Faruk Bildirici: İspanya Başbakanına bayat videoyla çarpıtılmış haber

Faruk Bildirici: İspanya Başbakanına bayat videoyla çarpıtılmış haber

Faruk Bildirici: İspanya Başbakanına bayat ... “İspanya Başbakanı Sanchez’den tepki çeken hareket” başlığıyla Yeni Şafak’tan Aydınlık’a, Milli Gazete’den, Onedio, Haber Global, TRT Haber ve Oda TV’ye kadar onlarca sitede videoyla birlikte yayımlandı''

Gazeteci Faruk Bildirici, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in “Madrid sokaklarında yürürken siyahi bir kadınla tokalaştıktan sonra ellerini silkelemesi” videosunun 6 yıl önce çekildiğine dikkat çekerek, "Video, Melilla'daki göçmen olayından sonra olmuş gibi yazılıp çarpıtıldı" değerlendirmesini yaptı. 

Bildirici, farukbildirici.com'da yayımlanan yazısında, "İnternet medyası, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in “Madrid sokaklarında yürürken siyahi bir kadınla tokalaştıktan sonra ellerini silkelemesi” videosunu çok sevmişti. “İspanya Başbakanı Sanchez’den tepki çeken hareket” başlığıyla Yeni Şafak’tan Aydınlık’a, Milli Gazete’den, Onedio, Haber Global, TRT Haber ve Oda TV’ye kadar onlarca sitede videoyla birlikte yayımlandı'.Basılı medya içerisinde de sadece Akşam gazetesi kullandı bu haberi. Sosyal medyada da binlerce insan izledi ve paylaştı videoyu. Sanchez hakkında ağır ifadeler kullanan, “ırkçılık” ile suçlayanlar arasında gazeteci ve yazarlar da vardı. Hiç kuşkuya düşmeden paylaşmışlardı videoyu." ifadesini kullandı. 

Bildirici şunları kaydetti:

"Fakat dikkatimi çekti, bu haberlerde hiç tarih yoktu. Bulabildiğim kadarıyla ilk olarak 4 Temmuz sabahı saat 07.21”de Yeni Şafak’ın internet sitesinde yayımlanmıştı haber ve video. O haberde de olay tarihine ilişkin hiçbir veri yoktu. Aslında olay yeni değildi. Bu görüntüler 14 Haziran 2016 tarihinde yani tam altı yıl önce, Pedro Sánchez henüz Başbakan olmadan önce çekilmiş, o zamanlar İspanya’da tartışılmış, açıklamalar yapılmıştı.

Bu bilgiyi İspanya Büyükelçiliği Basın Müsteşarı Gregorio Laso’nun sözünü ettiğim haberlere ilişkin yazılı açıklamasından öğrendim. Laso’nun açıklamasını gördüğüm kadarıyla haberi kullananlardan sadece Aydınlık tam metin olarak yayımladı; Akşam gazetesi de kısaca alıntılayarak haberini düzeltti. Diğer medya kuruluşları açıklama sonrasında haberlerini düzeltmek yerine hâlâ ilk haliyle yayında tutuyorlar.

Bayat bir olayı allayıp pullayıp yeni gibi vermekle kalmayıp, bir görüntü ve bir davranış üzerinden Pedro Sanchez’in ırkçı olduğuna karar verilip, damgalanıyor. Doğru gazetecilik, böyle bir görüntüyü Melilla’daki olaydan sonra yeniden yayımlama gereği duysa bile olay tarihini kontrol etmeyi ve haberde tarihini yazmayı, hem de o tarihte İspanya’daki politikacıların iddiaya ilişkin tartışmalarını, Pedro Sanchez’in savunmasını da yazmayı gerektirir. Verileri nesnel biçimde aktarmadan üstelik de tarih vermeyip eski olduğunu gizleyerek yayımlamak gazeteciliğe değil sosyal medyadaki trollere özgü bir yöntem. Umarım düzeltilir bu çarpıtılmış haberler…"

"Faruk Bildirici: İspanya Başbakanına bayat videoyla çarpıtılmış haber" haberi, 08 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Faruk Bildirici: İspanya Başbakanına bayat videoyla çarpıtılmış haber haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Faruk Bildirici: İspanya Başbakanına bayat videoyla çarpıtılmış haber 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  2. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  3. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  4. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  5. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  6. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  7. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  8. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  9. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  10. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  11. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  12. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  13. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  14. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  15. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  16. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  17. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  18. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  19. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  20. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
Gündem Haberleri