Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekecek

Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekecek

Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı y... ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, güçlü istihdam raporunun dezenflasyon sürecinin neden zaman alacağını gösterdiğini belirterek, daha fazla faiz artışı yapılması gerekeceğini söyledi.

Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde katıldığı etkinlikte, para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısında verilen mesajlara değinen Powell, "Dezenflasyon süreci, enflasyonu düşürme süreci başladı ve ekonomimizin yaklaşık dörtte birini oluşturan mal sektöründe başladı. Ancak daha gidilecek çok yol var. Bunlar dezenflasyonun çok erken aşamaları" dedi. Powell, hizmet sektöründe ise henüz dezenflasyonun görülmediğini vurguladı.

"İstihdam raporu çok güçlü"

Dezenflasyon sürecinin biraz zaman alacağına işaret eden Powell, sürecin pürüzsüz olmayacağını, muhtemelen inişli çıkışlı olacağını aktardı. Powell, "Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekeceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Geçen hafta açıklanan ocak ayı istihdam raporunun "çok güçlü" olduğunu belirten Powell, "Bu kadar güçlü olmasını beklemiyorduk" değerlendirmesinde bulundu.

Powell, güçlü istihdam raporunun dezenflasyon sürecinin neden zaman alan bir süreç olacağını düşündüklerini gösterdiğini kaydetti. Devam eden faiz artırımlarının uygun olacağını öngördüklerini yineleyen Powell, "Enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye çalışıyoruz ve bunu henüz başardığımızı düşünmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Beklenenden daha güçlü gelebilir"

Powell, verilerin beklenenden daha güçlü gelmeye devam etmesi halinde faiz oranlarını daha fazla artırmalarının gerekebileceğini ifade etti. Enflasyonun yüzde 2'ye düşmesinin gelecek yıla kadar süreceğini aktaran Powell, "2023 yılının enflasyonda önemli düşüşlerin yaşandığı bir yıl olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Powell, sabırlı olunması gerektiğini vurgulayarak, faiz oranlarını bir süre daha kısıtlayıcı seviyede tutmalarının gerekeceğini düşündüklerini dile getirdi. Fed Başkanı Powell, "İş gücü piyasası güçlü çünkü ekonomi güçlü. İş gücü piyasasının zayıfladığını görmeden dezenflasyonun başlangıcını görebilmiş olmamız iyi bir şey" dedi.

Fed'in bilanço küçültme sürecine de değinen Powell, bankanın mevcut bilançosunun 8,4 trilyon dolar büyüklüğünde olduğunu belirtti. Powell, bankanın bilançosunu "pasif bir şekilde" küçültme sürecinde olduğunu ve bunun "birkaç yıl" sürmesinin beklendiğini bildirdi.

ABD Çalışma Bakanlığının geçen cuma günü açıkladığı verilere göre, ülkede tarım dışı istihdam ocakta 517 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artış kaydetmiş, işsizlik oranı yüzde 3,4 ile Mayıs 1969'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. (AA)

"Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekecek" haberi, 07 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekecek haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fed Başkanı Powell: Daha fazla faiz artışı yapmamız gerekecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  2. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  3. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  4. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  5. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  6. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  7. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  8. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  9. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
  10. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  11. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  12. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  13. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  14. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  15. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  16. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  17. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  18. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
  19. 22:22 Çin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e Gazze Çağrısı Yaptı
  20. 22:09 Türkiye'nin Önde Gelen Mobilya Devi İflas Etti!
Gündem Haberleri