Faruk Bildirici: "Sahte belge" ise neden "gizli kalması" gereksin ki?

Faruk Bildirici:

Faruk Bildirici: "Sahte belge" ise neden "gi... "İçişleri'ne göre belgeler sahte, sızdırma yok. Mahkemeye göre de 'gizli kalması gereken belge''

Bildirici, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MİT Başkanı Hakan Fidan'a ait olduğu öne sürülen kimlik kartlarını sosyal medya hesabından paylaşan gazeteci İbrahim Haskoloğlu'nun tutuklama kararının çelişkilerle dolu olduğunu belirtti. Bildirici, "İçişleri'ne göre belgeler sahte, sızdırma yok. Mahkemeye göre de 'gizli kalması gereken belge'" dedi.  

Bildirici, Haskoloğlu'nun, bilgisayar korsanlarının kendisine gönderdiği belgeleri doğrulatmak yerine devlete bildirdiğini hatırlatarak, "Gazetecinin böyle bir görevi olamaz. Bu gazetecilik etiğine aykırı lakin yine de bilgi vermemekle suçlanıyor!" ifadesini kullandı. 

Bildirici, "'Sahte belge' ise neden 'gizli kalması' gereksin ki?" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"İbrahim Haskoloğlu, Erdoğan ve Fidan’ın kimlik kartlarının görsellerini paylaşırken, kişisel bilgilerin üzerini kapatmıştı. Gizli bilgilerin kamuoyunda öğrenilmesini engellemişti.

Tutuklama kararının birinci çelişkisi buydu. Sulh Ceza Hâkimliği’nin tutuklama kararına göre ortada “devletin gizli kalması gereken gizli belgeleri” söz konusuydu lakin Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na göre bilgiler zaten sahte ve sızdırma da yoktu. Sahte olduğu ifade edilen belgeler, “gizli kalması gereken belge” olarak kabul edilerek tutuklama için zorlama bir gerekçe yaratılmıştı.
...

İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği’nin başka bir tutuklama gerekçesi de “Bu bilgileri Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya Emniyet ile resmi yol ile paylaşmamasının suçluları yakalamaya uğraştığına dair beyanları ile uyuşmadığı” şeklindeydi.

Halbuki İbrahim Haskoloğlu, Twitter’da yazdığını ifadesinde de açıklıyordu. Bilgisayar korsanlarının sızdırdıkları bilgileri kendisine ulaştırmaları üzerine sosyal medyada paylaşmadan iki ay önce AKP’den Mahir Ünal ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile CHP’li Özgür Özel ve Engin Özkoç’a ilettiğini anlatmıştı.
...
Aslına bakarsanız suçlamaların tersine İbrahim Haskoloğlu, bilgisayar korsanlarının kendisine ilettiği bilgi ve kimlik kartı fotoğraflarını devlete iletmek için büyük çaba harcamış. Açıkça söylemek gerekirse, gazeteci gibi davranmamış.  

Bir gazetecinin kendisine gelen bilgileri, gizli de olsa devlete, kamu görevlilerine iletmek, devlete yardım etmek gibi bir görevi olamaz. Gazeteci, aldığı bilgileri muhataplarına sorarak kontrol eder, doğruluğuna emin olduktan sonra yayımlar. Uyarılması gereken bir durum varsa da ilgili kişi ve kurumları haberiyle uyarmış olur. Gazeteci sorumluluğu bu şekilde gerçekleşir.

Ama gördüğüm kadarıyla İbrahim Haskoloğlu’nun bu süreçteki amacı bilgileri doğrulatıp haber yapmak değil. Nitekim ifadesindeki “Ben bunu haber için değil devlete yardım için gönderdim. Ben sade vatandaş olarak paylaşım yaptım” sözleri gazetecilik açısından etik bir soruna işaret ediyor. Sosyal medyadaki tepkiler üzerine açıkladığı, 29 Ocak’ta [email protected] adresine gönderdiği e-postada da sorunu iletmeye çalıştığı görülüyor.

Haskoloğlu, soru sorup doğrulatmaya çalışmamış, bilgilendirmek istediği yetkililerden beklediği dönüşü alamayınca edindiği bilgileri kamuoyuyla paylaşmış. Gazetecilik etiği açısından doğrulatmaya çalışmamak ne kadar yanlışsa doğrulanmamış bilgiyi yayımlamak da o kadar yanlış."

"Faruk Bildirici: "Sahte belge" ise neden "gizli kalması" gereksin ki?" haberi, 29 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Faruk Bildirici: "Sahte belge" ise neden "gizli kalması" gereksin ki? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Faruk Bildirici: "Sahte belge" ise neden "gizli kalması" gereksin ki? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:06 Fehmi Koru: Erdoğan’ın oy hesabıyla onun hesabı arasında büyük fark var
  2. 08:04 Gök gürültülü sağanak geliyor: Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente uyarı
  3. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  4. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  5. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  6. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  7. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  8. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  9. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  10. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  11. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  12. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  13. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  14. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  15. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  16. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  17. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  18. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  19. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  20. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
Politika Haberleri