Fed'in faiz kararı yakından izleniyor: Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Fed'in faiz kararı yakından izleniyor: Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Fed'in faiz kararı yakından izleniyor: Fed f... Küresel piyasalar bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararını bekliyor. Risk iştahı, Fed'in politika faizini değiştirmeyeceği kesinliğiyle birlikte sınırlı da olsa olumlu seyrediyor. Fed'in faiz kararı bugün saat TSİ 21.00'de açıklanacak.

Bugün, küresel piyasalarda odak noktası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları olacakken, risk iştahı sınırlı da olsa olumlu bir seyir izliyor.

Fed'in politika faizini sabit tutacağı kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve Powell'ın açıklamalarından gelecek sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin enflasyon endişelerini artırmaya devam ettiğini vurgulayarak, Fed'in bu sinyalleri nasıl değerlendirdiğinin gelecek adımlar açısından önemli olduğunu belirtti.

Bankanın yayımlayacağı nokta grafiği ve ekonomiye ilişkin tahminlerinde bu sinyallerin bulunabileceğine işaret eden analistler, Powell'ın açıklamalarındaki gizli mesajların ilk faiz indirimine ne zaman başlanacağına dair tahminler açısından önemli olduğunu ifade etti.

ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,30 seviyesinde kalmaya devam ederken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Haziran ayında Fed'in ilk faiz indirimi için en güçlü olasılık olarak değerlendirilmeye devam ediliyor.

Dolar endeksi, güvercin adımların gecikebileceği endişesiyle 104 seviyesine yaklaşırken, ülkedeki makroekonomik veriler ekonomik aktivitenin hala güçlü olduğunu gösteriyor.

Dünkü verilere göre, ABD'de yapılmaya başlanan yeni konut sayısı, şubatta yüzde 10,7 artışla 1 milyon 521 bine yükselerek piyasa beklentilerini aştı. Aynı dönemde verilen inşaat izni sayısı da şubatta aylık bazda yüzde 1,9 artarak 1 milyon 518 bine çıktı.

FED KARARI ÖNCESİNDE ALTIN FİYATLARI

Bu gelişmelerle birlikte altının ons fiyatı 2.150-2.180 bandında hareket etmeye devam ederken, dünya genelinde ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam ettiğine dair veriler ve devam eden jeopolitik risklerden destek bulan Brent petrolün varil fiyatı 86,5 dolar seviyesinde bulunuyor.

Ayrıca, yapay zeka ile ilgili gelişmeler de piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.

AMERİKAN BORSALARINDA SON DURUM

Dün New York borsasında, S&P 500 endeksi %0,56, Nasdaq endeksi %0,39 ve Dow Jones endeksi %0,83 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise yeni güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

AVRUPALI YATIRIMCI TEMKİNLİ POZİTİF

Avrupa'da bugün, Fed'in atacağı adımlar öncesi yatırımcıların davranışlarında ölçülü bir pozitiflik gözlemlenirken, yatırımcıların odak noktasında perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı faiz kararı bulunmaya devam ediyor.

Analistler, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarında ECB'nin gelecek politikalarına dair ipuçları aranacağını belirtirken, açıklanacak makroekonomik veri gündeminin de piyasaları etkileyebileceğini ifade etti.

Dün Fransa'da CAC 40 endeksi %0,65, İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,20 ve Almanya'da DAX 40 endeksi %0,31 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Asya'da ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) dün 17 yıl aradan sonra faiz artırmasına rağmen Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmeye devam ettiği gözlemleniyor. Analistler, bu durumun ihracatçı Japon şirketler açısından destekleyici olduğunu ve pay piyasalarında risk iştahını artırdığını vurguladı.

Çin Merkez Bankası (PBoC) bugün kısa vadeli kredi faizlerini %3,45'te sabit bıraktı.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi %1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,2 artarak kapanışa yaklaştı.

Yurt içinde ise dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü %2,43 değer kazancıyla 8.929,88 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dünü önceki kapanışın %0,2 üzerinde 32,3603 seviyesinden tamamladıktan sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3820 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün iç piyasada tüketici güven endeksi ve yurtdışında ise Fed'in faiz kararının yanı sıra İngiltere'de tüketici enflasyonu ve Almanya'da üretici enflasyonu gibi önemli verilerin izleneceğini vurguladı. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 seviyelerinin direnç, 8.900 ve 8.800 puanın ise destek olarak takip edileceğini belirtti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

10.00 Türkiye, mart ayı Tüketici Güven Endeksi

10.00 İngiltere, şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi

10.00 Almanya, şubat ayı Üretici Fiyat Endeksi

11.45 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması

17.30 Türkiye, şubat ayı Merkezi Hükümet Borç Stoku

18.00 Euro Bölgesi, mart ayı Tüketici Güven Endeksi

21.00 ABD, Fed'in faiz kararı

21.30 ABD, Fed Başkanı Powell'ın konuşması

"Fed'in faiz kararı yakından izleniyor: Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?" haberi, 20 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Fed'in faiz kararı yakından izleniyor: Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fed'in faiz kararı yakından izleniyor: Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:19 Ankaralıları yaya bırakacak o dev zam!: Şoförlerin istediği ücret şok etti!
  2. 20:19 Jota Silva Transferinde Fenerbahçe ve Benfica Arasında Çekişme
  3. 20:15 Yalı Çapkını dizisine veda ediyor!: Star TV'de beklenmeyen veda geldi!
  4. 20:15 Konyaaltı'da Ruhsatsız Güzellik Merkezlerine Operasyon: Halk Sağlığı İçin Adımlar Atıldı!
  5. 20:13 Parasını dolar olarak tutan vatandaşların dikkatine!: Kötü haber geldi!
  6. 20:09 Erdoğan'ın ziyaretinin ardından kritik zirve!: Özel ile Kılıçdaroğlu Ahlatlıbel’de bir arada!
  7. 20:00 Vergi Kaçakçılarını İhbar Edenlere 14 milyon 832 bin 566 lira İkramiye Ödendi
  8. 19:54 Türkiye'de Hayvan Varlığı Azalırken Kırmızı Et Üretimi Rekor Kırdı
  9. 19:51 Kayseri'de Avukatlara Yönelik Fabrika Saldırısı: 6 Yıla Kadar Hapis Talebi
  10. 19:47 Anadolu Efes, Kaptan Shane Larkin'in Sözleşmesini 4 Yıl Uzattı
  11. 19:43 Nisan Ayında Emtia Piyasalarında Dalgalanmalar: Jeopolitik Riskler ve Arz Endişeleri Etkili Oldu
  12. 19:42 Berlin’de kimya fabrikasında yangın çıktı: Yetkililer zehirli gaz uyarısı yaptı
  13. 19:39 ABD ve Suudi Arabistan Arasındaki Normalleşme Anlaşması
  14. 19:37 Nisan Enflasyon Verileri: İş Yerlerinde Tavan Zam Oranı %59.64'e Yükseldi!
  15. 19:33 Kolombiya, İsrail ile diplomatik bağını kestiğini açıkladı!: İşte detaylar
  16. 19:32 Seçil Erzan davasında önemli gelişme yaşandı! Hapis cezası artırıldı!
  17. 19:32 Adana'da Çökertilen Uluslararası Organ Ticareti Şebekesi: Sahte Pasaportlarla Nakil Operasyonu
  18. 19:28 Sıfır araçların fiyatları üzerindeki artışlar kontrol altına alınacak!
  19. 19:28 Trinidad ve Tobago Filistin'i Resmen Tanıdı: Uluslararası Destek Artıyor
  20. 19:27 Son dakika!: Beşiktaş'a yıldız geliyor!
Ekonomi Haberleri