Fehmi Koru: Anketler çelişkili, ülke gerçekleri mi, iktidarın gerçek diye sundukları mı sonucu belirler?

Fehmi Koru: Anketler çelişkili, ülke gerçekleri mi, iktidarın gerçek diye sundukları mı sonucu belirler?

Fehmi Koru: Anketler çelişkili, ülke gerçekl... Zihinleri bu soruyla meşgul olanların cevap bulmak için yardımına başvuracakları anketler yeterince aydınlatıcı değil.

Ne dersiniz, 20 gün sonra yapılacak seçimi hangi aday ve hangi ittifak kazanır?

Eminim, siyasetle yakından ilgilenmediği bilinen kişilerin bile şu sıralarda bu soru zihinlerini meşgul ediyordur.

Ülkeyi 20 küsur yıldır yöneten kadrolar ve üçüncü dönem yine aday olmayı başarabilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan mı sandıktan bir kez daha ‘göreve devam’ onayı alacak, yoksa 14 Mayıs günü sandık başına gidecek genciyle yaşlısıyla insanlar, onlara ‘yeter’ deyip yeni kadroları iş başına getirip Kemal Kılıçdaroğlu’nu mu cumhurbaşkanı yapacaklar?

Zihinleri bu soruyla meşgul olanların cevap bulmak için yardımına başvuracakları anketler yeterince aydınlatıcı değil.

Eskiden anket mi vardı? Daha çok kendi hislerimize güvenirdik ve beklentilerimiz genellikle sandık tarafından da doğrulanırdı. Gazeteler okurlarına illerde halkın nabzının nasıl attığını aktarabilmek için yazar kadrolarını bölgeler arasında paylaştırır, gidilen her ilden hangi partinin kaç milletvekili çıkarabileceğine dair ayrıntılı tablolar gazetelerde yer alırdı.

Şimdi o işi anketler görüyor. 

Çok sayıda anket şirketi var ve genellikle herbiri araştırmalarını kamuoyuyla da paylaşıyor.

Bu yazıya oturduğumda, anket sonuçlarına topluca yer veren ‘Vikipedi’ sitesindeki tabloya göz attım. Kesin aday listelerinin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yapılmış tam 15 araştırma var. 

[Yalan söyleyecek değilim; araştırma firmaları arasında isimlerini ilk defa duyduklarım da var.

Anketler ne söylüyor?

Cumhurbaşkanı seçiminin birinci turda sonuçlanacağını gösteren yalnızca iki araştırma bulunuyor bu ay -Nisan- yapılmış anketlerde.

Gezici’nin anketinde Kılıçdaroğlu %53.4 ile %43.2 alacak görünen rakibi Erdoğan’ın önünde.

Avrasya’da ara biraz daha dar: Kılıçdaroğlu %50.1, Erdoğan %42.3 olacak görünüyor.

Diğerlerinin sonuçlarında cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı anlaşılıyor.

Bazısında Erdoğan ilk turda kazanamasa da Kılıçdaroğlu’nun önünde. Sözgelimi Sonar’da Erdoğan %46.1, Kılıçdaroğlu %44.1; Optimar’da Erdoğan %45.9, Kılıçdaroğlu %43.9; Asal’da Erdoğan 46.8, Kılıçdaroğlu %42.2, Saros’ta Erdoğan 46.8, Kılıçdaroğlu 45.7 alacak görülüyor.

Diğerlerinde Kılıçdaroğlu önde: Yöneylem’de Kılıçdaroğlu %48.6, Erdoğan %43.0; MAK’ta Kılıçdaroğlu %49.8, Erdoğan %45.5; Alf’ta Kılıçdaroğlu %47.4, Erdoğan %43.9; ORC’de Kılıçdaroğlu %48.9, Erdoğan %41.5; MetroPoll’de Kılıçdaroğlu %46.9, Erdoğan %45.2; Aksoy’da Kılıçdaroğlu %47.9, Erdoğan %38.4, İEA’da Kılıçdaroğlu %44.3, Erdoğan %41.8 alacak durumda görünüyor.

Ülkede seçim yapılmadan önce sonuçlarının ne olacağı kanaatinin anketlere bakılarak değil sahaya gidilip nabız tutularak tespite çalışıldığı dönemlerden edinilmiş alışkanlıkla, yukarıda sonuçlarını aktardığım anketler bana gerçeği tam yansıtıyor hissi vermiyor.

Daha önce de başka bir vesileyle burada yazdığımı hatırlıyorum: Seçmenlerin karşılarına görüş almak için gelen veya telefonla kendilerine ulaşan araştırma şirketi elemanlarına aldatıcı cevaplar verdiğini düşünüyorum.

Seçimde bir tarafın sandıkta diğerinden hayli ileride çıkacağını sanıyorum.

İktidar cephesi de önde çıkabilir, muhalefet ittifakları da, ancak hangisi önde çıkarsa çıksın aradaki fark şimdilerde anketlere yansıyandan daha fazla olacaktır düşüncesi bana hakim.

Sadece bana ait değil bu düşünce, muvafık -yani iktidarı destekleyen- veya muhalif kalemleri okurken yazdıklarından onların da benim gibi düşündükleri izlenimini çıkarıyorum. 

İktidarı destekleyen kalemlere göre, Tayyip Erdoğan rakibinin açık ara önünde, Cumhur İttifakı seçim sonrasında iktidarını koruyor.

Buna karşılık, muhalif kalemler de, muhalefette yer alan ittifakların ve Kılıçdaroğlu’nun seçimden muzaffer çıkacağına emin görünüyorlar.

Anketlere yansıyan sonuçlara fazla kafayı takan yok gibi…

En çok dikkatimi çeken, muhalif kalemlerin metin okuma çabaları. Cumhur İttifakı’nın seçim kampanyasını da kendisinin cumhurbaşkanı adaylığı ile birlikte neredeyse tek başına yürüten Tayyip Erdoğan’ın son günlerde iyice sivrilen üslubuyla birbiri ardına açıkladığı vaatlere bakarak, “Seçimi kendisinin ve ittifakının kaybedeceğini anladığı için böyle yapıyor” sonucunu çıkarıyor muhalifler.

Vaatlere bakarak, “Yakında aya da birini gönderebilirler” diye yazan birden fazla kalem oldu bugün.

Gülmekten kendimi alamadım.

Tıpkı ilk telaffuz ettiklerinde, iktidarın şimdi kullanmaktan kaçındığı “Yeter, söz milletindir” sloganına sarılmak için seçim günü olarak 14 Mayıs’ı belirlediğinde kendimi tutamadığım gibi…

İktidar, kampanyasını, Tayyip Erdoğan üzerine kurduğu ve o da en iyi bildiği temalar, vaatlerde eli yükseltmek ile korku ve endişeleri büyütmek olduğu için, bu iki konuda muhalefete yüklenip duruyor.

Tabii bir de en hakim olduğu söylemi de ihmal etmiyor Erdoğan: Dini konular…

Kendisine ve partisine defalarca seçim kazandıran konular hep bunlardı.

Muhalefet?

Ayrı ayrı girdikleri her seçimde iktidar karşısında kaybetmiş olarak çıkan partiler, son İstanbul seçimlerinden birlikte hareket ederek başarıya ulaştılar. O seçimde CHP ile İYİ Parti arasında işleyen ittifaka, muhafazakarlıkları ağır basan üç parti -Saadet, DEVA ve Gelecek partileri- ile DP’yi de alarak, cepheyi daha renkli hale getirdiler.

Söylemi de bu gelişmeye eşlik edecek biçimde yenilendi muhalefetin.

İktidarı zorlayan yeni bir durum bu.

Muhalefetin elindeki kullan kullan bitmeyen ülke gerçekleri şunlar: Kilosu 30 TL olan ve artık taneyle satın alınan soğan simgesinde ifadesini bulan hayat pahalılığı… Etrafıyla kavgalı görüntüsü verdiren dış politikadaki darboğazlar…

Tayyip Erdoğan’ın şahsında temsil edilen iktidarın elindeki malzemeler de belli: Diyanet’i kapatacaklar… Masanın yedinci ortağı HDP -veya seçime girdiği adıyla Yeşil Sol Parti-, bunlar Öcalan’ı serbest bırakacak, ülkeyi bölecekler…

Kısacası, ülke gerçeklerine karşı iktidarın gerçek olduğuna inandırmaya çalıştığı gündem maddeleri…

Halk bunlardan hangisini satın alır sizce?

Seçmenin de işi kolay değil.

"Fehmi Koru: Anketler çelişkili, ülke gerçekleri mi, iktidarın gerçek diye sundukları mı sonucu bel." haberi, 25 Nisan 2023 tarihinde yazılmıştır. 25 Nisan 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru: Anketler çelişkili, ülke gerçekleri mi, iktidarın gerçek diye sundukları mı sonucu bel.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru: Anketler çelişkili, ülke gerçekleri mi, iktidarın gerçek diye sundukları mı sonucu bel.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 12 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:34 Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
  2. 02:31 En büyük süper yıldız kümesi görüntülendi!
  3. 02:28 Cristiano Ronaldo'nun attığı mesajlar ifşa oldu
  4. 02:25 Nusret'ten Köfteci Yusuf’a gönderme!
  5. 02:21 Ersan Ercan, yeniden Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı
  6. 02:18 CHP’li Bankoğlu: “Cezasızlık iklimiyle Türkiye, kız çocukları ve kadınlar için cehenneme döndü“
  7. 02:13 İspanya Başbakanı Sanchez, İsrail'e silah satışlarının acilen durdurulmasını istedi
  8. 02:11 Suriye'de rejimin saldırılarında boşalan bölgelere Lübnan’dan kaçanlar yerleşiyor!
  9. 02:07 Mehmet Uçum: 'Erdoğan Atatürk'ten sonra başarılı bir lider'
  10. 02:00 CHP'li Durmaz'dan Tarım Bakanına istifa çağrısı!
  11. 01:56 Barack Obama, siyahi erkekleri Kamala Harris'e oy vermeye çağırdı
  12. 01:49 Depremde 48 kişiye mezar olan binanın müteahhidine 13 yıl 4 ay hapis cezası!
  13. 01:45 Güler Sabancı bir kez daha ekonomiyi övdü: Cemal Enginyurt'dan cevap geldi
  14. 01:41 İsrail BM arazisini gasp etti Barış Gücü'ne ateş açtı
  15. 01:36 Çin, Tayvanlı Foxconn çalışanlarını gözaltına aldı
  16. 01:32 Tan Kesler, Acun Ilıcalı'nın Şampiyonlar Ligi planını açıkladı
  17. 01:27 Nusret'ten Köfteci Yusuf’a Sert Gönderme!
  18. 01:23 Mevduat Faizleri Tavan Yaptı: Yüzde 71'e Ulaştı! 1 Milyon Liraya 709 Bin Lira Faiz Kazancı!
  19. 01:23 Abdullah Avcı için İstanbul'a geldiler! Görüşmeler başladı
  20. 01:20 Ankara’da Discord Operasyonu: Gözaltılar ve Tutuklamalar Devam Ediyor!
Medya Haberleri