Fehmi Koru yazdı: İlk turda rakibine fark attıran "beka" konusu Erdoğan’ı zorlamaya başladı

Fehmi Koru yazdı: İlk turda rakibine fark attıran

Fehmi Koru yazdı: İlk turda rakibine fark at... Başarısız olduğu ilk bir-iki denemeyi internet ansiklopedisi Vikipedi’den aynen aktarayım.

Fehmi Koru*

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna neredeyse saatler kalmışken benim zihnimi müthiş meşgul eden bir soruyu paylaşmak isterim.

O soru şu: Nasıl oldu da, Cumhur İttifakı’nın ‘seçim kazanma ustası’ bilinen adayı Tayyip Erdoğan ilk turda işi bitiremedi?

Umarım şaşırmamışsınızdır.

Tayyip Erdoğan’ın en iyi bildiği konu seçim kazanmaktır. İlk bir-iki denemesinde başarısız kalmıştı Erdoğan, 1994’ten sonra girdiği bütün seçimleri ise kazandı.

Başarısız olduğu ilk bir-iki denemeyi internet ansiklopedisi Vikipedi’den aynen aktarayım:

“28 Eylül 1986’daki milletvekili ara seçimlerine Refah Partisi’nin İstanbul 6. bölge adayı olarak girdi. Tek bir adayın milletvekili olacağı seçimde Refah Partisi, bölgedeki oyların %8,57’sini alarak beşinci sıra kaldı. 26 Mart 1989’daki yerel seçimlerde Beyoğlu belediye başkanı adayı olurken, 1984’teki seçimlerde partinin ilçe belediye başkanlığı için aldığı oy oranının %17,71 artmasıyla %22,83 oranında oy topladı; ancak %29,29 oranında oy alan  Sosyal Demokrat Halkçı Parti adayı Hüseyin Aslan’ın ardından ikinci sırada kaldı.20 Ekim 1991’deki genel seçimlere Refah Partisi’nin İstanbul 6. bölge 1. sıra adayı olarak girdi.Seçimlere Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile ittifak yaparak giren Refah Partisi, son seçimlere göre İstanbul 6. bölgedeki oy oranını %12,69 arttırarak %20,01 oranında oy aldı.19. dönem milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren Erdoğan’ın milletvekilliği, ilk kez uygulanan seçmenlerin parti milletvekillerini sıralamaya bakmadan tercih edebildiği tercihli oy sisteminde seçmenlerin tercihini ikinci sıradaki aday Mustafa Baş’tan yana kullanması sebebiyle sonuçların belli olmasından birkaç gün sonra Baş’a geçti.”

O son seçimde mazbatasını alıp Meclis’e kaydını bile yaptırmıştı Erdoğan ama tercihli oylar yeniden sayılınca Mustafa Baş’ın ondan daha fazla tercih oyu aldığı anlaşıldı ve bu yüzden mazbatası iptal edildi.

İlk ve son oldu o başarısızlık; kampanyaların en ufak ayrıntılarıyla bile şahsen ilgilenen Erdoğan, 1991’den sonra girdiği bütün seçimleri kazandı.

Milletvekili (2003), başbakan (2003) ve cumhurbaşkanı (2014, 2018) oldu.

Peki ya 2019 İstanbul yerel seçimleri?

AK Parti’nin kaybettiği iki kez tekrarlanan o seçimde, İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım’dı. Kazanamayan Binali Yıldırım’dı, Tayyip Erdoğan değildi.

Eminim, o kayıptan da kendisine dersler çıkarmıştır Tayyip Erdoğan…

Ancak iki hafta önce -14 Mayıs’ta- yapılan seçimde sistemin gereği olan ‘%50+1’ şartını iki aday da karşılayamadığı için iki gün sonra yeniden sandık başına gidiyoruz.

Erdoğan’ın o turdaki oyu %49.52 oranında kaldı. ‘%50+1’ şartı için gerekli olandan yalnızca binde 48 oranında oyu eksik çıktığı için ilk turda seçilemedi Erdoğan.

“Daha büyük oy farkıyla ikinci turda seçilir” diye düşündüğümü itiraf ederim.

Ancak seçime çok az kala bu düşüncem değişmeye başladı.

Zorlanıyor Erdoğan ve bu hem kendi söylemine hem de umudunu onun başarısına bağlamış partisinin ileri gelenlerinin tavırlarına yansıyor.

‘Rehavet’ uyarısı yapıyor ısrarla. “Teşkilat zafer sarhoşluğuna kapılmamalı” da demiş katıldığı son TV programında.

Parti teşkilatının çalışmasını, seçmenlerinin de pazar günü sandığa gitmesini yakın takibe aldığı belli.

Yine de bir kazaya uğrama endişesi var.

İlk turda yüzde yarım oy eksikliği olmasaydı üçüncü kez cumhurbaşkanlığını kazanabilecekti Erdoğan; 27 milyondan fazla oy alabildi çünkü. Bunu sağlayan en önemli kampanya konusu tek bir sözcükle ifade edilebilir: ‘Beka’…

Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’yi ve Millet İttifakı’nı teröristlerle işbirliği halinde gösteren bir kampanya yürütüldü. PKK, HDP ve Kandil kavramları eşliğinde, Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda ülkenin bölüneceği algısı üzerinde yoğunlaşıldı.

Bizim milleti en fazla telaşlandıran konudur ‘beka’.

Telaşlanmakta haklıdır da.

Koca bir imparatorluktan Anadolu’ya sığınmak zorunda kalmış bir ulusuz ve DNA’mızda eldekini kaybetme endişesi yer alır.

Fazla ustaca yürütülmeyen AK Parti kampanyasında ‘beka’ vurgusu ustaca kullanıldı.

Çok da fazla ustaca değil ama.

İstanbul mitinginde “Şuraya dikkatle bakın” vurgusuyla dev ekrana yansıtılan birkaç saniyelik görüntü, ikinci turda AK Parti ve Erdoğan’ın başını ağrıtıyor.

Montajmış o görüntünün yer aldığı video.

Bizzat kendisi de montaj olduğunu kabul etti o videonun…

AK Parti genel merkezinden duvarlara asılsın diye illere gönderilen Kılıçdaroğlu’na ait olduğu iddialı sözlerin yer aldığı posterler de mi gerçekleri yansıtmıyormuş?

Kılıçdaroğlu’na ve Millet İttifakı liderlerine göre öyle.

Her siyasinin bu alandaki sicilini tutan Ümit Özdağ yalnızca Kılıçdaroğlu’na oy verilmesi çağrısı yapmakla kalmadı, ‘beka’ konusunda Kılıçdaroğlu’na kefil de oldu.

İş orada da kalmadı, AK Parti’nin ‘beka’ konusundaki sicili anlamına gelecek malzemeler de cumhurbaşkanlığı adayının aleyhine olacak biçimde devreye sokuldu.

“Zorlanıyor Erdoğan” dememin sebebi bu.

Rakibiyle arasında tercihte bulunacak seçmenlere lehine en önemli unsur olarak kendisinin  belirlediği ve ilk turda aldığı 27 milyondan fazla oyda en büyük katkının sahibi olan ‘beka’ konusu, ikinci turda baş ağrıtıyor.

Yanına destekçi olarak aldığı Sinan Oğan bu alanda hafif kaldı.

Ümit Özdağ daha ağır basıyor.

Siyaseti yakından gözleyenlerden bir yakınım, iki tur arasında dengeyi değiştirecek önemli bir unsur gündemi zorlamazsa ikinci turun boşuna çaba haline dönüşeceğini söylemekteydi.

‘Beka’ konusu galiba dengeyi sarsabilecek bir konu.

Tayyip Erdoğan’ın teşkilatta ve seçmende hissettiği ‘rehavet’ bundan kaynaklanıyor olabilir.

Seçim kazanma ustası Tayyip Erdoğan hayatının en önemli seçiminde…

"Fehmi Koru yazdı: İlk turda rakibine fark attıran "beka" konusu Erdoğan’ı zorlamaya başladı" haberi, 26 Mayıs 2023 tarihinde yazılmıştır. 26 Mayıs 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: İlk turda rakibine fark attıran "beka" konusu Erdoğan’ı zorlamaya başladı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: İlk turda rakibine fark attıran "beka" konusu Erdoğan’ı zorlamaya başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:25 Yeni Tesla Model 3 Performance resmen tanıtıldı: Adeta hız fırtınası!
  2. 01:21 Survivor'da Skandal: Yarışmacı Kendi Kaderini Belirledi!
  3. 01:19 Range Rover yerine bunu alın! Jeep’in 2 milyon satan aracı Türkiye’de!
  4. 01:19 Ayda 30 bin TL maaş var fakat kimse bu işi yapmak istemiyor!
  5. 01:17 Şikayet etmeye bayılan 3 burç!
  6. 01:16 Yenilenen dev Renault Duster, Türkiye yollarına çıkıyor! Tarih resmen açıklandı
  7. 01:15 Renault'tan tam hibrit motorlu yeni SUV!
  8. 01:15 Ersun Yanal canlı yayında İsmail Kartal'ı hedef aldı!
  9. 01:13 Tadı damakta kalan Kemalpaşalı fincan tatlısı tarifi
  10. 01:12 Çinli Otomotiv devi Geely, Türkiye pazarına gözünü dikti!
  11. 01:12 Dağ gibi kabarıyor, pamuk gibi oluyor: İşte tel tek ayrılan gözleme tarifi
  12. 01:10 Saatlerce yoğurmadan 10 dakikada çiğ köfte tarifi!
  13. 01:09 Ferrari'nin yeni harikası günler sonra yollarda: Atmosferik V12 motoru ile piyasada
  14. 01:08 Anne usulü etli lahana dolması tarifi
  15. 01:07 Sıcaklarda yapılacak pasta tarifi: Sadece 3 malzemeyle hazır!
  16. 01:03 Yerli dijital cüzdan, yurt dışı faaliyetlerine Azerbaycan ile başlıyor!
  17. 01:01 Instagram’dan ilk adım sorunu olanlara yeni özellik!
  18. 00:59 YouTube'dan soğutacak yeni özellik: Artık kapalıyken bile reklam izleyeceğiz
  19. 00:58 WhatsApp'tan beklenen özellik: İnternetsiz dosya paylaşımı geliyor!
  20. 00:55 150 yıllık tartışma: Tevhid-i kuvva mı tefrik-i kuvva mı?
Medya Haberleri