Fehmi Koru: Bugün köşemi Taha Kıvanç’a bıraktım; o da Ukrayna merkezli teorisini duyurmayı yeğledi

Fehmi Koru: Bugün köşemi Taha Kıvanç’a bıraktım; o da Ukrayna merkezli teorisini duyurmayı yeğledi

Fehmi Koru: Bugün köşemi Taha Kıvanç’a bırak... ''Ben bu savaştan bir ‘yeni dünya düzeni’ çıkacağı beklentisi içerisindeyim''

ahmin edilebileceği üzere Ukrayna’nın merkezinde yer aldığı gelişmeleri mümkün olduğunca yakından izlemeye çalışıyorum. Yalnızca savaşan tarafların birbirlerine verdikleri zararı veya Batı ülkelerinin işgalci güç olan Rusya’yı zora sokma amaçlı aldıkları yaptırım kararlarını değil, olayın geleceğe dönük muhtemel sonuçlarını ve o sonuçların neye yol açacağını da gözlüyorum…

Ben bu savaştan bir ‘yeni dünya düzeni’ çıkacağı beklentisi içerisindeyim.

Kendimi bu konuda yalnız hissederken Washington Post gazetesinde Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov’un Rus kanalı RBC’ye verdiği  uzun mülakattan cımbızla çekilip öne çıkartılan sözleriyle karşılaştım.

Şunu söylemiş Lavrov:

‘‘(Bu savaş) Ukrayna ile ilgili olmaktan çok hukuki dünya düzeni ile ilgili. (..) ABD bütün Avrupa’yı arkasına taktı. Bu modern tarih için çağ açıcı bir an. ‘Dünya düzeni’ nasıl bir şey olacak onun için savaşılıyor hissi alınıyor.’’ 

[Tercümeye ne denildiği tam yansıyamamış olabilir diye haberin o bölümünü orijinal haliyle aynen sunuyorum: ‘‘Lavrov, in his lengthy interview Wednesday, also took aim at the United States and said the conflict in Ukraine is ‘not as much about Ukraine as it is about the legal world order.’ / The U.S. has steamrolled all of Europe,’ Lavrov said. ‘This is an epochal moment in modern history. It reflects the fight for what the world order is going to look like.’’]

Evet, ‘dünya düzeni’ kavramını kullanmış Rusya dışişleri bakanı. O bu tespitte bulunuyor ve böylece Batı blokunu hareketlendiren ABD’nin niyetini anladığını belli ediyor. Bizim medyada ise, bu tespiti yerine, Lavrov’un sanki bugün-yarın bir ateşkes ve sulh durumu yaşanacakmış gibi bir havayı besleyen farklı sözlerine yer veriliyor.

Ortalık giderek önceleri farklı coğrafyalarda karşımıza çıkan yıkım manzaralarına benzemeye başladı. 

Rusya’nın verdiği destekle Suriye ordusunun yakıp yıktığı Halep’e (2016)… Daha önceleri Felluce ve Musul’da (Irak) yaşatılan katliamlara (2004)… Hatta Birinci Çeçen Savaşı diye tarihe geçen ve Grozni’nin haritadan silinmesine kadar varacak vahşete sahne olan çatışmaları da (Aralık 1994-Şubat 1995) hatırlatıyor…  

Mariupol ve Harkiv’de meydana gelen tahribat, yıkım Ukrayna’yı Suriye, Irak ve Çeçenistan manzaralarıyla tanıştırıyor.

Ukrayna Ortadoğu’da veya Kafkasya’da değil ama…

Daha önce NATO’nun hareketsiz kaldığı Avrupa’nın ortasındaki Bosna-Hersek’te de benzeri tablolar yaşanmıştı (1992-1995). Orada yaşatılan Sırp vahşeti de unutulamaz…

Ancak Bosna-Hersek’te öldürülen insanlar Müslüman’dılar; tıpkı Suriye, Irak ve Çeçenistan halkı gibi… Yıkılan yok edilenler de İslam uygarlığının eserleriydi…

Ukrayna halkının İslam ile bir ilgisi yok. Öldürülenler Müslüman, yıkılan, yok edilen eserler de İslam uygarlığına ait değiller…

Daha önceki çatışmacı ortamlardan dünya için ‘yeni’ denilebilecek bir düzen çıkmadı; çıksaydı arkasından şimdikine benzer bir hareketlenme ve onu izlemesi muhtemel bir toplu kabullenme meydana gelemeyebilirdi.

‘Yeni’ sıfatını hak edecek düzenin şeytanlaştırdığı bir güç olmalı, ancak onun toplumsal dinamiklerle irtibatı bulunmamalı.

Önceleri o gücün ‘İslam’ olabileceği düşünülmüştür muhtemelen; nitekim eski düzenin hırpalandığı ve yenisinin ufukta belirdiği izleniminin alındığı 1991 sonrasında öyle bir ihtimal ortaya çıkmıştı.

Sovyetler Birliği’nin tarihe karışması sonrasında, Soğuk Savaş yıllarında ona karşı oluşturulmuş askeri güç olan NATO işlevsiz kaldığında, yapılan ilk NATO zirvesinde (Turnberry 1991) ‘aşırıcı İslam anlayışı’ diye adlandırılan bir yeni hedef üzerinde zihin temrinleri yapıldığını biliyoruz.

Afganistan’daki Sovyet işgali sırasında Batı tarafından örgütlenen ve silahlandırılan yerel güçlere destek vermek üzere ülkeye gelmiş yabancı militanlardan -o zaman bunlardan ‘Mücahitler’ diye söz ediliyordu- ‘el-Kaide’ adını alacak ‘aşırıcı İslam anlayışı’ tanımlamasına uygun bir yapılanma çıkartılabildi.

El-Kaide imzalı dünyayı sarsan 11 Eylül (2001) olayı ‘yeni düşman’ arayışına cevap teşkil etti.

Çok sonraları ‘IŞİD’ -veya DAEŞ– adını alacak örgüt, Batılı zihinler yanında örgütün eylem alanı seçtiği bölgemiz insanlarına da ‘İslamcı terör’ kavramını belletmeye yaradı.

Ancak, yeni düzenin el-Kaide ve IŞİD türü yapılarla zorlanan zemin üzerine oturuyor olması halinde yaşanabilecek sorunların dünya tarafından taşınması zordu.

‘‘Yeni düşman Müslümanlar’’ veya ‘‘Hedef İslam Dünyası’’ türü genel geçer kabullerin zihinlere yerleşmesini sağlaması beklenen akademik çalışmalara rağmen -burada LewisFukuyama ile Huntington’u ve onların popüler kitaplarından yayılan etkileri hatırlayabiliriz- ‘yeni dünya düzeni’ konusunda son sözü söyleyebilecek güçler fazla aceleci davranmadılar.

Donald Trump ABD’nin başında bir dönem daha kalsaydı, belki o yönde bir gelişme yaşanabilirdi.

Joe Biden ile farklı arayışa kapı aralandığı söylenebilir.

Rusya yanlış zamanda çok yanlış bir adım atıp Ukrayna’yı topraklarına katmaya veya onu ‘uydu devlet’ haline getirmeye kalkışarak beklenen fırsatı verdi.

Hiç değilse bana öyle geliyor.

‘Yeni dünya düzeni’ için şimdinin aday hedef ülkesi Rusya olacak gibi.

Lavrov’un Rusya’da TV kanalına verdiği mülakattan Washington Post gazetesinin cımbızladığı cümleler, Moskova’da da benzer durum değerlendirmeleri yapanlar bulunduğuna işaret ediyor.

Ukrayna üzerinden yeni bir çağ açılmak istendiğinden, olanın dünyaya yeni bir düzen vermekle ilgisinden söz ediyor Lavrov.

Vladimir Putin aynı konuda ne düşünüyor acaba? 

Tuzağa düşürüldüğünü düşünüyor olabilir mi?

Pek çok kimse Ukrayna merkezli bir ‘devletler oyunu’na tanıklık edildiğinin farkında; hatta bunu merkeze alan senaryolar yazanlar arasında, Ukrayna’nın mesleği komedi artistliği olan cumhurbaşkanının tam da bu görevle iş başına getirildiğini ileri sürenler de var.

[‘Devletler oyunu’ deyimiyle, CIA adına 1950’lerde Ortadoğu’da karışıklıklar ve askeri darbeler düzenleme görevlerini üstlenmiş kadrodan Miles Copeland’ın aynı adlı anı kitabını (Nehir Yayınları, 1987) hatırlatmak istedim.]  

Zelenskyy ‘piyon’ ise, bu durumda Putin ne oluyor?

"Fehmi Koru: Bugün köşemi Taha Kıvanç’a bıraktım; o da Ukrayna merkezli teorisini duyurmayı yeğledi" haberi, 20 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 20 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fehmi Koru: Bugün köşemi Taha Kıvanç’a bıraktım; o da Ukrayna merkezli teorisini duyurmayı yeğledi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru: Bugün köşemi Taha Kıvanç’a bıraktım; o da Ukrayna merkezli teorisini duyurmayı yeğledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:38 İşte enfeksiyonu yok edip ödemi alan o baharat!
  2. 22:34 Tırnaklarınızdaki beyaz noktaları küçümsemeyin!
  3. 22:06 Fitch Ratings'den Türkiye'ye maliye politikası uyarısı geldi: "Düzenleme şart"
  4. 22:06 Öz Gıda İş Sendikası Patiswiss eylemi için çağrıda bulundu: "Tüm emekçi dostları bekliyoruz"
  5. 22:05 Mahkeme, Savaş Ay'ın bankadaki parasının nasıl paylaşılacağına karar verdi
  6. 22:02 On binlerce öğretmen adayının beklediği haberi aldı! İşte atanacak öğretmen sayısı
  7. 21:18 Beşiktaş Türk teknik direktör getiriyor! Santos'un yarattığı yıkımı o düzeltecek
  8. 21:18 CNN'nin "Borcunuzu şişiriyor musunuz?" sorusuna Şimşek'ten cevap: "Ortada abartılacak bir şey yok"
  9. 21:18 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'den Hamle! Bursaspor Divan Kurulu İle Bir Arada!
  10. 21:18 İYİ Parti'nin kurultay yeri açıklandı!
  11. 19:30 İran'da Mahsa Emini protestoları: Rap şarkıcısı idama çarptırıldı
  12. 19:27 Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e ‘Erdoğan’ tepkisi geldi: "Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir"
  13. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  14. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  15. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  16. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
  17. 18:55 PKK terör örgütünün Almanya sorumlularından Saim Çakmak yakalandı
  18. 18:53 Biden, Tiktok'un Amerika'da yasaklanması kararını içeren tasarıyı imzaladı
  19. 18:50 Beyaz Saray, Ermeni Soykırımı'nı Anma Açıklamasında Kararlılıkla Duruşunu Sürdürüyor
  20. 18:48 Batuhan A gemisinin battığı yerden ceset çıkarıldı: Mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor
Gündem Haberleri