Fehmi Koru yazdı: ABD’de, Almanya’da darbe girişimleri yaşandığını unutmuş olamazsınız, unutanlara hatırlatıyo
Fehmi Koru yazdı: ABD’de, Almanya’da darbe g... Orada olana bir “Oh” demediğimiz kaldı.
Kendi ülkemizin iç siyasetiyle ilgili gelişmeler ne kadar önemli olursa olsun kolayca gündemden düşmekle kalmıyor, Türkiye’yi yakından ilgilendiren başka ülkelerdeki gelişmeleri de bir-iki gün konuşup bir daha ardını aramadığımız çok oluyor.
Ne kadar yanlış.
Paris yanıyor. Bizim medya olayın vahametini tam yansıtmadığı gibi, orada olan-biteni kendi iç çekişmelerimizin parçası haline dönüştürmekten de kaçınmıyor.
Orada olana bir “Oh” demediğimiz kaldı.
Bu ayın başlarında Almanya’da polis 25 kişiyi sabahın erken saatlerinde evlerinden topladı, gözaltına aldı. Gözaltıların ardından bu kişilerin ABD’deki benzer yapılanmaların ideolojilerinden de etkilenmiş yerli bir aşırı örgütün üyeleri oldukları açıklandı. Bu arada, amaçlarının Alman parlamentosunu basıp hükümeti devirmek olduğu da öğrenildi.
Üzerlerine gidilmeseymiş rejimi değiştirmek için bir darbe hazırlığı içerisindeymişler.
Almanya’da demokrasiye darbe girişimi…
Vay, vay, vay…
Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı seçimine gidilirken muhalefete biçilen aday senaryoları
O ülkede milyonlarca insanımız yaşıyor; yarıya yakını Alman vatandaşı da. Orada olan hiç kuşkusuz bizi de yakından ilgilendirir.
Peki, gözaltılar ve tutuklamalarla ilgili bir-iki gün süren haberlerden sonra medyamızda konuya ilişkin herhangi bir derinliğine inceleme okudunuz mu?
Gözümden kaçmış olabileceği için “Hiç çıkmadı” demekten kaçınıyorum, ancak kanaatim bu yoldadır.
Hakkını yemeyeyim: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir yurtdışı seyahatten dönerken, uçakta, Almanya’daki darbe girişimini kınayan bir açıklama yaptı.
Dediği şu: “Darbe planlarına karşı Almanya’da oluşan hissiyatı en iyi anlayacak olan benim halkım, benim ülkemdir. Ancak maalesef, dostumuz ve müttefikimiz Almanya’dan aynı duygudaşlığı ve anlayışı gördüğümüzü söylemem mümkün değildir.”
O olayı da unuttuk gitti.
Bir de ABD’de 2020 seçiminin ardından meydana gelen darbe girişimi var.
ABD’nin seçimde yenilen devlet başkanı Donald Trump, başına geleni sineye çekmek ve yenilgiyi sportmence kabullenmek yerine, seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla ortalığı karıştırmayı yeğledi.
Ülkenin arkaik bir seçim sistemi var. Sandıktan alınan sonucun onay süreci uzun sürdüğü gibi, devir-teslim işlemi için 73 ile 79 gün beklenmesi gerekiyor. Kasım ayının ilk haftasında yapılıyor seçim, kazanan görevi üstlenmek için 20 Ocak tarihine kadar bekliyor; o arada eski başkan bütün yetkilerini kullanmaya devam ediyor.
Yenilen Trump demokrasilerde ne yapılmaması gerekiyorsa hepsini koltuğunu korumak için yaptı. Beyaz Saray’ı terk edeceği 20 Ocak tarihinden iki hafta önce taraftarlarını ülke başkentinde topladı, kışkırtıcı bir konuşmayla galeyana getirdi ve sonrasındaki vandalizm görüntülerini uzun bir süre seyretmekle yetindi.
Fehmi Koru yazdı: Bazen kendimi "Alacakaranlık Kuşağı" dizisi izler gibi hissediyorum, neden acaba?
Sayıları 2 bine ulaşan çapulcu Kongre binasını bastı, senatör ve milletvekillerini rehin aldı, etrafı kırdı döktü. Olaylar sırasında 5 kişi hayatını kaybetti, 138’i güvenlik görevlisi olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Görevlerini yerine getiremedikleri sıkıntısı yaşayan 4 güvenlik görevlisi takip eden aylarda kendi elleriyle hayatlarına son verdi.
Önemli mi bu gelişme?
Siyasi tarihinde darbeler ve sonuncusu 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz olmak üzere sayısız darbe girişimi bulunan bir ülke için elbette önemli.
Tarihinin en ciddi darbe girişimine maruz kalmış olan ABD’nin o olaya nasıl tepki verdiği, darbe girişimine karışanlara nasıl bir muamele uyguladığı, yargı sürecinin nasıl cereyan ettiği, varlıklarına kast edilmiş politikacıların, partilerin, parlamentonun ne yaptığı merak edilmez mi?
Merak edenler olsa bile onları aydınlatacak bilgilerle konuya yaklaşıldığını göremedim.
Konuyu şimdi gündemime almamın sebebi, Kongre’de oluşturulmuş özel komisyonun uzun araştırmalar, bin kadar tanığın ifadeleri, milyona varan belge incelemesi sonunda vardığı sonuçları içeren raporunun iki gün önce yayımlanması.
Rapor tam 845 sayfa. [Raporun bütününe göz gezdirdim, geniş özetini ise dikkatle okudum.]
Trump’ı başkanlığa taşıyan Cumhuriyetçi Parti olayı incelemek üzere kurulmak istenen komisyona geçit vermemek için çaba gösterdi, iki kez girişimi baltalamayı başardı da. Ancak, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmiş Demokrat Parti’nin içerisinden 7 üye ile soruşturmaya katılmayı kabul eden rakip partiden 2 üyeden oluşan komite 18 ay süren çalışmalarını tamamladı.
Raporunu açıkladığı gün, olaydan ‘tek bir kişi’nin en büyük sorumlu olduğunu, Trump’ın seçim sonuçlarına hastalıklı yaklaşımının darbe girişimine yol açtığını da duyurdu komisyon.
Hukuki süreç de darbe girişimine katılanların yaşadıkları eyaletler ile başkent Washington’da görüldü ve pek çok dava sonuçlandı da. Trump’ın çağrısını kendi taraftarlarına duyuran ve Kongre’yi basma girişiminde ön planda yer alan Oath Keepers, Proud Boys ve Three Percenters adlı örgütlerin eyleme katılan mensuplarına, o gün yaptıkları göz önünde bulundurularak, 7-10 yıla ulaşan hapis cezaları verildiği oldu.
Eyleme katılmayan kimseye örgüt üyeliği sebebiyle dava açılmadı.
‘Terör örgütü’ ilan edilenleri sosyal medya platformları ihraç ettiler.
Kasım ayında yapılan ara seçimde davaları devam eden 57 kişi çeşitli eyaletlerde aday olabildi.
Son verilere göre, 6 Ocak 2021 tarihindeki Kongre’yi basma eylemine katıldığı sabit olan 2 binden fazla eylemciden şu ana kadar yargılananların sayısı 950 kadar.
ABD’de Kongre’yi basanların mensup oldukları örgütlerin, çoğu ‘komploculuk’ sınırları içerisinde kalan ideolojik yaklaşımları, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de kendilerine taraftar buluyor. Bu ay başında Almanya’da tutuklanan 25 kişinin Reichsbürger adını taşıyan örgütü de öyle bir etkilenme ürünü.
[Ben bu örgütün ismini, gözaltılar üzerine yazdığım “Avrupa ülkelerinde sistemi darbe yoluyla değiştirme girişimi.. Olacak şey mi bu? Ama oldu…” başlıklı yazımda ‘Halkın Reich’i’ diye çevirmiştim. Hitler’inki ‘3. Reich’ti, bunlar başarılı olsaydılar Almanya’da yeni bir dönem başlayacaktı.]
Aynı etkilere açık bir parti son seçimde İtalya’da iktidara gelmeyi başardı da.
Siyasetin ve yargının sergiledikleri tavrın, ABD’de, Kongre’yi basma cüreti gösteren Trump’çı örgütlerde çözülmelere ve pişmanlıklara yol açtığı fark ediliyor.
Galiba, o yeniden başkanlığa aday olmak için çaba gösterse de, yargı Trump’ın kapısına da dayanacak.
Ne yapıp edip hafızaları diri tutmak gerekiyor.
"Fehmi Koru yazdı: ABD’de, Almanya’da darbe girişimleri yaşandığını unutmuş olamazsınız, unutanlara." haberi, 25 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 25 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: ABD’de, Almanya’da darbe girişimleri yaşandığını unutmuş olamazsınız, unutanlara.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: ABD’de, Almanya’da darbe girişimleri yaşandığını unutmuş olamazsınız, unutanlara.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.