur Poyraz, Bakan Gül hakkında suç duyurusunda da bulundu. Heyhat! İşleme bile koymadılar dilekçeyi…

      Gülşen de aylardır hedefteydi

Sarkıcı Gülşen de geçen yıldan beri iktidar çevrelerinin hedefindeydi. İzzet Yıldızhan’ın “Külotla, mayoyla sahneye çıkmasınlar” sözüyle Gülşen’e sahne kostümü üzerinden başlayan hücuma sonra Orhan Gencebay ve Işın Karaca gibi isimler de katılmıştı. Gülşen, dekolte sahne kıyafetlerini “edep dışı” olarak niteleyen bu sanatçılara ve ardından iktidar çevrelerinden gelen suçlamalara Sezen Aksu’nun “Namus” şarkısını sahneden okuyarak yanıt vermişti.

Gülşen o günlerden itibaren iktidar medyasının gündeminden hiç düşmedi. Tabii ona bu kadar çok tepki gösterilmesi sadece sahnedeki giysilerinden kaynaklanmıyordu. Gülşen, sosyal medyada “#UnutMADIMAKlımda” paylaşımında bulunan orman yangınlarında THK uçaklarının uçurulmamasını eleştiren, Boğaziçi’nde kayyum rektöre karşı eylemlere destek veren, müzik ve konser yasaklarına karşı çıkan, kısacası iktidarla hiçbir zaman yıldızı barışmamış bir sarkıcı.

    İktidar medyasında hedef gösterilmesine rağmen sahnedeki giyim tarzından taviz vermeyen Gülşen, Melek Mosso’nun konserinin yasaklanmasına da açıkça karşı çıkanlardan biriydi. Fakat ardından kendisinin de Ereğli ve Şile konserleri kaymakamlıklar tarafından yasaklandı.

    LGBTİ bayrağından sonra geçmişi taradılar

Gülşen aylardır Yeni Akit gazetesi ve yazarlarının hedefindeydi. Yeni Akit, “Ahlaksız”, “Arsız”“Teşhirci” gibi yaftalamalarla ağır hakaretler içeren haber ve yazılar yayımladı. Gülşen’in, Aleyna’ya destek çıkmasını “Arsız Gülşen’den donsuz Aleyna’ya tam destek” başlığıyla yayımlayan Yeni Akit, Gülşen’in bir ödül törenine tekerlekli sandalye ile katılmasından sonra da “Arsız Gülşen’in bu yaptığı yanına kâr kalmayacak” diye tehdit etti.

Yazılanlara aldırmayan Gülşen’in 13 Ağustos’ta Yenikapı’daki konserinde LGBTİ bayrağını açması Yeni Akit başta olmak üzere iktidar medyasının tümünü sinirlendirdi. Sabah ve Yeni Şafak “LGBT sapkınlığı propagandası” diye nitelendirdi Gülşen’in sahnedeki hareketini.

Şimdi anlaşılıyor ki, birileri o andan itibaren Gülşen’e fatura ödetmeye karar verip, geçmişini taramaya başladı; sonunda da Nisan ayındaki konserindeki o sözleri bulup sosyal medyadan tedavüle sürdü. “İmam Hatip’te okumuş daha önce kendisi sapıklığı oradan geliyor” sözlerinin duyulduğu kısa bir görüntü iktidar çevrelerinin ayağa kalkmasına yetti.

Gülşen’in bu konser görüntüsüne sosyal medyada AKP’lilerden ve muhafazakâr kesimlerden tepkiler yükseldi. Bekleneceği gibi hemen ardından iktidar medyasında aleyhte yayınlar başladı. Sabah ve Yeni Şafak önce “Gülşen’den haddini aşan sözler” ardından da “İmam Hatiplilere ‘sapık’ diyen şarkıcı Gülşen’e tepkiler dinmiyor!” haberi yayımladılar. Yeni Akit de önce “Gülşen’den çirkin sözler”, ardından da “İmam hatip mezunlarından 81 ilde suç duyurusu” haberleriyle Gülşen’i hedef gösterdi. Bu koroya sonradan katılan Milli Gazete de sürmanşetten “Sapkın hadsizler” diyerek katıldı.

    Hükmü yine Adalet Bakanı verdi

Gülşen’in tutuklanmasıyla noktalanan süreç ile Sedef Kabaş’ın başına gelenler, birbirine çok benziyor. İkisi de aylar öncesinden siyasi iktidarın tepkisini çekiyor; iktidar medyası onları hedef alan yayınlar yapıyor; sonra da Adalet Bakanları hukuki süreç başlamadan önce açıklama yapıp hüküm biçiyor ve tutuklanıp hapse atılıyorlar!

Sedef Kabaş için Abdülhamit Gül açıklamayla hüküm biçmişti; Gülşen için de Bekir Bozdağ yargıya işaret verdi. Gülşen, Bozdağ’ın “Sanatçı kisvesi adı altında kin, nefret ve ayrımcılık dili kullanarak halkın bir kesimini diğer kesimine karşı tahrik etmek, sanata ve sanatçılara da yapılmış saygısızlıktır” sözlerinin ardından gözaltına alındı; tam da bakanın dediği suçlamayla tutuklandı! Ne tesadüf, Gülşen hakkındaki işlemleri yürüten de Sedef Kabaş’ı tutuklatan savcı Türkşad Kunthan Uçuk’tu.

Oysa Sedef Kabaş’ın konuşmasında tutuklanmasını gerektiren bir suç yoktu; Gülşen’in sözlerinde de. Kaldı ki, Gülşen’in sözlerinde hakaret de olsa bu hapse atılmasını haklı kılmaz. Eleştirmek, kınamak, tepki göstermek varken peşinen hükümlü ilan edip hapse atmak yargısız infazdır.

Gülşen’in hapse atılmasında temel etken iktidar medyasının aylardır onu hedef göstermesi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ mahkemeden önce hüküm açıklarken, onun başkanı olduğu Hâkim ve Savcılar Kurulu’nun eleştirilerden rahatsız olup “bağımsız yargıya saygı” çağrısında bulunması trajikomik bir durum.  Zira HSK’ya bu açıklamayı yaptıran da Bozdağ’ın kendisi…

 Hukukun düştüğü vaziyete mi ağlasak, gazeteciliğin perişan haline mi?

"Faruk Bildirici: İki kadın, iki Adalet Bakanı ve tetikçi medya" haberi, 27 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 27 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Faruk Bildirici: İki kadın, iki Adalet Bakanı ve tetikçi medya haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Faruk Bildirici: İki kadın, iki Adalet Bakanı ve tetikçi medya 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Gündem Haberleri