Fast Food’a karşı slow food

Fast Food’a karşı slow food

Fast Food’a karşı slow food Uzmanlar 'slow food' akımının Türkiye tarafından daha çok desteklenmesi gerektiğini vurguladıİtalya’da ‘fast food’a karşı bir hareket olarak doğan ‘slow food’ akımı Türkiye’de de takip ediliyor. 1986 yılında Amerikan...

Uzmanlar 'slow food' akımının Türkiye tarafından daha çok desteklenmesi gerektiğini vurguladı

İtalya’da ‘fast food’a karşı bir hareket olarak doğan ‘slow food’ akımı Türkiye’de de takip ediliyor. 1986 yılında Amerikan ‘fast food’ kültürünün İtalyan mutfağına girmesine eleştirel bakan gazeteci, yazar Carlo Petrini tarafından başlatılan hareket bugün yerli üreticiyi koruma, daima taze ürün kullanma ve pişirme teknikleri gibi pek çok alanı kapsıyor. Slow food akımını değerlendiren Prof. Dr. Kamil Bostan, “Bu harekete en çok sahip çıkması gereken ülkelerin başında Türkiye geliyor” ifadelerini kullandı.

Amerikan fast food kültürünün bütün dünyayı sardığı yıllarda eleştiri olarak doğan ‘slow food’ (yavaş yemek) akımı bugün dünyanın tüm ülkelerine yerel yemekleri, yerli üreticiyi ve bölgede yetişen yiyecekleri koruyarak yayılıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan ülkemizde de takip edilen ‘slow food’ akımının Türk mutfağına uyumunu ve akımın geleceğini yorumladı.

Her şey hamburger ile başladı

1982 yılında İtalya’nın başkenti Roma’ya açılan ABD’li bir hamburger markasını eleştiren İtalyan gazeteci Carlo Petrini, yerel tatların korunması, hızlı yemek yerine üretimi yavaş ama sağlıklı gerçekleşen yiyeceklerin tercih edilmesi için ‘slow food’ akımını başlattı. Hızla diğer ülkelere yayılan ‘slow food’ akımı, şeflerin, yerel üreticilerin ve tüketicilerin katılımıyla farklı boyutlar kazanmaya başladı. Günümüzde yerel tatların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan çalışmalara ön ayak olan slow food akımı sağlıklı beslenmenin de temelini oluşturuyor.

Slow food akımı belirli zümre ile sınırlı kaldı

Slow food akımının ilk çıktığı günden bugüne popülerlik kazandığını ancak belirli bir zümreden ileri gidemediğini savunan Prof. Dr. Kamil Bostan, “Slow food hareketi, ortaya çıkışından itibaren dünya genelinde oldukça ilgi gördü ve hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Ancak bu ilgi toplumun belirli bir kesimi ile sınırlı kaldı. Günümüzde bu ilgi durağan bir döneme girdi. Bu hareketin felsefesi topluma yeteri kadar anlatılırsa, yeterli bilinç oluşturulursa Slow Food hareketi popülaritesini artıracaktır. Nitekim çoğu kişi bu hareketin "yemeği yavaş yemek, oturarak yemek" anlamına geldiğini sanmaktadır. Toplumun önemli kesiminin bu hareketin amacından, felsefesinden haberi yoktur. Basında, özellikle TV kanallarında bu konuya yeterince yer verilirse daha etkili olacaktır. Diğer taraftan ekonominin ön planda olduğu günümüzde, tarım alanlarının yetersizliği de düşünülürse Endüstriyel ürünler de her zaman dominant olmayı sürdürecektir. Bu da kaçınılmaz bir gerçektir” diye konuştu.

İnsanlar yediklerine dikkat ediyor

Toplumda gıda farkındalığının slow food hareketiyle başladığını belirten Prof. Dr. Bostan, “Slow food hareketiyle toplumun belirli bir kesimi yediklerine ve içtikleri de daha seçici olmaya başladı. Semt pazarlarında yerel ürünler arayan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Katkısız ve ilaç uygulaması yapılmamış ürün arayışı devam ediyor. Ailelerin birçoğu çocuklarını doğal ürünlerle beslemeye gayret ediyor. Bu anlamda slow food hareketinin toplumun bir kesiminde farkındalık yarattığını söyleyebiliriz. Endüstriyel ürün üreten firmalar da bu toplumun bu duyarlılığın kayıtsız kalmamış, ürün etiketlerinde ‘katkısız, doğal’ gibi ifadeler kullanmaya başlamıştır” şeklinde konuştu.

Bu harekete en çok Türkiye sahip çıkmalı

Türkiye’nin yerel ürün çeşitliliğinde oldukça zengin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bostan, “Bu harekete sahip çıkması gereken ülkelerin başında Türkiye geliyor. Yerel ürün çeşitliliğin bu kadar zengin olduğu bir ülke sanırım yoktur. Aynı şekilde binlerce yemek çeşidimiz var. Hızlı yemenin cazibesi karşısında, sadece büyük şehirlerde değil Anadolu’nun genelinde yerel ürünlerimiz unutulmaya yüz tuttu. Böyle bir zenginliği, böyle bir kültürü ‘Fast Food’ karşısında korumak, gelecek nesillere aktarmak için üniversiteler, STK’lar, kamu kuruluşları, hep birlikte toplum genelinde farkındalığı artıracak faaliyetlerde bulunmalı. Türkiye de bu hareketin temsilciliğini yapan bildiğim kadarıyla tek bir organizasyon var. Slow Food Bodrum. ‘Yaveş Gari’ sloganıyla çalışmalarını yürütüyorlar. Biz de İstanbul Aydın Üniversitesi olarak slow food alanında önemli bir etkinlik planlıyoruz. Mutfağımızın ve yerel ürünlerimizin korunması, toplumumuzun özellikle gençlerimizin iyi, sağlıklı, doğal gıdalarla beslenmesi için hepimizin bu harekete sahip çıkması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

"Fast Food’a karşı slow food" haberi, 15 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Fast Food’a karşı slow food haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fast Food’a karşı slow food 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:54 Uzman Uyardı: 'Bölge Deprem Üretme Kapasitesine Sahip, Dikkatli Olun!'
  2. 20:53 Tarihi Piyangonun Talihlileri Belli Oldu! Bu Yıl 3 Milyar Euro Dağıtıldı!
  3. 20:53 Otomobil ve Telefon İçin Yeni Dönem! Sınır Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı!
  4. 20:53 İhracatta Yeni Skandal: Hollanda, Türk Narlarını Geri Gönderdi!
  5. 19:49 Yücel'den Erdoğan'a sert ifadeler
  6. 19:49 Nihal Yalçın'dan flaş 'Yalan Dünya' itirafı geldi: "Ciddi zorbalık yaşadım!"
  7. 19:49 Brezilya iki büyük felaketi bertaraf etti: 48'den fazla ölümle sonuçlanan 2 ayrı kaza
  8. 19:49 Buruk'tan açıklama: "Yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz"
  9. 19:49 Volkan Demirel Şenol Güneş'in elini sıkmadı! Trabzonspor Bodrum FK derbisinde flaş olay
  10. 19:33 ABD "dost ateşi" demişti, Husiler "Biz vurduk" dedi
  11. 19:33 Ekonomist Şeref Oğuz, asgari ücretin 25 bin TL olacağını öngördü
  12. 19:33 DİSK'ten açıklama: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli
  13. 19:33 Buruk: "En yakın rakibimize karşı 8 puanlık fark önemliydi"
  14. 19:26 TFF 2. Lig’de maç sonu gerginlik yaşandı
  15. 19:17 Borsacıları şaşırtan beklenmedik gelişme!
  16. 19:17 2025 MTV artışı duyuruldu: Motorlu taşıtlar vergisinde büyük yükseliş!
  17. 19:17 Özel'den sert tepki: "IŞİD'çileri salıverdiler bu mu milli duruş?"
  18. 19:15 3 Milyon liralık konut kredisi geri ödemesi açıklandı: Oranlar güncellendi
  19. 19:11 Fernando Muslera'dan ayrılık sorusuna cevap: "Sezon sonu konuşuruz"
  20. 19:11 Buruk'tan maç sonrası açıklama: "Rekor düşünmüyoruz, ana amacımız şampiyon olabilmek"
Haberleri