Fatih Altaylı: Yine Darbe Anayasası palavrası
Fatih Altaylı: Yine Darbe Anayasası palavrası Gülerek izliyorum, Darbe Anayasası masalını eğlenerek dinliyorum.
İktidar partisi AK Parti, yine Anayasa değişikliği türküsü söylemeye başladı.
“12 Eylül Darbe Anayasasını değiştirmek gerek” diyerek bir kez daha Anayasa değişikliği yapacaklar.
Gülerek izliyorum, Darbe Anayasası masalını eğlenerek dinliyorum.
Darbe Anayasası dedikleri Anayasa, 7 Kasım 1982 günü yapılan referandumda yüzde 91,37 oy oranı ile kabul edilmiş bir Anayasa.
Darbecilerin Anayasası mı!
Darbecilerin Anayasası, Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı başkanlığında bir heyet tarafından yazılmıştı. Nasıl yazıldığını belki bir gün Aldıkaçtı’nın asistanlığını yapan Prof. Dr. Süheyl Batum anlatır.
Oldukça özgürlükçü 1961 Anayasası’nı ortadan kaldıran bu Anayasa ile ilgili “Ben hayır oyu verdim” diyen Türk vatandaşlarının oranı yüzde 91’dir ama Anayasa yüzde 91,3 ile referandumdan evet oyu almıştır. Bu açıdan AK Parti’ye benzer. Ona da oy vermedim diyenler çoğunluktadır ama seçimi hep AK Parti kazanmıştır.
İktidarın “Darbe Anayasası” diyerek bir kez daha değiştirmek istediği bu Anayasa, kabul edildiği 1982 yılından bu yana tam 21 kez değişikliğe uğramıştır.
Sadece AK Parti iktidarı döneminde 1982 Anayasası’nda 12 kez değişikliğe gidilmiştir.
Sadece AK Parti döneminde 177 Maddelik Anayasa’nın 134 maddesinde değişikliğe gidilmiş, üstelik de bazı maddeler birden fazla kez değiştirilmiştir.
AK Parti döneminde yapılan bu değişikliklerin bazıları için 3 kez referanduma gidilmiştir.
2007 yılında “Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi” için yapılan değişikliğe, referandumda yüzde 68 oranında “evet” oyu verilerek Anayasa değiştirilmiştir.
Mehmet Tezkan: 2010 ve 2017’de ağzımız yandı, aynı tuzağa düşmeyin
Ardından tartışmalı 2010 Referandumu yine AK Parti döneminde yapılmıştır. Bu referandumda, AK Parti ile birlikte hareket eden FETÖ, değişikliğe destek vermiş, örgütün elebaşı Fetullah Gülen “Ölüler mezardan kalkıp oy kullanmalı” demiş ve öyle de olmuştur. Yüzde 57,8 ile kabul edilmiştir. Bu yolla FETÖ iktidar ortağı olmuş ve Darbe Anayasası’nı ortadan kaldırma vaadiyle yapılan değişikliklerden sonra önce yargı darbesi, ardından da 15 Temmuz darbe girişimi gelmiştir.
Darbe Anayasası’nı ortadan kaldıran değişikliğin yeni bir darbe girişimine neden olması üzerine 2017 yılında Yeni Darbe Anayasası’nı bir kez daha değiştirmek gereği hasıl olmuştur.
Bu kez daha da köklü bir değişikliğe gidilmiş ve ülkenin sistemini baştan sona değiştirecek bir değişiklik ile parlamenter sistemi ortadan kaldırıp Başkanlık sistemini getiren bir Anayasa, iş hukuku doktoralı ve TKP üyesi Mehmet Uçum tarafından hazırlanmış ve referandumdan yüzde 51,4 oy alarak kabul edilmiştir.
Anlayacağınız Darbe Anayasası denilen Anayasa’nın 134 maddesi, yani yüzde 75’i AK Parti tarafından değiştirilmiş, bu değişikliklerin bazıları da üç kez referanduma gitmek suretiyle yapılmıştır.
134 madde değiştirildiği halde, bu Anayasa hâlâ darbe Anayasası ise, sorun Anayasa’da değil, değiştirendedir.
Sadece AK Parti döneminde 12 kez değiştirilen, 3 kez referanduma götürülen, 134 maddesi ve yüzde 75’i değişen Anayasanın 13. değişiklikle “demokratik” olacağına inanmak için gerçekten ahmak olmak gerekir.
Zaten halk da artık bunu anlamıştır.
2010 referandumunun siyasi kargaşa, 2017 referandumunun ise ekonomik çöküş getirdiği aşikardır.
AK Parti’nin ilk değişikliği yüzde 68, ikinci değişikliği yüzde 57, son değişikliği ise yüzde 51 ile kıl payı geçmiştir. Millet bu uyanma eğilimini sürdürürse “dürüst” bir referandumda, yeni bir değişikliğin geçme şansı yoktur.
Çünkü artık herkes hedefin daha demokratik bir Anayasa olmadığını anlamıştır.
"Fatih Altaylı: Yine Darbe Anayasası palavrası" haberi, 13 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 13 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fatih Altaylı: Yine Darbe Anayasası palavrası haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fatih Altaylı: Yine Darbe Anayasası palavrası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 16 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.